Az egyre tikkasztóbbá váló hőség szerencsére csak a fesztivál két fő helyszíne, az Agóra Kulturális központ és az Otthon Mozi közötti kétszáz méteres távon nehezítette meg dolgunkat. A vetítő termek hűs sötétjében azonban rögtön megfeledkeztünk a kint uralkodó kánikuláról, hála a KAFF bőséges animációs kínálatának.

Modern és klasszikus legendák

A magyar rövidfilm versenyszekció csütörtöki és pénteki programját adó alkotások közt a dolgok hétköznapi folyását megakasztó eseményekből és természetfeletti jelenségekből is nagy adagot kaptunk. Felvidéki Miklós Gorgon című kisfilmje nem csak a fesztivál mezőnyében, de a magyar animációs kánonban is alulreprezentált zsánert, a horrort képviseli, méghozzá nem is akármilyen módon: a narratív szinten egyszerű rabló-pandúr kergetőzésnek induló, dinamikus eseménysor egy elhagyatottnak tűnő, elátkozott bérházba tereli a tetten ért zsebmetszőt és a nyomában kitartóan loholó fakabátot. Innentől egyértelműen az alapos részletességgel kidolgozott, kísérteties ornamentikájú épület válik a főszereplővé, amely számos, nem evilági veszély rejt a zsebtolvaj és a törvény elkötelezett őre számára.

Felvidéki Miklós: Gorgon

A hétköznapi felszín alatt rejtőző, ismeretlen világok tematikájához illeszkedik Kopasz Milán Beyond című stop-motion alkotása. Titokzatos, látszólag másik dimenzióba vezető átjáró nyílik meg egy barlang mélyén. A kíváncsi barlangász, akárcsak a néző, pedig nem tudja megállni, hogy fel ne fedezze. Dell'Edera Dávid Balkonját legutóbb a Friss Hús fesztivál kapcsán méltattuk, de a társasház lakóinak hétköznapi punnyadását hirtelen üvöltözéssel megakasztó idegen felbukkanása legalább annyira felszabadítóan hatott a KAFF közönségére is. Takács Anikó Cosmic Jacuzzi c. scifi-komédiája az elképzelhető legkellemesebb harmadik típusú találkozást nyújtja. A kamionsofőrök kalandja az őket elraboló kozmikus delfinekkel a teljes ufóhívő-szubkultúra abszurd mitológiáját sűríti néhány rendkívül szórakoztató percbe, amit legfeljebb csak Mulder ügynök vagy az Ufó-Magazin szerkesztősége tudna megállni nevetés nélkül.

Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi

Az Istók egy régi, hansági legenda alapos feldolgozása. Hany Istók kétéltű gyermek, aki árvaságra  jutván a Király-tó nádasában cseperedik, de egy balszerencsés napon halászok hálójába akad. Tóth Roland kisfilmje hűen foglalja össze az Istók szocializálására tett sikertelen és otromba 17. századi kísérletet, miközben a lápi világ élővilágát is érzékletesen jeleníti meg.

Magyar animáció, új megközelítésből 

Mivel a Kecskeméti animációs fesztivál programja nem csak az animáció jelenére, hanem múltjára is hangsúlyt helyez, mi sem mehettünk el szó nélkül Varga Zoltán animációtörténész közelmúltban megjelent könyvének, a Magyar animációs film: Intézmény és formatörténeti megközelítések csütörtöki bemutatója mellett. A hiánypótló monográfia valóban újszerű szempontból dolgozza fel a magyar animáció 100 éves történetét és animációs technikák teljes palettáját felöleli. A szerző szándéka szerint a könyv a korábbi hazai szakirodalmakkal ellentétben nem a képzőművészet értelmezési kereteit igyekszik ráeröltetni a magyar animációra, hanem esztétikai és intézménytörténeti irányból közelíti meg a 4 korszakra felosztott időszakot.  

Tv-sorozatok kicsiknek és nagyobbaknak 

A magyar tv-sorozatok versényében három alkotást találtunk különösen figyelemre méltónak: Az Egy kupac kufli gyermekeknek szóló alkotás, azonban a Teletubbik pszchiedelikus verziójának is beillik. Glaser Kata Városi legendák sorozata a magyar és az európai tv-versenyprogramba is bejutott. A személyes hangulatú, anekdotikus epizódokból felépített sorozat szintén azon kevés gyermekeknek szánt rajzfilmek csoportját bővíti, amelyet felnőtt fejjel is kifejezetten élvezetes megtekinteni. Kifejezetten felnőtteknek számára készült sorozat is erősítette a mezőnyt. Kreif Zsuzsanna Candide adaptációja (amelynek szinkronmunkálatainál mi is  tudosítottunk) az amerikai Adult Swim felnőtt rajzfilmcsatorna anarchikus kínálatába is tőkéletesen belepasszolna. A most bemutatott epizód után pedig alig várjuk, hogy Volataire klasszikus karakterének 21. századi viszontagságait tovább követhessük.

Kreif Zsuzsanna: Candide

Nyertesek 

Szombat este sorra került a fesztivál díjátadó ünnepségére. A  Love (legjobb rövidfilm), a Kötelék (fesztivál nagydíj) és a Vörös Teknős (legjobb egészestés) tarolt. Furcsa véletlen, hogy a három alkotás rendezője közül egyikük sem tudott személyesen jelen lenni a díj átvételekor.  

Magyar vonatkozásban a nyertesek a következők:

Kritikusok díja:

Balkon (r.: Dell’Edera Dávid)

Gyermekzsűri díja:

A Körömágyszaggató (r.:Király Krisztián)

Diákzsűri díja megosztva:

Love (Bucsi Réka)

Csak színház és más semmi (r.:Kalászi Benjamin, Horváth Tímea, Filkor Bence)

10. Európai egészestés filmek és tv programok fesztiválja legjobb egészestés film díja:

Vörös teknős (r.: Michael Dudok De Wit)

Kecskemét térségi kistelepülések közönség díja:

Egér (r.:B. Nagy Ervin)

Kecskemét Médiacentrum díja:

A négyszögletű a kerekerdő - tilos a bukfenc (r.: Horváth Mária)

MTVA különdíja:

Hoppi-mesék: (r.:Miskedi Andrea)

Nemzetközi zsűri különleges dicsérete:

Somhatalom (r.:Bertódi Attila)

Ébredés (r.:Zángó Fruzsina)

Legjobb 3D-s animáció díja:

Cigánymesék - A tűzpiros kígyó (r:Balajthy László)

Legjobb animációsmunka díja:

Mini (r.: Varga Petra)

Legjobb forgatókönyv díja:

Kojot és a sápadtarcú (r.:Gauder Áron)

Legszínvonalasabb képiforma díja:

Egér (r.:B. Nagy Ervin)

Legjobb elsőfilm díja:

Fiaskó (r.: Nagy Szabolcs)

Diákfilm díja:

13.királylány (r.: Orosz Tina)

Alkalmazott animáció díja:

Tiszta szívvel (r.: Ercsei Donát Áron)

Legjobb tv sorozat:

Hunor (r.: Kóos Árpád, Kling Béla)

Legjobb rövidfilm:

Love (r.:Bucsi Réka)

Fesztivál nagydíj:

Kötelék (r.:Wunder Judit)