Az Ergo sikere New Yorkban
 
A július 24 - 26. között New Yorkban rendezett Animation Block Party Fesztiválon a "Best in Show" elnevezésű fődíjat nyerte M. Tóth Géza Ergo című animációja.  A New Yorki ABP fesztivál minden évben a világ legjobb független filmeseit díjazza animációs, dokumentumfilmes és kisjátékfilmes kategóriákban.  

 
 
Végre mozikba kerül a Rózsaszín sajt
 
Tóth Barnabás, a Gyerekgyilkosságok egykori főszereplője számos rövidfilm készítése után elkészítette bemutatkozó nagyjátékfilmjét Rózsaszín sajt címmel. A Filmart berkein belül készült filmet a Filmszemlén az előzsűri nem válogatta be a versenyprogramba, és a gyártó az utolsó pillanatban a filmet is visszavonta az éves magyar filmtermést felvonultató mustráról. A rendező főszereplésével készült film most végre mozikba kerül, szeptember 10-én a Mozinet forgalmazásában. A film sztorija: "A nőgyógyász, nagy dumás, szoknyapecér apuka, Tibor egyedül neveli a 19 éves Danit. Az apa egy kicsit önző, hedonista, hiú és sikerorientált, a fiú pedig szelíd, romantikus alkat, aki nem a szexet, hanem a szerelmet keresi. Tibor megpróbálja képére formálni a fiát, aki emiatt Franciaországba szökik a művész nagybácsihoz."

Alakul a Cinefest programja

A rekordszámú, 121 benevezett dokumentumfilmből  13-an jutottak a 2009-es versenyprogramba. Az előzsűri által a legjobbnak tartott filmek:

Laat Papa Maar Even Met Rust (Just Leave Daddy Be), Debbie Klein, Hollandia
Pastoral (Pastorale), Alekszandr Markov, Oroszország
Malaccal teljes, Kovács Kristóf, Magyarország
Gugara, Andrzej Dybczak-Jacek Nagłowski, Lengyelország
Ponad Chodnikami (Above the Pavements), Piotr Stasik, Lengyelország 7109
km, Marcin Filopowicz, Lengyelország
Goleshovo, Iljan Metev, Bulgária-Nagy-Britannia
Every Season Has An End, Baptiste Charles-Sarah Jaoui, Belgium
Ghosts, Jan Ijas, Finnország
Triathlon, Bartosz Warwas, Lengyelország
Złota Rybka (Goldfish), Tomasz Wolski, Lengyelország
Malta radio, Manuel Menchón, Spanyolország
Hatszáz év után az első, Osgyáni Gábor, Magyarország

A Cinefest szeptember 11. és 20. között lesz Miskolcon.