Hétfőn Makk Károly klasszikus vígjátéka, a szerelmi bonyodalmat és családok közti viszályokat humorosan egyesítő Fűre lépni szabad nyitja, Páger Antal, Makláry Zoltán, Tolnay Klári és még sok másik színészóriás közreműködésével. Délután ismét műsoron lesz Pápai Pici Montreálban bemutatkozó rövidfilmje, a Varjúháj is, ami a kisfia szemszögéből mutatja be egy anya betegségét. A tévében először a múlt héten mutatkozott be Antal Nimród életrajzi akciófilmje Ambrus ‘A Viszkis’ Attila kalandjairól, de annak se kell aggódnia aki lemaradt róla: ezen a héten háromszor, három különböző csatornán is látható lesz (részletek a cikk alján).

Makk Károly: Fűre lépni szabad

A hét második napján Vranik Roland drámája, Az állampolgár is újra műsoron lesz, a Nigériából Magyarországra menekült Wilson története, akinek minden vágya, hogy sok év után végre hivatalosan is magyar állampolgár lehessen. A felkészüléshez egy tanárnő segítségét kéri, akivel hamar szerelmi viszonyba keveredik, ráadásul egy terhes, iráni menekült lány is megjelenik az ajtajában. Az éjjelt a független filmgyártásban készült sci-fi, Slemmer Ádám Vakfoltja zárja, egy újabb értékes példája annak, hogy állami támogatás nélkül is készülhet itthon izgalmas, műfaji film.

Szerdán este Jaroslav Vojtek szlovák-magyar koprodukcióban készült munkája, a Gyerekek lesz látható, ami négy különböző történetet mutat be családról, szülőkről és gyerekekről, érzékenyen és hitelesen. A film 2015-ben Pekingben elnyerte a Legjobb forgatókönyv és Legjobb operatőr díját, Bándor Évát pedig a Legjobb női mellékszereplő díjával jutalmazták. Csütörtök éjjel a budapesti 8. kerület két arcát is megismerhetjük: Szomjas György Roncsfilmjében a Gólya bisztró vonzáskörzetét, lecsúszott alakjait és bűneseteit, Gauder Áron Nyócker című filmjében pedig az animált gettóba helyezi Rómeó és Júlia klasszikus történetét, amit egy kis időutazással, rapperekkel és a maffiával is kiegészíti.

Szomjas György: Roncsfilm

Palásthy György Retúrjában öt nyugdíjas korú férfi, élve az ingyenes utazási lehetőséggel felszáll egy vonatra, ahol egyenként elmesélik az életük történetét, majd a vonat visszaérkezik ugyanoda ahonnan elindult. Az utazásra Lohinszky Lóránd, Agárdy Gábor, Sinkovits Imre, Bárdy György, Gera Zoltán, Lázár Kati és Kibédi Ervin is befizet. Egy frissen felavatott, meztelen köztéri szobor felborítja a vidéki kisváros, Halmaz életét Máriássy Félix Fügefalevél című 1966-os vígjátékában. “Burzsoá pornográfia” címszóval gyalázó cikkek jelennek meg róla a helyi lapban, de a fiatal újságíró (Sinkó László) a védelmébe veszi a műalkotást és forradalmi cikket ír róla egy budapesti újságba.


A vasárnap este az Aranyélet visszatérő, egyben utolsó, harmadik évadának jegyében telik. Ha hihetünk az előzetes híreknek, képeknek és ajánlóknak, a Miklósi család története minden eddiginél véresebb és izgalmasabb lesz, óriás akciójelenetekkel, családi drámával és finom utalásokkal a jelenlegi Magyarország viszonyaira is. Az előzetes kisfilmben a családfő, Attila (Thuróczy Szabolcs) óriási puskával nagyvadat keres, Janka (Ónodi Eszter) politikai karrierbe kezd, Márk a szerelem és bűnözés közt ingázik, és végre az is kiderül, miért szabadul meg Mira (Döbrösi Laura) a hajától és keveredik bele ő is az alvilág ügyleteibe.

október 8., hétfő

A törökfejes kopja (r.: Zsurzs Éva) / Duna World, 11:15
Fűre lépni szabad (r.: Makk Károly) / M3, 13:00
Varjúháj (r.: Pápai Pici) / Film Mania, 17:55
A Viszkis (r.: Antal Nimród) / TV2, 23:25
Kaland (r.: Sipos József) / TV2, 03:25

október 9., kedd

Az állampolgár (r.: Vranik Roland) / HBO, 11:00
Nagyvizit (r.: Málnay Levente) / M3, 21:25
Vakfolt (r.: Slemmer Ádám) / Cinemax2, 02:30

október 10., szerda

A Viszkis (r.: Antal Nimród) / Super TV2, 21:00
Csak szex és más semmi (r.: Goda Krisztina) / Viasat 3, 21:00
Gyerekek (r.: Jaroslev Vojtek) / Duna TV, 23:30

október 11., csütörtök

A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO2, 19:30
Roncsfilm (r.: Szomjas György) / Duna TV, 23:25
Nyócker (r.: Gauder Áron) / Filmcafe, 01:10

október 12., péntek

Csudafilm (r.: Ragályi Elemér) / Filmcafe, 19:10
Retúr (r.: Palásthy György) / M5, 21:15, 01:50
Varjúháj (r.: Pápai Pici) / Film Mania, 01:10

október 13., szombat

Fügefalevél (r.: Máriássy Félix) / Duna World, 11:25
A tönk meg a széle (r.: Várkonyi Gábor) / M3, 12:10
A tizedes meg a többiek (r.: Keleti Márton) / Duna TV, 15:10
A Viszkis (r.: Antal Nimród) / Mozi+, 21:00

október 14., vasárnap

Nyócker (r.: Gauder Áron) / Filmcafe, 04:20
Az állampolgár (r.: Vranik Roland) / HBO3, 12:15
Csudafilm (r.: Ragályi Elemér) / Filmcafe, 14:50
Karosszék (r.: Balogh Béla) / Duna Tv, 15:30
Csak szex és más semmi (r.: Goda Krisztina) / Viasat 3, 18:45
Aranyélet III/1. (r.: Dyga Zsombor, Mátyássy Áron) / HBO, 20:00
Intim fejlövés (r.: Szajki Péter) / Filmcafe, 23:20
Saul fia (r.: Nemes Jeles László) / Cool TV, 00:00