A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős NFI elkötelezett abban, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetben az, hogy folyamatos támogatási tevékenysége révén minél több munkalehetőséget biztosítson a filmiparban dolgozóknak.

Az NFI a korábbi pályázati rendszer (Mecenatúra Program) alapjaira építve írta ki az archív tartalmak újra felhasználásával, történelmi vagy sporttörténeti eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó, televíziós bemutatásra készülő történelmi dokumentumfilm pályázatot.

Sára Sándor: Magyar nők a Gulágon (fotó: NFI)

A Nemzeti Filmintézet online televíziós pályázati felületén április 27-től május 21-ig lehet jelentkezni a legalább 42 perc hosszúságú filmtervek szinopszisaival. A pályázati eljárás végén a Televíziós Döntőbizottság szavaz a támogatásokról. A történelmi dokumentumfilmekre idén összesen 200 millió forint támogatási keret áll rendelkezésre, filmtervenként maximum 40 millió forint gyártási támogatásra lehet pályázni.

Az NFI korábban már meghirdette a televíziós bemutatásra készülő dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció- a tévé- és a kisjátékfilmes pályázati eljárásokat, továbbá a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként a tévésorozat pályázatot is. A beérkező pályázatok feldolgozása és értékelése folyamatos. 

A teljes pályázati kiírás elérhető az NFI honlapján.

Forrás: NFI / Borítókép: A kolozsvári Mátyás szobor