A már a Berlinaléra is elkerült, Nipkow-ösztöndíjban részesült A halottlátó egy misztikus "art thriller", hogy a rendező Bogdán Árpád műfaji megjelölését kövessük, amelyben egy roma fiatalember keresi önmagát, megpróbál asszimilálódni, de ráébred, hogy ez nem sikerülhet. A filmben kiemelt szerepet kap a roma folklór, keverednek benne a misztikus, thriller, moralizáló, etikai elemek. A történetbe áttételesen a romák elleni sorozatgyilkosság is bekerült. A film látványvilágában egyszerre lesz jelen a mesei és a reális, mindez a külvárosi környezet kulisszái közt. Sipos Gábor, a Laokoon Film producere elmondta, hogy a CineLink script-tréningje nagyszerű tapasztalatszerzésnek ígérkezik a második nagyjátékfilmjére készülő Bogdán Árpádnak, ahol konzultánsok előtt mérettetik meg a meglévő anyag. A fesztiválon júliusban pedig nagyon jó lenne rátalálni egy koporducerre, illetve egy estleges világforgalmazó jelentkezése sem lenne a produkció ellenére. A produkció pályázott az MMKA-nál szándéklevélre, remélhetőleg a kurátorok értékelik a Boldog új élet nemzetközi fesztiválsikereit, és ismét bizalmat szavaznak.

bogdan_cinelink

Mirage (Hajdu Szabolcs, Jim Stark, Kovács Gábor, Taschler Andrea)

A Mirage-ról a rendező azt nyilatkozta, hogy western lesz, a Térkép szélén című Tar Sándor-novella szabad adaptációja lesz. Kovács Gábor, a Filmpartners producere elmondta, hogy bár a történetről nem sokat mondhat, egy idegenlégiós futballista viszontagságaira épül a cselekmény. A filmterv szerepelt Rotterdamban , a Cinemart koprodukciós vásáron, most pedig Szarajevóban fejlődik tovább a projekt, ahová Lovas Nándor asszisztens, Taschler Andrea producer és Hajdu Szabolcs fog kiutazni. A forgatókönyvírásban részt vesz az a Jim Stark is, aki olyan Jarmusch-filmekben dolgozott producerként, mint a Mystery Train (ebben szerepelt is), a Törvénytől sújtva, a Kávé és cigaretta vagy az Egy éjszaka a földön. Hajduval a TIFF-en, Transylvania International Film Festivalon ismerkedett meg, és most együtt írják a forgatókönyvet. Amelynek nyár végére jó lenne elkészülnie, ennek érdekében is megy most a produkció Szarajevóba. A projekt iránt nagy az érdeklődés, amit nyilván elősegített a Bibliothéque Pascal magyar és berlini sikere.

hajduszabolcs_05_280


Tegnap/Hier (Kenyeres Bálint, Csáky Attila)

A Tegnap/Hier kapcsán nemrég adtunk hírt arról, hogy valahol Észak-Afrikában forogna, és egy férfi belső utazását mondja majd el - ha nem is detektív-, de nyomozástörténet lesz, melynek főszerepére egy világsztár van kinézve, és Csáky Attila a Cameofilm képviseletében gőzerővel keresik a finanszírozó partnereket.

kenyeres_500


Víkend (Mátyássy Áron, Köbli Norbert, Fodor Gergely)

A Víkend története már 2007 óta formálódik ekkor nyerte el a Gál Péter-Tóth Csaba kettős a Hartley-Merill forgatókönyvíró versenyt a csángók közé utazó, ott balhét okozó, majd azok következményeit nyögő magyar társaság történetével. A könyvön Bereményi Géza mellett Köbli Norbert szakértelme is nyomot hagyott, utóbbi az időközben megtalált rendező, Mátyássy Áron észrevételei miatt szállt be a fejlesztésbe. A CineLinkre Mátyássy és Fodor Gegely, a gyártó Budapest Film Produkciós Iroda Kft. producere megy, utóbbi elmondta, hogy a legfőbb cél, hogy az utómunkálatokra találjanak befektetőt, koprodukciós partnert, a forgatásra ugyanis már nagyjából megvan az anyagi háttér, így a román kopordukciós partnerrel az idén augusztus-szeptemberben el is kezdődhet. Fodor azért tartja fontosnak a CineLinket, mert ez "a legcsaládiasabb vásár, ahol valaha is jártam", ahol ugyanakkor ott vannak azok a fontos emberek, akiket máshol csak nagyon nehézkesen lehet megközelíteni. A film világforgalmazására pedig már két nagynevű cég is szándéknyilatkozatot írt alá.

