Balsai Móni és Szabó Gábor operatőr A martfűi rém forgatásán / Fotó: MTI, Kallos Bea

Tavaly télen jártunk Sopsits Árpád (Céllövölde, a Torzók, A hetedik kör) a martfűi rémről szóló filmjének forgatásán, ahol így írtunk a történetről: "1957-67 között a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel - természetesen fikciós elemekkel vegyítve -, a korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológiai légkörében játszódó pszicho-thrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik." A film angol címe Strangled lett, ami a megfojtás módszerére utal.

A történet minél hitelesebb megvalósításához, komoly felkészülés előzte meg a forgatókönyvet: levéltárakat és könyvtárakat látogatott meg a rendező, átolvasott 50 éves bírósági jegyzőkönyveket, emellett szinte csak valódi helyszíneken forgatta le a történetet. A film szereplői Jászberényi Gábor, Hajduk Károly, Trill Zsolt, Balsai Móni, Anger Zsolt, Bárnai Péter, és Szamosi Zsófia, az operatőr Szabó Gábor.

Ernelláék Farkaséknál

Nem nagyon akad olyan filmért lelkesedő magyar aki ne hallott volna Hajdu Szabolcs friss sikerszériájáról: az Ernelláék Farkaséknál egy hat szereplős, egy térben játszódó családi dráma, melyet saját színdarabja alapján készített a rendező, emellett ő és családja játsszák a főszerepet is. Karlovy Varyból a Legjobb Film és a Legjobb férfi főszereplő díjával tért haza a Hajdu család, a magyar premiert pedig ma este tartják a 13. Jameson Cinefesten. 

Liliom ösvény

Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjének a 66. Berlinale filmfesztiválon volt a nemzetközi premiere (kritikánk itt olvasható), azóta folyamatosan járja a világot, az olaszországi Leccében pedig elnyerte az európai filmek fesztiváljának fődíját, az Arany Olajfát is. Stefánovics Angéla és Sólyomi Bálint alakítják a sötét gyerekkortól szenvedő, egyedülálló anyát, aki terápiás jelleggel, mesei köntösbe csomagolva számol be a fiúnak a múltjáról. Fliegauf Bence és Hajdu Szabolcs filmjét két versenyen kívüli szekcióban vetítik a fesztiválon.

Simonyi Balázs Indián című kisfilmje a Magyar Mecénatúra Huszárik-pályázatának segítségével készült el. A hivatalos történet így szól: "Valamikor a 80as években, a vasfüggönyön innen, Galambos - az úttörő tábor egyik lakója - próbálja megtalálni helyét a hétköznapi világában. Indiánnak hiszi magát, aki kénytelen a cowboy-ok között élni. Az álomvilága a késő-szocializmus riged valóságával kerül szembe. A vágy, hogy szabad lehessen, hogy szeressék és hogy megértsék, hajtja előre a vad kelet sivárságától a vadnyugat végtelen tájai felé. Kalandjai és élményei révén lassan maga mögött hagyja a gyermekkorát, hogy belekóstoljon a felnőttlétbe."

Borítókép: MTI/Kallos Bea