Az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) 2002 óta ünnepli az Animáció világnapját október 28-án, ugyanis a rajzfilmkészítés úttörőjének számító Émile Reynaud 1892-ben ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát a Grévin Múzeumban, Párizsban. Ekkor vetítettek először animált mozgóképet nagyközönség előtt, amivel Reynaud három évvel előzte meg a Lumiére-fivérek híres 1895-ös vetítését A vonat érkezésével.

De hogy tudjuk ünnepelni otthon az animáció világnapját? A közmédia október 21-től két héten át a magyar rajzfilmgyártás színe-javával készül, egyrészt Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója (október 21.), másrészt az animáció világnapja alkalmából. A Válogatás a magyar animáció mestereitől című műsorfolyamban kortárs alkotások és töretlen népszerűségnek örvendő klasszikusok is szerepelnek.

Október 28-án, délután az M5-ön 16:55-től a Mondák a magyar történelemből és a Gusztáv-sorozat két-két epizódja látható, melyek közt Jankovics Marcell Az élet víze című 1971-es rövidfilmet tűzik műsorra.

Mikulás Ferenc és Fülöp József

Szintén ma este 18 órától látható a Produceri esték – Hagyomány és haladás című online sorozat második része, melyben Kollarik Tamás beszélgetőpartnere két animációs producer lesz: Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Producerek Szövetségének elnökségi tagja, valamint Fülöp József producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora.

Az est során a szakemberek többek között arra keresnek válaszokat, hogy mi a Kecskemétfilm Kft. sikerének titka, milyen jövő elé néz az animációs oktatás, valamint, hogy milyen szerepet töltenek be az animációs filmek a magyar és a világ filmgyártásában.

A 18 órakor kezdődő beszélgetés élőben követhető az MMA MMKI Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján.

Apropó MOME: a MOME Open keretében a héten indult 10 hetes animációs producer képzés, melynek célja, hogy a jelentkezők átlássák és elsajátítsák a szerzői és alkalmazott animációs filmek létrehozásában a producer helyét, szerepét és feladatait. A képzés során a résztvevők piacképes ismeretekre tesznek szert, amely mind a működő filmprodukciós cégek, mind az önmenedzselő pályakezdő filmesek számára a mindennapi hatékony és sikeres munka elengedhetetlen feltétele.

A képzést a hazai és nemzetközi animációs produceri munkát és ökoszisztémát jól ismerő szakemberek tartják: Balló Dávid, a Nemesys Games vezető graphic designere, Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyvezetője, Brovinszki László filmrendező, a MOME Anim BA szakvezetője, Domonyi Rita dramaturg, Falvai Györgyi kreatív producer, nemzetközi tréning koordinátor, Fülöp József, a MOME rektora, Juraj Krasnohorsky producer, a CEE Animációs Workshop társszervezője, Kádár Melinda (HEN Animation) és Klingl Béla (KGB Stúdió) rendezők, Kollarik Tamás producer, Lukács Péter Benjámin hangdizájner, Réthi Gábor immerzív technológia kutató, Ringeisen Dávid (Digic Pictures) rendező, Sipos Orsolya producer (Salto Films), Szabó Viktória immerzív média szakember, Szenes Attila, a Digic Pictures gyártástechnológiai részlegének vezetője, Taba Miklós jogász, a Nemzeti Filmiroda vezetője, Takács Barnabás VR/AR/MI kutató, Takács Ildikó Katalin üzleti és jogi szakember (Digic Pictures), Takó Sándor jogász, Temple Réka producer (Cinemon Entertainment), Varsányi Ferenc rendező, Varga Zoltán filmtörténész, Vincze Zsuzsanna jogász.

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria tegnap beszélgetett Bucsi Rékával a pályaorientációs sorozatuk keretében. Az egyórás beszélgetésen szóba kerültek a rendező külföldi tapasztalatai, fesztiválos élményei és a szereplések fontossága, a világsikerei, és a nagyjátékfilmes tervei is. A beszélgetés visszanézhető a Deák17 facebook oldalán.