Tóth János (1930–2019) életműve rendkívül gazdag és sokszínű. Operatőrként nemcsak egész estés játék-, hanem rövid- és animációs filmek is fűződnek a nevéhez, a saját rendezésében és fényképezésében készült etűdök pedig eredeti látásmódjukkal és stílusukkal önálló fejezetet alkotnak a magyar film történetében. Tóth János rendezőről és operatőrről nem készült még monografikus igényű elemzés. A MMA Kiadónál megjelent könyv első fele ezt a hiányt igyekszik pótolni, míg második felében az alkotóval készült interjúk olvashatók.

Tóth János művészetében egyszerre van jelen az operatőr és a rendező. Operatőrként olyan fontos filmekben közreműködött, mint Novák Márk Kedd, Huszárik Zoltán Elégia, és Makk Károly Szerelem című alkotása. Rendezőként pedig egészen sajátos hangulatú etűdöket forgatott, amelyekből Örök mozi címen állított össze egész estés antológiát. Ez a film a könyv DVD-mellékleteként megtekinthető. Különösen izgalmas látni Tóth János szerzői jegyeit, amely másoknak fényképezett rövid-, sőt egész estés filmjeiben is felismerhető, a maga teljességében viszont a rövid etűdökben bontakozik ki. Mindezzel Tóth János a modernista magyar új hullám ritkábban emlegetett, mégis meghatározó alakja” – mondta el Gelencsér Gábor filmesztéta, a kötetben olvasható elemzések szerzője. Gelencsér Gábor a magyar film múltja iránt érdeklődő olvasóknak, valamint a filmes tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóknak is ajánlja a könyvet.

Az Örök varázs - Tóth János kinematográfus című könyvet kedvezményes áron lehet megrendelni az MMA Kiadó oldalán. A könyvet 2021. szeptember 23-án, 19:00-tól mutatják be a Toldi Moziban, a beszélgetésen Gelencsér Gábor, Kardos Sándor és Medvigy Gábor operatőr, Nemes Gyula filmrendező és Vidovszky László zeneszerző vesz részt. 

Címlapfotó: Tóth János / Fotó forrása: MMA.hu