A veszprémi kötődésű, fiatalon elhunyt mártír életét az életút néhány sorsfordító napján keresztül idézi majd meg a film. Az alkotók szerint „a vázolt szerkezet izgalmas sűrítésre, lényegkiemelésre ad lehetőséget, a játékfilmek újszerű, kísérletibb formáját nyújtja, valamint a filmterv lényeges szempontja az is, hogy - tekintettel a kevés számú helyszínre - szerényebb költségvetés mellett is megvalósítható legyen.”

Bódi Mária Magdolna 23 évesen, 1945. március 23-án, Litéren halt vértanúhalált. Miközben magát és társait védelmezte a szovjet katonáktól, az egyik katona meggyilkolta. Magdolna a Káli-medencében töltött gyerekkor után a balatonfűzfői nitrokémia gyárban kezdett dolgozni, közben folyamatosan segítette a rászorulókat. Sokat foglalkozott a gyerekekkel, a fiatal lányok lelki nevelésével, segítésével. A veszprémi egyházmegyei küldöttség 2017-ben kezdeményezte boldoggá avatását.

Magdolna, testvérei között

Az alkotók közleményükben a következő gondolatokat fogalmazták meg:

„A film szeretetről, szolidaritásról, egy kislány emberfeletti küzdelméről mesél. Magdolna a nélkülözésben és a háború poklában is ember, szeretetet hirdető ember tudott maradni. Mindebben segítségére volt szerető családja és istenhite. Ma, amikor szintén sokan átélhetik a háború borzalmait, fel kell szólalni az erőszak, a nők elleni erőszak ellen. Mindnyájunknak - békében élőknek - a szolidaritáson, nehéz körülmények között élő embertársaink megsegítésen kell dolgoznunk. A gazdaságilag jobb helyzetben élők gyakoroljanak önmérsékletet és szolidaritást. Az emberi lélek egyszerre törékeny és erős. Ápolni és óvni kell, hogy beteljesíthesse küldetését. Törődnünk kell egymással, különösképpen a rászorulókkal. Ez szervezhet minket közösséggé, szeretetalapú közösséggé.”

A Magdolna a veszprémi SzeretFilm Stúdió és helyi vállalkozók koprodukciójában, Veszprém Város és a Balaton-felvidék településeinek támogatásával készül, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázattal. A forgatás a nyáron kezdődik a Káli-medencében és februárig tart.