A kép jobboldalán Kenyeres Bálint a Before Dawn forgatásán

A rendező-forgatókönyvíró egyelőre nem szeretne részletekről beszélni a terv kapcsán. Annyi bizonyos, hogy tavaly október, november környékén kezdtek el gondolkodni a történeten, melynek egy hipnotizőr a főszereplője, és amely a 20-as években játszódik, Közép-Európában, így az elkészítést megkönnyítené, ha nemzetközi koprodukcióban történne. Kenyeres Bálint szerint a Daze költségvetésének összeállítása teljes erővel 2009 elején indulhat el.

Török Ferenc török filmje

A nemzedéki trilógiáját (Moszkva tér, Szezon, Overnight) lezáró Török Ferenc korábbi nyilatkozataiból kiderül, hogy következő filmjét édesanyjának szeretné szentelni. A jelenlegi állás szerint magyar, holland és török koprodukcióban készülne Török Ferenc negyedik játékfilmje, az Isztambul. A film egy középkorú magyar nőről szól, akit elhagy a férje, ezért a nő egykori nászútjuk színhelyére, Törökország korábbi fővárosába utazik, hogy összeszedje magát. A régen látott városban új élmények várnak a nőre: beleszeret egy török férfiba, és ott is maradna Isztambulban. A főszereplő nő huszonéves fia azonban váratlanul Isztambulba érkezik, hogy édesanyját hazahozza.

Török Ferenc az Overnight forgatásán


A film forgatókönyvét Török Ferenc írja, dramaturgként segítségére van Esztergályos Krisztina, a producer pedig az Új Budapest Filmstúdió vezetője, Kántor László. Az Isztambul körülbelül fele-fele részben forogna Törökországban és itthon, a kinti munkálatok pedig már a turistaszezon előtt, jövő tavasszal elkezdődnének. A török casting már befejeződött, és a kinti helyszínek kiválasztásával is végéztek az alkotók.

Török Ferenc abban bízik, hogy CineLink-en való részvételnek köszönhetően augusztusra már egy erős forgatókönyvük lesz, hiszen Szarajevóban világhírű szkript doktorok fejlesztik a beküldött könyveket. Október szeretnének  Eurimages-pénzekre is pályázni, valamit Török számít arra is, hogy a CineLink később is segíthet a produkciós partnerek keresésében. A film költségvetése a mostani becslés szerint egy átlagos európai alkotáséval egyezik meg, most 1,5 millió euró körül jár.

Tolnai Szabolcs: a Fövenyóra ellentéte

Tolnai Szabolcs a Danilo Kis életrajzi történetét szabadon adaptáló Fövenyóra után ismét egy újvidéki író munkájához nyúlt: a '90-es évek második felében elhunyt Judita Salgo befejezetlen novellájából írt forgatókönyv a történelmi és földrajzi körülményeket nem ismerők számára is befogadhatóbb lesz. Az Anna történetének helyszíne Újvidék, de történhetne bárhol a világon: egy párkapcsolat kihűlését követi nyomon a nő szemszögéből.

Tolnai Szabolcs a Fövenyóra forgatásán

A rendező saját bevallása szerint meglepődött, hogy könyve bekerült az összesen 15 forgatókönyvből álló mezőnybe, hiszen annak idején a Fövenyóra-projekt ugyancsak indult a CineLinkes részvételért, de nem jutott be. Tolnai szerint a mostani siker egyik oka az lehet, hogy a Fövenyóra rendkívül bonyolult történetvezetése után annak ellentétére törekszik az Anna történetében: a minél egyszerűbb megvalósításra. A kamarafilmként készülő alkotás költségvetése körülbelül 7-800 ezer euró.