A 39. Magyar Filmszemlén bemutatott és a Diákzsűri által különdíjjal jutalmazott alkotás 3 (történet a szerelemről) alkotója a mostani, 40-es elsőfilmes rendezőgenerációhoz tartozik, akár a Konyeccel tavaly bemutatkozó Rohonyi Gábor, vagy az idei szemlén a Kalandorokkal debütáló Paczolay Béla. Ujj Mészáros korábban a Gumiember, A ház, Ők, Palika leviszi a szemetetcímű alkotásaival már szerepelt az éves hazai mozgóképes mustrákon.

A filmszemlén bemutatott 3 (történet a szerelemről) eredetileg a Filmaka.com felhívására készült, ahol a zsűrinek olyan elismert alkotók a tagjai, mint például Bill Pullman, Werner Herzog vagy Wim Wenders. A versenyre több ezren jelentkeztek és a többfordulós megmérettetésre a zsűri által megjelölt témában kellett kisfilmeket forgatni.

Az első feladat a Traffic volt, erre készült a Nagy forgalmi dugó és a Megrekedve című rövidfilm, valamint a Szomszédok témára a Boldog szomszédság új korszaka. E három történetet – mivel mindegyikben közös elemként előbukkan a szerelem – fűzte össze végül egy alkotássá Ujj Mészáros Károly.

A Secret Adventure of...-témára készülő kisfilm forgatása közben

Most a legutolsó fordulóra készülő rendező hamarosan nekiáll, a Secret Adventure of... (Valaki titkos kalandja) témában készülő rövidfilm utómunkájának. A sztori a 3 utolsó epizódjának továbbgondolása, ahol Balsai Móni és Bede-Fazekas Szabolcs alakította pár kapcsolatának alakulását láthatjuk.

A történet szerint a férfi éjjelente az ágy alá mászik, és azt állítja, hogy így más világokba képes utazni. A képtelen állítás tétje maga a kapcsolat: vajon a nő részt vesz-e az „utazásokban”, és ezért hajlandó-e férjével együtt az ágy alatt éjszakázni.

Ha a Szecsanov Martin operatőr segítségével forgatott rövidfilmmel sikerülne a mostanra 36 fősre szűkült Filmaka mezőnyben győzni, akkor Ujj Mészáros Károly több millió dollárból vághatna neki egy nagyjátékfilm forgatásának.

A rendező Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című drámája alapján készülő „Liza” munkacímű filmtervét szeretné leforgatni. „Egy éve olvastam a drámát, azóta ugyanolyan szenvedéllyel szeretném leforgatni ezt a filmet.” – mondja a reklám- és kisfilmeken edződött rendező, aki most érzi elérkezettnek az időt, hogy nekifogjon első nagyjátékfilmjének elkészítéséhez.

Egy DVD-borító terve a készülő rövidhez
Ha nem sikerül elnyerni a „Liza” megvalósítását erősen megkönnyítő Filmaka által ígért dollármilliókat, akkor a „hagyományos” utat bejárva folytatódik a film költségvetésének összeállítása, és kezdődhet a pályázatírás illetve a producerek és koproducerek megkeresése. Az MMK és Filmjus Alapítvány támogatásával íródó forgatókönyv Hegedűs Bálint (a Fade In Script Consulting tagja - a szerk) segítségével folyik, féléves fejlesztés után február végére lesz kész az első változat.

A „Liza” középpontjában egy 30 körüli nő áll, aki életét korábban szinte teljes elszigeteltségen töltötte, harmincas éveibe lépve viszont igyekszik nyitni a világra. Természetesen ez számos ügyetlenkedéssel, és sajnálatos halálesettel kísérve történik. A nagyon emberi szituációkat bemutató, kicsit „sírós-nevetős” fekete komédia krimi-elemekkel is operál. A tragikus helyzetek súlyát pedig itt is komikus pillanatok ellenpontozzák.

A film lényegében a főszereplőre épül, akinek Ujj Mészáros Károly ezúttal is Balsai Mónit szeretné megnyerni, a történetet pedig mindenképpen budapesti környezetben kívánja elkészíteni. A film forgatási előkészületei a legkedvezőbb esetben idén nyáron kezdődhetnének.