Fényképezte Zsigmond Vilmos címen 2015-ben jelent meg fotókiállítása a világhírű operatőrnek a Ludwig Múzeumban. Ekkor kezdett el vele forgatni Szakonyi Noémi Veronika, a kész filmet azonban Zsigmond Vilmos már nem láthatta. Ezekből a felvételekből készült el az 58 perces portréfilm, amit most szombaton lehet majd látni a Múzeumok éjszakáján, a vetítést Koltai Lajos operatőr, Zsigmond Vilmos közeli barátja fog majd felvezetni, filmszakmai és személyes történetekkel.

"Mitől jó egy egyszerű fotó?" - kérdezte Zsigmond Vilmos első fotókiállítása megnyitóján. Az Oscar-díjas operatőr a legintimebb, titkos naplóként használt fotóin keresztül kalauzol végig bennünket az életén. Életének, ezen egyedülálló, utolsó útján megismerhetjük az embert a kamera mögött és megérthetjük, ki volt valójában Zsigmond Vilmos az emberi lény, és a határtalan inspiráció forrása. 

A film vágója Hargittai László, producere pedig Romwalter Judit, aki egy Marie Claire-nek adott interjúban így mesélt a filmről: "Az volt a célunk, hogy a fotóin keresztül bemutassuk az életét, azt, hogy a sok siker és elismerés ellenére mindig megmaradt önmaga. Azt tapasztalom, hogy ebben a világban, amiben dolgozunk, nagyon könnyen át lehet esni a ló másik oldalára, és megszédítheti az embert a siker, a fény, a csillogás. Vele ez nem történt meg."

A vetítés eseménye itt található.

Kerekes Vica a Hab című film forgatásán / Fotó: Pozsonyi Janka

A Ludwig Lounge Extra programon a Signal című szlovák konceptuális művészetről szóló kiállítás exkluzív tárlatvezetése után, Kerekes Vica színésznővel és Durica Katarina írónővel Valuska László (Könyvesblog) beszélget majd. A beszélgetés eseménye itt található.

Borítófotó: Jack Nicholson és Zsigmond Vilmos a Cinikus hekus forgatásán