Ha nehezen indul a hétfő, ajánljuk az Argo prosztó humorát, azt talán feledteti a gondokat. Ha valami művészibbre vágyik, késő este vetítik a Te rongyos élet-et Bacsó Pétertől, melyben Udvaros Dorottya egy faluba kitelepített művésznőt játszik az ötvenes években. Kedden a Kabos Gyulával felálló Budai cukrászda deríthet minket jó kedvre, másfajta érzelmek átélésére pedig ott van Az ajtó, amiben Helen Mirren formálja meg Szabó Magda híresen konok regényhősét, Szeredás Emerencet.

Helen Mirren Az ajtó című filmben (fotó: Mokép)

Május 1-je alkalmából szépen betáraztak magyar filmekből a csatornák. Két népszerú vígjátékot is megnézhetünk Tímár Pétertől: délelőtt Eperjes Károllyal együtt szurkolhatunk az évszázad focimeccsén a magyarok győzelméért (6:3, avagy játszd újra, Tutti!), este pedig a Csinibaba slágerei kúszhatnak újra be a hallójáratainkba. A gyerekeknek ott van a Keménykalap és Krumpliorr, vetítik a Meseautó-t, annak is a jobb változatát, az 1934-est, kémkedni indul Grabowski (Macskafogó), Páger Antal pedig öreg csavargóként áll egy keserédes történet élére a Hattyúdal-ban. Aki filmművészeti csemegére vágyik, annak Gaál István Zöldár című drámáját ajánljuk, amely az ötvenes évek egyetemi ifjúságáról, az akkori politikai légkörről ad képet.

Szilágyi István és Tóth benedek a Zöldár című filmben (fotó: Filmkultúra)

Csütörtökön és pénteken híján leszünk a magyar filmeknek, de szerencsére az a kevés, amit leadnak, minőséget képvisel. Gyakran adják a tévében a Liza, a rókatündér című fekete komédiát, de az elbűvölő Balsai Móninak és a pompás látványvilágnak köszönhetően ez egy megunhatatlan film. Leadják továbbá Szász János A nagy füzet című súlyos drámáját, amely Agota Kristof azonos című kisregénye alapján készült, illetve az HBO vetíti Kostyál Márk dühös, a magyar vidék valóságába elkalauzoló elsőfilmjét, a Kojot-ot.

Annak idején a moziban nem kapta meg azt az esélyt, amit érdemelt volna, aki teheti, kapcsoljon oda. „A Kojot a tűzkői vadnyugat világán keresztül beszél az emberben lakozó állati ösztönök szabadjára engedéséről és kordában tartásáról” - írtuk a hányattatott sorsú filmről a kritikánkban, amiben arra a végkövetkeztetésre jutunk, hogy „Kostyál Márknak sikerült nagyot gurítania első nagyjátékfilmjével”.

Dobó Kata és Kern András A miniszter félrelép című filmben

A hétvégén is elszaporodnak a hazai alkotások a tévében: Eljárja táncát a Csárdáskirálynő, ismét balhézni indulnak az Argo szereplői, Kern András Dobó Kata lábát csókolgatja (A miniszter félrelép), műsorra tűzik a focis témájú, könnyed hangulatú Brazilok-at, és ha még ez sem lenne elég, a Heten, mint a gonoszok-at nem láttuk ugyan, de a rendezőjének neve nagyon vagány: Rodriguez Endre.

A vasárnap már csendesebb lesz, a délelőtt két régi magyar film kíséretében lustálkodhatjuk végig. Érdemes elolvasni az Évforduló történetét (vigyázat, spoileres!), csavarosabb, mint egy De Palma-thriller. Könnyfakasztó szerelmi drámát kínál a Magdolna, éjszaka pedig a Duna-deltába hajózhatunk el, ahol egy tiltott szerelembe enged bepillantást Mundruczó Kornél.

Április 29., hétfő

Argo (r.: Árpa Atilla) / aMC / 17:00
Te rongyos élet! (r.: Bacsó Péter) / M3 / 23:45

Április 30., kedd

Kék bálvány (r.: Lázár Lajos) / M5 / 12:15
Budai cukrászda (r.: Gaál Béla) / M5 / 14:15
Az ajtó (r.: Szabó István) / M5 / 21:50

Május 1., szerda

6:3, avagy játszd újra, Tutti! (r.: Tímár Péter) / Film+ / 11:25
Keménykalap és krumpliorr (r.: Bácskai Lauró István) / Tv2 / 11:35
Meseautó (r.: Gaál Béla) / Duna TV / 14:00
Macskafogó (r.: Ternovszky Béla) / Tv2 / 15:55
Hattyúdal (r.: Keleti Márton) / M5 / 17:45
Csinibaba (r.: Tímár Péter) / Prime / 21:25
Zöldár (r.: Gaál István) / Duna TV / 22:35
Isteni műszak (r.: Bodzsár Márk) / Film+ / 02:40

Május 2., csütörtök

Liza, a rókatündér (r.: Ujj-Mészáros Károly) / FilmCafe / 16:45

Május 3., péntek

A nagy füzet (r.: Szász János) / M5 / 21:50
Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO / 21:50

Május 4., szombat

6:3, avagy játszd újra, Tutti! (r.: Tímár Péter) / Film+ / 08:50
Hippolyt (r.: Kabay Barna) / Film+ / 10:50
Heten, mint a gonoszok (r.: Rodriguez Endre) / Duna World / 11:20
Csárdáskirálynő (r.: Szinetár Miklós) / Duna TV / 15:15
A miniszter félrelép (r.: Kern András, Koltai Róbert) / Prime / 21:00
Argo (r.: Argo Atilla) / RTL+ / 21:00
Brazilok (r.: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) / RTL Klub / 21:05

Május 5., vasárnap

Évforduló (r.: Gaál Béla) / Duna World / 11:15
Magdolna (r.: Nádasdy Kálmán) / Duna TV / 14:45
Delta (r.: Mundruczó Kornél) / TV2 / 01:50

Borítókép: Kojot (Megafilm)