"Legyen egy igazi campus" - mondta M. Tóth Géza rektor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) csütörtöki, a 150. tanévet záró sajtótájékoztatóján. A külön álló épületekben, széttagoltan, kényszerű ideglenességgel működő oktatási helyszínek helyett az intézmény egy korszerű campus létrehozására indít programot, közösen a felsőoktatásért felelős államtitkársággal. Az új campus létrehozására induló program tervei egyesítenék a jelenleg széttagoltan működő struktúrát, a korszerű, energiatakarékos létesítmény többek között a képzések jellegéhez igazodva színházat, mozit tartalmazna és egy olyan közösségi térként is funkcionálna, amely a közönség - a főváros és a 8. kerületi Palotanegyed lakosságának, illetve a más egyetemeken tanuló fiatalok - igényeit is képes lenne magas szinten kiszolgálni. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Rádió egykori épületegyüttese kíválóan megfelelne az intézet céljainak. Az új campus részletes bemutatásáról később adnak tájékoztatást.

Dr. Vonderviszt Lajos, Csizmadia Tibor, Radnai Annamária, M. Tóth Géza és Bárdos András

Az SZFE-re nem ritka a 20-30-szoros túljelentkezés, idén összesen 1739-en jelentkeztek hozzájuk.  A szám a színészosztályokba jelentkezőknél eléri a hatvanat: 12-13 helyre több mint 600-an felvételiznek évente - áll a kiadott közleményben, amely kitér arra is, hogy a filmes képzésekre is ezek az arányok jellemzőek. A dokumentum az évet értékelve emlékeztet arra is, hogy nemzetközi hírnévre tett szert a portugál és belga egyetemekkel közösen folytatott DocNomads elnevezésű, angol nyelvű dokumentumfilmes képzés.

Az intézmény a doktori iskola művészeti fokozat (DLA) mellett megindította a PhD in Arts, azaz a művészet-tudományi doktori képzését is. Az egyetem vonzerejét növeli az is, hogy az Oscar-díjjal elismert filmalkotás, a Saul fia főszereplője az intézmény hallgatója volt, de jelenleg is az egyetemen oktatnak a filmet létrehozó művészek: Erdély Mátyás operatőr, Zányi Tamás hangmérnök, Rajk László látványtervező és a tábori orvost alakító Zsótér Sándor.

A sajtótájékoztatón bemutatták az SZFE arculati pályázatának nyerteseit: az új arculatot és logót Déri Enikő és Demeczky Nóra készíthette el. A Studio De-Form grafikusait egy szakértő zsűri választotta ki abból 10 pályamunkából, amelyet az egyetemi polgárság szavazott meg a beérkezett 57 műből.

 

(forrás: Filmhu, MTI)