„Okno v Vengriju – Szem előtt Magyarország” címmel indul útjára február 17-én a magyar kulturális évad Oroszország–szerte. Szerdán tart beszédet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a XIX. századi dinasztikus kiállítás moszkvai megnyitója előtt, és ezzel engedi útjára az évadot. Ez alkalomból tartott hivatalos sajtótájékoztatót a NKÖM politikai államtitkára, a kulturális évad főkurátora, a Hungarofest ügyvezetője és orosz részről a nagykövetség követtanácsosa.

Vass Lajos, a Nemzetik Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára 2002-ben vetette fel először az oroszországi kulturális évad ötletlét. Öröm számára, hogy a Minisztérium prioritása és feladata a magyar kultúra világszintű terjesztése. Szerinte alapvető célja a rendezvénysorozatnak, hogy megváltozzon az a sztereotípia, ami a magyarokról él Oroszországban, azaz kulturális áttörésként egy másik, nyitott és sikeres arcát mutassa meg hazánk. A rendezvénysorozat címe: Szem előtt Magyarország (más fordításban Ablak Magyarországra) hűen tükrözi azt a célt, amit kitűztek. Úgy látja, hogy ez a 100 program a rendszerváltás óta új, és komoly eredményt hozhat a két ország kapcsolatában.

Ősztől orosz kulturális évad itthon

Dr. Szvák Gyula az orosz-magyar kulturális évad főkurátora elmondta, hogy mindazon sok politikai változás ellenére, amely mindkét országban történt a két év előkészülete alatt, végre sikerült megszervezni ezt a rendezvénysorozatot, amelyet az orosz kultúra ünnepének tart itthon. Ezután a főkurátor megköszönte a kuratórium minden tagjának azt a rengeteg munkát amely a koncepció kialakítástól kezdve a teljes program összeállításáig tartott. A munka egy része ezzel lezárult, de a megvalósítás még csak most veszi kezdetét. Ő is reméli, hogy bizonyos idő távlatából 2005 komoly dátum lesz az orosz-magyar kapcsolatokban. A rendezvény nem ér véget nyáron, ugyanis a folytatás már itt zajlik majd Magyarországon az orosz kultúra bemutatásával. Közel 700 magyar művész látogathat el Oroszországba a Hungarofesttel, és körülbelül ugyanennyit várnak Oroszországból a kora ősszel induló orosz kulturális évadra. És bár nem a számok fontosak, Dr. Szvák Gyula elmondta, hogy a rendezvényekre több millió látogatót várnak.

Bence Ottó, a Hungarofest Kht ügyvezető igazgatója szerint, ha az orosz kultúra egy darabjával találkozik az ember akkor annak van egy olyan sajátossága, hogy pontosan megmarad az emberben egy pillanatnyi hangulat. Van valami benne, ami nagyon rokonít a magyar kultúrával, és valami ami nagyon eltávolít: ennek a jegyében szeretnék megrendezni a fesztivált. A választott logó „almakupolája” a két ország sajátos jelképeit ötvözi: egyrészt a szabolcsi almára utal - a hiánygazdaság időszakában ugyanis Magyarország volt a legjobb alma importőre Oroszországnak, másrészt a logó színei és jellegzetes motívumai áttételesen a moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyház hagymakupoláit idézik. Bence még elmondta, hogy fontosnak érzik újra „divatba hozni” az orosz kultúrát és nyelvet, amelyet a rendszerváltás éveiben sajnos sikk lett elfelejteni.

„A magyar kultúra egy oldala az európai kultúra sokszínű gyémántjának”, mondta Alekszandr Vozsnyuk, az orosz Föderáció magyarországi követségének követtanácsosa. Egy évad alatt nagyon nehéz egy teljes kultúrát bemutatni, de betekintést adni annál inkább – ezért is a cím, melynek szoros fordítása Ablak Magyarországra. Nagyon reméli, hogy ezzel az évaddal jelentősen megnövekszik az érdeklődés Magyarország irányába, mind a turizmus, de akár az internetes kutakodás szintjén is. A kulturális áttörés, a kulturális évad nagy jelentősége, hogy megfelelő atmoszférát teremt ahhoz, hogy egyéb területeken is könnyen megtalálja a közös hangot a két ország.

Filmes programok

Április 1. és 10. között a moszkvai Rolan Filmszínház Szabó István retrospektívében hét filmet tűz műsorára. Május második felében válogatást tartanak a legújabb magyar filmekből, köztük Fliegauf Benedek Dealer-e, Janisch Attila Másnap-ja, vagy Pejó Róbert Dallas Pashamende-je is terítékre kerül. Június 15 és 22 között pedig Szentpéterváron Jancsó Miklós retrospektív filmhetet tartanak a „Message to Man” Filmfesztivál keretében.

A kitűzött 100 program egy része még tárgyalás alatt van, tehát felmerülhet a műsorváltozás, de a szervezők nem látják akadályát a megvalósításuknak.