Hétfő délután Reisz Gábor személyes hangulatú nosztalgia utazása, a Rossz versek nyújt könnyed kikapcsolódást. A filmben egy szakítás után lévő. harmincas reklámszakember próbálja megfejteni fiatalkori emlékei között, hogy mikor csúszhatott ki az élete. A rendező nemrég kamerán keresztül jelentkezett be, és megosztotta velünk, hogyan telnek napjai a karantén alatt, ide kattintva megnézhető a beszélgetés. Kedden reggeli mellett a Hetedik alabárdos című komédiát nézhetjük, amelyben egy színházi segédszínész (Bánki Gergely) próbálja megmenteni a társulatát.

A szerdát az Ámbár tanár úr című 1998-as komédia nyitja, amelyben egy csetlőbotló, reálszakos tanár (Koltai Róbert) nyakába szakad a csőstül szakad baj, miután új osztályt kap, és belezúg a suli bombázójába (Dobó Kata). Este minden idők egyik legjobb focis filmje, a Két félidő a pokolban látható. Fábri Zoltán 1961-es alkotásában egy ukrajnai munkaszolgálatos század összeverbuvált válogatottja (köztük Sinkovits Imre, Garas Dezső, Márkus László) kénytelen rangadót játszani a német katonákkal. Csütörtök este a Viharsarki fák alatt című ismeretterjesztő filmre érdemes odakapcsolnia mindenkinek, aki kíváncsi Békés-megye természeti kincseire.

Fábri Zoltán: Két félidő a pokolban

Pénteken egy magyar űrhajós titkos történetről lebbenti fel a fátylat Lajkó – Cigány az űrben című szatíra. Lengyel Balázs vígjátékában a repülésért megszállottan rajongó roma fiú (Keresztes Tamás) verseng a lehetőségért a Szovjetunió legjobbjaival, hogy ő lehessen az első ember az űrben. Este Palásthy György 1971-es mesefilmje, a Hahó, Öcsi! kínál ad jó alkalmat, hogy a kisebbeket is megismertethessük a magyar ifjúsági film egykor szépen virágzó műfajával.

Szombat délelőtt Makk Károly 1962-es filmdrámája, az Elveszett paradicsom látható, amelyben egy halálos műhibát okozó orvos megy el tetteinek súlyaival a vállán egy családi ünnepségre. A főbb szerepekben Pálos György, Páger Antal és Törőcsik Mari látható. Délután ismét Palásthy György egy alkotása következik, a szovjet-koprodukcióban készült Az élet muzsikája - Kálmán Imre az operettkirály életét örökíti meg. Este a Kondor Vilmos-regény alapján készült krimit, a Budapest Noir-t láthatjuk, amelyben egy kéményöklű újságíró próbálja megtalálni egy fiatal nő gyilkosát a II. világháború felé sodródó Budapesten.

Makk Károly: Elveszett paradicsom

Vasárnap reggel Kis Hajni többszörösen díjnyertes rövidfilmje, a Last Call csíphető el, amelyben egy nagymama készül elhagyni az országot. Este első alkalommal látható a tévében Tóth Barnabás tavaly bemutatott filmdrámája, az Akik maradtak. A márciusban a legjobbnak járó Magyar Filmdíjjal kitüntetett alkotás egy középkorú, családját gyászoló nőgyógyász (Hajduk Károly) és egy árván maradt kamaszlány (Szőke Abigél) megindító kapcsolatáról mesél a II. világháborút követő időszakban. „Tóth Barnabás a szó legjobb értelmében vett családi filmet készített, ami elé kamaszokat és nagymamákat egyaránt le lehet ültetni, korban egymástól távol álló generációk is találhatnak benne kapcsolódási pontokat. Ez egyszerűen egy szép film a szeretet és az érintés fontosságáról” - dicsértük kritikánkban az Amerikai Filmakadémia tagjai közül is sokakat meghódító alkotást. Az elmúlt hónap során a film rendezőjével és női főszereplőjével is beszélgettünk.

Május 11. hétfő

Rossz versek (r.: Reisz Gábor) / HBO 3 / 16:05

Május 12. kedd

Hetedik alabárdos (r.: Vékes Csaba) / Paramount Channel / 09:55

Május 13. szerda

Ámbár tanár úr (r.: Koltai Róbert) / aMC / 08:35
Tihamér (r.: Málnay Levente) / Duna World / 11:45

Két félidő a pokolban (r.: Fábri Zoltán) / Duna TV / 21:50

Május 14. csütörtök

Talpig úriasszony (r.: Esztergályos Károly) / Duna World / 11:25

Viharsarki fák alatt (r.: Kontra Mária) / M5 / 22:25

Május 15. péntek

Lajkó - Cigány az űrben (r.: Lengyel Balázs) / Cinemax / 12:50

Hahó, Öcsi! (r.: Palásthy György) / M5 / 20:30

Május 16. szombat

Elveszett paradicsom (r.: Makk Károly) / Duna World / 11:15

Az élet muzsikája (r.: Palásthy György) / Duna TV / 15:05

Brazilok (r.: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) / RTL+ / 19:00

Budapest Noir (r.: Gárdos Éva) / RTL Klub / 21:45

Bakkermann (r.: Szőke András) / RTL Klub / 23:30

Május 17. vasárnap

Last Call (r.: Kis Hajni) / Cinemax / 09:30

Erzsébet királyné (r.: Podmaniczky Félix) / Duna World / 11:20

A színésznő (r.: Vitézy László) / Duna TV / 14:30

Akik maradtak (r.: Tóth Barnabás) / Duna TV / 21:15

Borító: Akik maradtak