A 2005 és 2012 között készült Ammen című dokumentumfilm egy kis Szatmár megyei falu, Szatmárcseke cigány-sorának életébe nyújt betekintést. Szatmárcseke 1600 fős település az ukrán - román - magyar határon, Magyarország egyik legszegényebb régiójában. A rendkívüli mértékű munkanélküliség folytán a faluban mindennapos a nélkülözés, az emberek közmunkaprogramból, segélyekből élnek. A roma kisebbség létszáma évről évre nő. Az iskoláskorúak közötti aránya jelenleg ötven százalék. Az utca lakói egy amerikai pásztor vezetésével hat évvel ezelőtt "bemerítkeztek" és felvették a baptista vallást. Hozott-e változást a hit az életükbe? Segített-e a boldogulásukban? Mennyire kitartó, mély az istenhitük? Miért fontos a karizmatikusság? Lehet-e a vallás közösség összetartó erő? A film - többek között - ezekre a kérdésekre keresi a választ.

ammen2 500

Ammen

A beszélgetés vendégei:
- Szabó Szonja rendező
- Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője
- György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója
- Tiba Zsolt református lelkész.

A beszélgetés moderátora Veiszer Alinda lesz. 



Nézd meg a film előzetesét!

 

Stáblista:
Rendező: Szabó Szonja
Producer: Huszár Viktor
Gyártó: HvD Produkció
Forgatókönyv: Szabó Szonja
Operatőr: Domokos Balázs, Szabó Szonja
Vágó: Szabó Szonja
Szereplők: Lakatos Tibor és Natasa, Danó Zoli és Brigitta, Horváth Mihály és Ildi, Zsigó Ferenc és Ildi, Kondor Lajos és Emese, Tiba Zsolt, Bartha Gyula

Szabó Szonja 1983-ben született Budapesten. 2007-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetemen adásrendező szakon, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán kommunikáció szakon. Azóta szabadúszó rendezőként dolgozik. Komoly dolgok című tévéfilmje elnyerte a 41. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri fődíját tévéfilm kategóriában. Kisjátékfilmjei: Roadmovie (2008), Turiszt (2013), Prágai hétvége (2013). Színházi rendezései: Veszedelmes (Tűzraktér, 2010), Fő az illúzió/Riviera (West Balkán, 2010), Zabhegyező (Tűzraktér, 2011).