Október 30. és november 2. között négy napon keresztül ismét a fiatal animációsoké a főszerep Budaörsön. A fesztivál versenyprogramjában szerepel Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje, ami a párkapcsolati féltékenységet állítja középpontba. Főszereplője egy fiatal nő, aki párja szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság. A kisfilm a rangos annecy-i animációs filmfesztiválon volt először látható, majd a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon három díjat is gyűjtött.

Látható lesz Buda Flóra Anna Entropia című, Berlinálén díjazott filmje. (A rendezővel itt beszélgetünk.) A tízperces animáció három párhuzamos univerzumot mutat be, amiben egy-egy fiatal nő él, különböző körülmények között. A rendszerbe véletlenül bekerül egy légy, amely képes átjárni a három világ között és meg is nyit egy kaput, amin keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé. Itt fog bemutatkozni Rebák Tamás METU-n készített diplomamunkája, a Szökési sebesség című sci-fi is, melyben egy űrhajós és egy furcsa lény párharcát követjük nyomon.

Andrasev Nadja: Szimbiozis

A fesztivál ezúttal külön figyelmet szentel az animációs dokumentumfilmeknek. A DokuAnim elnevezésű nemzetközi blokkban lesznek családtörténeti tematikájú kisfilmek, illetve a gender és a multikulturalizmus kérdését körbejáró alkotások is. A vetítés előtt egy magyar alkotókkal szervezett pódiumbeszélgetésen Csáki László, a gyártás alatt álló Kék Pelikán című egész estés animációs dokumentumfilm rendezője, valamint Szirmai Márton, a szintén valós történeten alapuló animációs film, a Hol rontottam el? rendezője mesél készülő filmjéről. Mindketten a Filmalap elsőfilmes Inkubátor programjának nyertesei. 

A kiemelt programblokkban vetítik a Cannes-t is megjárt egész estés dokumentarista animációs filmet, Anja Kofmel Chris, a svájci (Chris the Swiss) című rendezését. Az archív felvételeket animációs jelenetekkel vegyítő dokumentumfilmben a fiatal rendező újságíró unokafivére történetének jár utána, aki a délszláv háborúban titokzatos körülmények között életét vesztette.

Buda Flóra Anna: Entropia

Az idei Primanimára rekord mennyiségű gyerekfilm érkezett, ezért a szervezők bővítették a gyerekfilmes versenyprogramot. A változatos témákat felvonultató, vizuálisan erős válogatásba több olyan kisfilm is bekerült, amelyek a kisgyermekek számára is érthetően, átélhetően dolgoznak fel komoly kérdéseket. A kisebbek számára vászonra kerül a Hajótöröttek című magyar ismeretterjesztő rajzfilmsorozat moziváltozata. Szeiler Péter és Fritz Zoltán alkotásában egy Kolos nevű kisfiú és nagyapjának kalandjait követhetjük nyomon, egy szinte lakatlan szigeten.

Mats Grorud A torony (The Tower) című első bábanimációs mozifilmje a nagyobbaknak szól. A valós történeteken alapuló film egy palesztin kislány szemszögéből mutatja be a Bejrútban 1948 óta több generáció óta élő menekültek világát.

Új programszekció a kamaszoknak szóló PrimaTeen. A vetítéseket a válogatás kurátora, Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A cél az, hogy a kamaszok a számukra komfortos vizuális világon keresztül legyenek megszólítva, és olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint önmaguk és mások elfogadása, az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a nemiség vagy akár a halál. Night Moves néven éjszakánként a fesztiválra nevezett legextrémebb animációkból lesz látható egy-egy összeállítás.

Mats Grorud: A torony

A Primanima Nemzetközi Műhely idei kísérleti animációs workshopját Ducki Tomek lengyel–magyar animációs rendező és Gina Thorstensten norvég képzőművész vezetik, ahol egy különleges gyurmaanimációs technika, a strata-cut trükkjeit sajátíthatják el a résztvevők. Az animációról való értő gondolkodásról második éve egy filmkritikusi workshop keretében lehet elmélyülni Kránicz Bence filmes szakíró segítségével és a Dot&Line animációs oldal közreműködésével.

A Primanima fő helyszínei a budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház, a BABtér, valamint a Városi Ifjúsági Klub. A gyerekfilmek versenyprogramját emellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is bemutatják, Szekszárd, Sopron, Pécs, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg tart kihelyezett Primanima-vetítéseket.

Jegyek itt kaphatók.

Borító: Chris, a svájci (Fotó: Primanima)