A Prix Europa a kontinens legnagyobb olyan fesztiválja, amely három médium európai terméséből ad válogatást. A minden évben október harmadik hetében megrendezett berlini fesztivál összesen 14 kategóriában díjazza az európai televíziós, rádiós és online műsorkészítőket és alkotásaikat. Európából több mint száz filmet neveztek a televíziós film kategóriába, amelyek közül 22 jutott be a döntőbe. A legjobbak közül az alkotókból álló zsűri választotta ki a nyertest, a zsűriző szakemberek pedig egyaránt kiemelték a Memo történetének drámaiságát, a színészi játékot, a film atmoszféráját, a vágást és a képeit is.

A film 2016-os díszbemutatóján a Filmhu is részt vett, akkor így jellemeztük az alkotást:

Egy rögrealista szuperhősfilm, melyben a hiperamnéziás Ervin (Molnár Áron) szenved emberfeletti képességétől. Önkezével akart véget vetni életének, könyörög, hogy tompítsák le a legkeményebb nyugtatókkal az elmegyógyintézetben, szemét beköti, fülét bedugja, hogy minél kevesebb inger érje, mert múltja annak minden egyes apró részletével együtt végig ott pörög a fejében.”

Tasnádi István: Memo

A Duna tévében tavaly októberben bemutatott Memo Tasnádi István első játékfilmje, aki a rendezés mellett forgatókönyvíróként is dolgozott rajta, az operatőri munkát pedig Csukás Sándor végezte. A film idén márciusban elnyerte a tévéfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat is, producere Kálomista Gábor, társproducere Helmeczy Dorottya, a főbb szerepekben Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter és Holecskó Orsolya látható.

Forrás: MTI