Az Intenzív találkozások rendezője, Catherine Corsini Korzika szigetén forgatott Le retour (A visszatérés) című filmje egy párizsi családnál dolgozó nőről szól, akinek a szülők felajánlják, hogy töltse velük a nyári szünetet és gondoskodjon a gyerekekről. A negyvenes éveiben járó nő így tér vissza saját gyerekeivel együtt gyerekkora színhelyére.

Francia sajtóértesülések szerint a filmet már eredetileg is beválasztották a szervezők a versenyfilmek közé, de a listának a két héttel ezelőtti nyilvánosságra hozatala előtt, az utolsó pillanatban visszavonták a meghívást egy zaklatási gyanú miatt, amelynek érintettje a film egyik kiskorú szereplője.

A válogató bizottság "nem törölte a meghívást, az igazgatótanács többet szeretett volna tudni az alkotás körülményeiről" - tudatta a fesztivál a Le Parisien című napilap megkeresésére, mielőtt hivatalosan is bejelentették a 66 éves Catherine Corsini filmjének meghívását.

Catherine Corsini a cannes-i fesztiválon

A francia nemzeti filmközpont (CNC) ugyanakkor megvonta az alkotástól az odaígért támogatást, miután egy kiskorúval forgatott szexuális tartalmú jelenetet nem jelentett be a filmet gyártó cég előzetesen annak a bizottságnak, amely a gyerekekkel kapcsolatos forgatások iránti kérelmeket vizsgálja - közölte a filmközpont az AFP hírügynökséggel.

A meghívottak közé utólag bekerült másik francia rendező, az 54 éves Jean-Stéphane Sauvaire a Black Flies című, New Yorkban forgatott thrillerrel, amelynek főhőse két mentőorvos (Sean Penn és Tye Sheridan). A film Shannon Burke amerikai szerző 911 című regényének adaptációja. Ezzel ötre bővült az Arany Pálmáért versenyző francia rendezők száma. A 21 versenyfilm közül hetet nő rendezett, amire még nem volt példa a fesztivál történetében.

Sean Penn a cannes-i fesztiválon

A Desperado és a Sin City rendezője, Robert Rodriguez is a fesztivál vendége lesz, legújabb thrillerjét a zsánerfilmek számára fenntartott éjféli szekcióban (Midnight Screenings) vetítik. A Hypnotic főszerepében Ben Affleck lesz látható, aki az eltünt kislánya után nyomoz és egy titkos kormányzati program is valahogy a retély részévé válik.

A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg, a nyitófilm a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi produkció, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező lesz, Enyedi Ildikó a hivatalos programban versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijét fogja vezetni.

forrás: MTI