Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben megrendezett fesztivál versenyprogramjában hat egészestés animáció szerepelt, a rövid animációk három blokkban versenyeztek.    

A Fantomfiú című rajzfilm francia rendezőpárosa, Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli a fesztivál 13 éves történetében immár második alkalommal vitte el a fődíjat. A nemzetközi zsűri tagjai - köztük Temple Réka rajzfilm-producer - úgy döntöttek, hogy a román Anca Damian új filmjét, a Varázshegy című animációs dokumentumdrámát különdíjjal jutalmazzák. A közönségdíjat a nézők szavazatai alapján az észt Chintis Lundgren Élet Hermannal című filmjének ítélték oda.

A rövidfilmes zsűri három tagja egy-egy különdíjat is kiosztott. M. Tóth Géza filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a portugál David Doutel és Vasco Sa festmény-animációját, a Korom című filmet részesítette elismerésben. Stephan Roelants luxemburgi rajzfilm-producer (A tenger dala, Ernest és Celestine, Pánikfalva) a német Florian Grolig filmjének, A távolban című alkotásnak adott különdíjat. Björn Bartholdy, a kölni CGL professzora a francia Frank Ternier 8 golyó című rajzfilmjének értékeit emelte ki a különdíj odaítélésével.  Az Anilogue szakmai elismerése idén kétezer eurós pénzjutalommal párosult.

A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában egyedüli magyar alkotásként vetítették Kreif Zsuzsa és Zétényi Bori Limbo-Limbo Travel című filmjét.

(forrás: MTI)