mmk_matyassy

A CineLink az egyik legfontosabb régiós vásár és workshop, olyan magyar filmek léptek itt tovább a megvalósulás felé, mint Kocsis Ágnes Pál Adriennje (2007, elnyervén a Magicbox Multimedia díjat), de dolgozott itt 2008-ban Kenyeres Bálint egy másik filmtervével, a Daze-zel, Török Ferenc az Isztambullal, Tolnai Szabolcs pedig Strange forest című filmtervével 2008-ban elnyerte a CNC díját. De Hegedüs Bálint és Ujj-Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmterve, amely nemsokára Cannes-ban az Ateliér-n mutatatkozhat be, is sokat profitált tavalyi szarajevói kirándulásából.

Az idei mezőnyben olyan nevek találhatóak, mint Damjan Kozole (Zöld határ) vagy Srdan Golubović (A csapda), Florin Serban (az idei Berlinalén különdíjat kapott a Akkor fütyülök, ha akarok című első filmje), Orhan Eskikoy, Tudor Giurgiu, Darko Lungulov, Adrian Sitaru, és olyan, a fesztivál honlapja szerint régóta várt debutáns filmek rendezői, mint Kenyeres Bálint vagy Bogdan Mustata.

A CineLink 2010 mezőnye:

CIRCLES
író: Srđan Koljević
rendező: Srdan Golubović
producer: Jelena Mitrović
Szerbia

DOMESTIC
író-rendező: Adrian Sitaru
producer: Monica Lazurean-Gorgan
Románia

EL RUMANO
írók: Florin Serban, Catalin Mitulescu
rendező: Florin Serban
producer: Daniel Mitulescu
Románia

LUTON
írók: Michalis Konstantatos, Stelios Likouresis
rendező: Michalis Konstantatos
producer: Yorgos Tsourgiannis
Görögország

MIRAGE
írók: Szabolcs Hajdu, Jim Stark
rendező: Szabolcs Hajdu
producerek: Kovács Gábor, Andrea Taschler
Magyarország

NIGHT LIFE
írók: Damjan Kozole, Ognjen Sviličić
rendező: Damjan Kozole
producer: Danijel Hočevar
Szlovénia

OUR EVERYDAY LIFE
író-rendező: Ines Tanović
producerek: Alem Babić, Mirjana Momirović
Bosznia-Herzegovina

STAIN
író-rendező: Emine Emel Balci
producerek: Emine Emel Balci, Gokce Isil Tuna
Törökország

TEGNAP/HIER
író-rendező: Balint Kenyeres
producer: Atilla Csaky
Magyarország

THE DISOBEDIENTS
író-rendező: Mina Đukić
producerek: Mina Đukić, Nikola Lezaić, Uroš Tomić
Szerbia

NECROMANCER
író-rendező: Arpad Bogdan
producer: Gabor Sipos
Magyarország

VOICE OF MY FATHER
író: Orhan Eskikoy
rendezők: Orhan Eskikoy, Zeynel Dogan
producerek: Nadir Operli, Ozgur Dogan
Törökország

CINELINK PLUS 2010 SELECTION

MONUMENT TO MICHAEL JACKSON
író-rendező: Darko Lungulov
producerek: Snezana Penev, Darko Lungulov
Szerbia

OF SNAILS AND MEN
író: Ionut Teinau
rendező: Tudor Giurgiu
producer: Oana Giurgiu
Románia

ST. ANNE IN THE FIELD
írók: Zvonimir Jurić, Jelena Paljan
rendező: Zvonimir Jurić
producer: Ankica Jurić-Tilić
Horvátország

WEEKEND
író: Norbert Köbli
rendező: Áron Mátyássy
producer: Gergely Fodor
Magyarország

WOLF
író-rendező: Bogdan Mustata
producer: Marcian Lazar
Románia