Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Amikor Budapesten megszűnt az OKJ-s oktatás, hazajöttem vidékre, legalább másfél hét csönd volt, amikor senki sem tudta körülöttem, hogy mi lesz a menet, és mennyi időre kell tervezni. Mostanra már beállt az életritmusom, ami ugyanúgy elég rapszodikus, de sokkal egészségesebb, mint amit a városban éltem. Kialakult az online oktatási rendszer, felfedeztük a platformokat, és sok feladatunk van.

Reggel emberi időben tudok kelni, és az első órákra kávéval ülök laptop elé. A próbák intenzítása és óraszáma lecsökkent, de a sok gép előtt ülés is kimerít. Főleg a szemem és a fejem sínyli meg. Szerencsére a szünetekben vagy szabad óráimban ki tudok ülni a kertbe szöveget tanulni. Hétvégén kertészkedni is szoktam, vagy kirándulni a kertünk mögötti erdőben. Szeretem a csöndet, a madárcsicsergést, a természetes környezetet; de jó lesz majd a nyüzsgést is folytatni, sok emberrel lenni, találkozni, megölelgetni, közös levegőt szívni.

Milyen gyakran mozdulsz ki? Bírod a bezártságot? Fertőtleníted a kilincset, miután hazatértél? Arra vagyunk kíváncsiak, mennyire tartasz a járványtól.

Mivel szüleim az egészségügyben dolgoznak, biztonságban érzem magam. Nem nézek rémisztő híreket, még inkább „média-böjtöt” tartok, mint korábban. A családban megbeszéljük a fontosabb történéseket. A kilincset egyébként nem fertőtlenítem, a kézmosást részesítem előnyben, azt sokkal rendszeresebben és alaposabban, mint szoktam. Szerencsés vagyok, hogy vidéki környezetben lehetek, és sajnálom, hogy a városban sokan vannak minimális kimozdulási lehetőséggel.
A nagyszüleimre, dédnagymamámra vigyázunk, ellátjuk őket, amikor házhoz szállítunk nekik, a kerítésen át beszélgetünk.

Szőke Abigél az Akik maradtak című filmben

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Éppen elkezdtünk volna dolgozni a Radnóti Színházban Schwechtje Mihállyal egy darabon, ami tulajdonképpen az olvasópróba után le is állt. Abszurd volt, hogy tényleg megtörténik, és le kell állnunk. Nagyon izgalmas próbafolyamatnak ígérkezik, remélem hamarosan folytathatjuk.

Tasnádi István keresett meg a Kartonpapa c. darabja kapcsán, amit a jövő évadban tervez megrendezni, többek között Scherer Péter, Udvaros Dorottya, Party Nóra szereplésével. Illetve több casting folyamat is félbemaradt, remélem újult erővel tudok majd belevágni, amikor beindul az élet. Addig pedig külföldi ügynökségekkel tárgyalok, hogy tágítsam lehetőségeimet.

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak? Kreatív energiákat is felszabadíthat?

Valószínűleg akkor tudom majd felmérni a helyzet súlyosságát, amikor újra beindul az élet, a munka. Ez a szélsőséges helyzet remélem energiát, merészséget, frissességet fog előhozni belőlem.

De most sokkal inkább - azon túlmenően, hogy van idő és lehetőség a belső megélésekre, átgondolásokra – arra igyekszem ügyelni a mindennapjaimban, hogy figyeljek a másikra, ebben a nehéz helyzetben életigenlő maradjak, amikor van lehetőségem, segítsek azoknak, akiknek szükségük van rá, kedvesen és barátságosan beszéljek a körülöttem levőkkel - ez a minimum.

Mire használod fel a felszabadult időt?

Megnyugtat a tudat, hogy nem csak én ülök otthon, hanem valószínűleg Leonardo DiCaprio és Greta Thunberg, és az állandóan dolgozó tanáraim is. Sok minden folyik párhuzamosan, így nem érzem, hogy túl sok időm szabadult volna fel, bár a színház jelenléte híján átalakult az életem. Sok időt megtakarítok azzal, hogy nem kell a városban közlekednem egyik helyről a másikra. Helyette van más, például néhány hete az Akik maradtak c. filmhez kapcsolódó emberekkel felolvastuk F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye c. regényét a film Facebook-oldalán.

A nővéremmel mostanában maszkokat varrtunk ajándékba, és igyekszünk egyéb támogató tevékenységekben is részt venni. Nagyon örülök, hogy sok időt töltök a családommal és kint a természetben, az otthoni állataink társaságát; élvezem a közös étkezéseket, én is néha nekiállok ebédet készíteni. Több időt tudok tölteni azzal, hogy konkrét lépéseket tegyek a jövőmre vonatkozóan; ez is kell nekem, hogy ne érezzem magam leeresztve.

Mit nézel, mit olvasol, mivel kötöd le magad?

Nagyon vártam a nyarat, hogy sok vaskosabb könyvet egyben el tudjak olvasni, már készenlétbe helyeztem őket az íróasztalomon; például Gabriel García Márquez Száz év magány c. könyvét szeretném újraolvasni, illetve több láda régi színművet örököltem, aminek neki kell lássak. Úgy látom, hamarabb eljött az ideje, mint terveztem. Szerencsére sokkal több figyelmet tudok szentelni a filmnézésnek is. Muhi Zsófi casting direktorral vannak online filmes óráink, ő ajánl nekünk aktuális filmeket, amik tanulságosak ízlésben és színészetben is. A saját, hatalmas filmlistám is azért ott van, és egyre csak növekszik.

Mivel töltenéd az első olyan napot, amikor visszatér az élet a normális kerékvágásba?

Szeretném nagyon megölelgetni, megpuszilni a rég nem látott barátokat, összeülnék velük egy közösen elkészítős vacsorához, és már nagyon hiányzik egy rendesen leizzadós táncóra vagy koncert.

A cikksorozat korábbi részei:

#31 - Gelencsér Gábor

#30 - Czakó Judit

#29 - Balázs István Balázs

#28 - Vincze Teréz

#27 - Ferenczy Gábor

#26 - Szalai Károly

#25 - Bognár Péter

#24 - Tóth Barnabás

#23 - Lakos Nóra

#22 - Ujj Mészáros Károly

#21 - Mécs Mónika

#20 - Zurbó Dorottya

#19 - Szász Attila

#18 - Dombrovszky Linda

#17 - Kovács Gellért

#16 - Máté Bori

#15 - Kárpáti György Mór

#14 - Enyedi Ildikó

#13 - Bergendy Péter

#12 - Osváth Gábor

#11 - Gera Marina

#10 - Fillenz Ádám

#9 - Jakab Juli

#8 - Schubert Gusztáv

#7 - Rév Marcell

#6 - Tóth Luca

#5 - Scherer Péter

#4 - Schwechtje Mihály

#3 - Liszka Tamás

#2 - Kis Hajni

#1 - Herendi Gábor