Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanRossz versek) harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatása, az „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekció díját. A filmről itt olvasható kritikánk. 

Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. A zsűri elnöke Jonas Carpignano olasz filmrendező, producer, forgatókönyvíró, tagjai Kaouther Ben Hania tunéziai rendező, forgatókönyvíró, Kahlil Joseph amerikai rendező, Jean-Paul Salomé francia rendező és forgatókönyvíró, valamint Tricia Tuttle brit fesztiváligazgató voltak. A szekció versenyfilmjeinek listája elérhető itt.

"A nemzetközi közösség elismerése a világot jelenti nekünk. Most még jobban, mint valaha. Amint talán tudják, a független filmesek és projektek valódi nehézségekbe ütköznek Magyarországon. Ezért ha megengedik, arra kérem önöket, kövessék a magyar tehetségeket, segítsenek nekik figyelmükkel" – mondta Reisz a köszönőbeszédében angolul. Magyarul is megszólalt, köszönetet mondott a stábnak, a magyar közönségnek pedig azt üzente: "Azt szeretném, ha elkezdenénk beszélgetni. Addig, amíg van kivel."

Reisz Gábor / Fotó: Luigi de Pompeis

A Magyarázat mindenre velencei fogadtatása egyöntetűen pozitív volt: a Screen Daily „mesteri, kifinomult és meglepően pártatlan”, a Cineuropa pedig „briliáns, lenyűgöző és intelligens” alkotásnak nevezte. A velencei premier nemzetközi fogadtatásáról itt írtunk bővebben. 

A filmet tegnapelőtt telt házzal vetítették a miskolci Cinefesten, a vetítés után Reisz Gábor azt mondta, hogy „minden magyar embernek ajánlja ezt a mozit”. Szeptember 22-től megkezdődnek a hazai premier előtti vetítések és közönségtalálkozók, moziforgalmazásban pedig október 5-től látható.

Berkes Juli és Reisz Gábor / Fotó: Luigi de Pompeis

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt Yorgos Lanthimos görög filmrendező Magyarországon forgatott Szegény párák (Poor Things) című filmje nyerte el. 

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyének díjazottjai:

Legjobb film
Poor Things, Yorgos Lanthimos

Zsűri nagydíj
Evil Does Not Exist, Ryusuke Hamaguchi

Legjobb rendező
Matteo Garrone, Io Capitano

Zsűri különdíj
Green Border, Agnieszka Holland

Legjobb forgatókönyv
Guillermo Calderon, Pablo Larrain, El Conde

Legjobb színésznő
Cailee Spaeny, Priscilla

Legjobb színész
Peter Sarsgaard, Memory

Legjobb fiatal színész
Seydou Sarr, Io Capitano

 

A Horizons szekció díjazottjai:

Legjobb film
Magyarázat mindenre — Reisz Gábor

Legjobb rendező
Mika Gustafson — Paradise is Burning

Zsűri különdíj
Una Sterminata Domenica — Alain Parroni

Legjobb színésznő
Margarita Rosa De Francisco, El Paraíso

Legjobb színész
Tergel Bold-Erdene, City of Wind

Legjobb forgatókönyv
El Paraíso — Enrico Maria Artale

Legjobb rövidfilm
A Short Trip — Erenik Beqiri

Legjobb elsőfilm 
(Al Shi Yi Ba Qiang) Love Is a Gun — Lee Hong-Ch

Közönségdíj
Felicita — Micheala Ramazotti

 Forrás: La Biennale, Cirko Film