A költői szépségű Szerelem Makk Károly, Déry Tibor író és Tóth János operatőr egyszeri és megismételhetetlen közös alkotása, a „Budapesti tizenkettő” filmjeinek egyike. Az 1971-ben készült mozifilm központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó filmben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját…

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd nagy sikerként bejárta a nagyvilágot. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával és a MaNDA közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált alkotás a fesztiválon lesz látható először, a Cannes Classics programban.

A nemrég 90. születésnapját ünneplő Makk Károlynak összesen hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1955-87 között. Törőcsik Mari Cannes-ban is díjazott világhírű magyar színésznő tavaly volt 80 éves.A tervek szerint mindketten személyesen vesznek részt a felújított és digitalizált Szerelem cannes-i díszbemutatóján, 45 évvel a nemzetközi bemutatót követően.

A fesztivál programjában, Makk Károly alkotásán kívül két magyar animációs kisfilm is szerepel: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című kisfilmje a Cinéfondation szekcióban, Tóth Luca rendezésében készült Superbia, pedig a Kritikusok hetén debütál.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)