A Dögkeselyű, a Veri az ördög a feleségét és A nagy generáció Kossuth- és Balázs Béla díjas rendezője, András Ferenc indít filmrendezői osztályt az egyetemen ősztől - számolt be róla a Kreatív Online a Magyar Hírlap nyomán.

András Ferenc 1966-ban került a filmgyárba, ahol az I. Stúdióban rendezőasszisztens lett. Forgatott többek között Ranódy László, Fábri Zoltán, Máriássy Félix, Sára Sándor mellett. 1969-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1973-ban szerzett rendezői diplomát. A nyolcvanas években a MAFILM önálló színésztársulatának vezetője volt. Később a Dialóg Filmstúdiót vezette. 1991-től producerként is dolgozott. Az utóbbi években nagyrészt portré- és dokumentumfilmeket készített.

Barlay Tamás (fotó: Makusz.hu)

A dokumentumfilmes osztályt Barlay Tamás fogja vezetni. Barlay pályáját a Magyar Rádió Szegedi Regionális Stúdiójában 1994-ben kezdte. Egy évre rá a Duna Televízió vallási műsorainak szerkesztő-riportere, műsorvezetője. 2002-ben a vallási szerkesztőség vezetőjévé nevezik ki, 2011-től az MTVA Vallási Főszerkesztőségét irányítja. Nevéhez számos dokumentumfilm forgatókönyve, rendezése fűződik. Szakmai pályafutását nívódíjakkal ismerték el, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Az SZFE tanárai és osztályvezetői közül az elmúlt hetekben Szász János és Fullajtár Andrea is felmondott, az egyetem polgárai pedig bejelentették, hogy független alkotóműhelyt hoznak létre. Az új oktatói névsor egy részét múlt héten tette közzé az egyetem vezetősége, ekkor kiderült, hogy a színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni, a prózai színész osztály vezetője Szarvas József lesz. 

Nyitókép: András Ferenc (Forrás: Wikimedia Commons)