A koronavírusjárvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel digitálisan folytatódik a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programja, melynek célja továbbra is a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és aktuális témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költésvetést biztosít a nyertes produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van. 

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

Dietz Gusztáv és Horváth Zorka / Kis Hajni: Külön falka / Fotó: Nyoszoli Ákos

A kezdeményezés rendkívül népszerű a pályakezdő filmesek körében, az előzsűri korábban a 60 beérkezett pályázatból 10 filmtervet választott be a döntőbe. Az elkészült forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi (pitch) alapján április végén az NFI által felkért szakmai zsűri választja ki az 5 nyertes filmtervet, melyekből film készülhet. Az idei zsűri tagjai: Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer. 

A zsűri döntése alapján az 5 nyertest április 30-án, a Magyar Film Napján jelentik be. A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít. 

Bodolai Balázs és Hámori Gabriella / Lőrincz Nándor és Nagy Bálint: Legjobb tudomásom szerint / Forrás: NFI

Az Inkubátor Program eddigi sikerei 

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt. 

Tavaly ősszel mutatták be Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje (a rendező itt mesélt róla) az év elején készült el.

Jelenleg is folynak az utómunkálatai Bakony Alexa Egy fiú címmel készülő dokufilmjének, mely elnyerte a Sundance Intézet támogatását is. Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra A legjobb dolgokon bőgni kell című dramedy-je (múlt héten videóinterjúban beszélgettünk velük), Kis Hajni Külön falka munkacímen készülő első mozifilmje, továbbá Lőrincz Nándor és Nagy Bálint, Hámori Gabriella főszereplésével forgatott Legjobb tudomásom szerint (korábban Garázsmenet, amiről itt mesélt Mécs Móni producer) című drámája is az utómunkánál tart. 

Javában tart a gyártása többek között Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, Hol rontottam el? című animációs filmjének és számos filmterv gyártás előkészítésén dolgoznak az ifjú alkotók. 

Az idei filmterveket hamarosan részletesen is bemutatjuk a Filmhun!

Forrás: NFI / Borítókép: Hartung Attila: FOMO - Megosztod és uralkodsz