A berlini Német Film- és Televíziós Akadémián készült Pannónia dicsérete 254 nevezés közül került be a 10 és 30 perc közötti játékfilmek kategóriájába, ahol három másik filmmel volt versenyben a díjért. A Német Rövidfilmdíjak (Deutscher Kurzfilmpreis) átadóját idén a járvány miatt online formában rendezték. Mivel a nyertesek automatikusan nevezhetővé válnak az Oscar-díjra, a győzelemmel Nagy Borbála alkotása előtt is megnyílt erre a lehetőség.

A Pannónia dicsérete egy hazai gimnáziumban játszódik ahol egy átlagos tanítási napot a miniszterelnök látogatására való készülődés borít fel. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő (Rainer-Micsinyei Nóra) igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, ami nem fér el a hűtőben. Amíg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti (Angelus Hanna), akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a ráosztott feladattól.


A Pannónia dicsérete bevezető előzetese

A további szerepekben Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna láthatók. A 29 perces kisjátékfilm rendezője Nagy Borbála, aki a forgatókönyvet Bánházi Judit Annával közösen írta. Producere Margarita Amineva.

Nagy Borbála Berlinben élő magyar filmrendező, a Német Film-és Televíziós Akadémia hallgatója. 2017-ben a Sarajevo Talents programban, 2020-ban pedig a Berlinale Talents programjában vett részt. Pannónia dicséretét korábban az Achtung Berlin filmfesztiválon a legjobb kisfilm díjával jutalmazták, a kölni KFFK filmfesztiválról pedig a harmadik díjat és a közönségdíjat hozta el. Nagy Borbála jelenleg a Filmintézet Inkubátor programjában fejleszti első, Nincs itt semmi látnivaló című nagyjátékfilmtervét, amivel megnyerte a 2020-as Friss Hús Filmfesztivál keretében rendezett Budapest Debut Film Forum fődíját is.

Forrás: Deutscher Kurzfilmpreis