A filmgyártás legszínesebb ága immár több mint százéves hagyománnyal rendelkezik Magyarországon, nemzetközi sikerekkel és gazdag repertoárral büszkélkedhet - emlékeztetnek a MTVA szerdai közleményében. Mint írják, a november 4-ig tartó sorozatban a közszolgálati csatornák megemlékeznek a műfaj emblematikus alakjáról, Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről is, aki október 21-én lenne 80 éves.

Időtálló művei közül a Duna Televízió a János vitézt és a Sisyphust mutatja be. Október 24-én 19.40-től utolsó nagyszabású alkotása, a Toldi animációs sorozat záró része látható. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról, valamint Az ember tragédiája lesz műsoron. Az M2 Gyerekcsatorna az örök igazságokat rejtő Magyar népmeséket vetíti. A Bartók Rádió Cine-java - a legjobb filmzenék című műsorában a János vitéz és a Toldi zenéiből hallható válogatás. Petőfi Sándor elbeszélő költeményéhez Gyulai Gaál János komponálta a dallamot, míg Arany János művének adaptációjában Selmeczi György és Krulik Zoltán szerzeményei csendülnek fel.

Az ember tragédiája 

Az animációs örökségünket bemutató válogatásban Dargay Attila máig kiemelkedő rendezései is megtalálhatók lesznek: a Dunán a Szaffi, a Variációk egy sárkányra, míg az M5 kulturális csatornán a Lúdas Matyi. Ternovszky Béla legendás Macskafogó című műve is helyet kapott a programban, az idén 35 éves bűnügyi filmvígjátékot a Duna Televízió vetíti. A csatorna a kultikus rajzfilmeken kívül a kortárs alkotók munkáit is bemutatja, így a Maestrót, valamint a Love című alkotást. Az M2 Gyerekcsatorna a Vízipók-csodapókkal és Misi Mókus kalandjaival várja a legkisebbeket.

A Bartók Rádióban különleges rajzfilmkoncert hangzik el a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában. Hallható lesz a TV Maci, a Szaffi, a Macskafogó, a Mézga család, A nagy hohoho horgász, a Vuk, és a Kodály Zoltán által írt Háry János zenéje, valamint a Liszt-rapszódia a Lúdas Matyiból. További információk a programokról a közszolgálati csatornák Facebook-oldalán találhatók meg, ahol további tartalmak várják az érdeklődőket. A rajzfilmek mellett kvízzel is készült az m3.hu.

Forrás: MTI / Címlapkép: Jankovics Marcell / Foto: oroscafe.hu