A Varga Katalin című ballada a Berlinale versenyprogramjának egyetlen magyar résztvevője. A Székelyföldön játszódó, magyar operatőrrel (Győri Márk) magyar vágóval (Fekete Mátyás) és az utómunkákat tekintve teljesen Magyarországon készült produkció (R.D.I. Sound Design), igazi különlegesség a Berlinalén több szempontból is. Egyrészt Peter Strickland személye miatt, aki nagybátyától örökölt pénzét ölte élete filmálmába, másrészt a magyar nyelv és nem utolsó sorban a gyönyörű erdélyi havasok miatt.

Nagy nevek, nagy várakozások után sok csalódás, illetve a kevésbé nevesebb alkotók és filmek előretörése jellemezte az idei Berlinalét. Ennek egy magyar vonatkozású film is örülhetett: Peter Strickland filmje, a Varga Katalin hangmérnöki teljesítményéért ifj. Erdélyi Gábor Ezüst Medvét vehetett át. A fődíjat pedig szintén egy ismeretlenebb, perui film nyerte el. Tóth Orsi pedig bemutatkozhatott a Shooting Star keretein belül. Gyűjtőcikk.


Kicsit megint agódtunk, hogy a tavasszal esüllyed a Titanic, de közel sem, nagyot utaztunk a világ körül, s olyan csodákat láthattunk, mint az Ember a magasban, a Gomorra vagy a Fehér nászéjszakák....

Elröppent a másfél hét, vége a hajózós-katasztrófafilmes szóképeknek, megnézhettünk temérdek filmet úgy Iránból, Kazahsztánból, mint az USA-ból, Bolíviából, Japánból. Beszélgethettünk filmesekkel, eltűnődhettünk a szakadék szélén billegő, csomagtartóba zárt, ijedt szemű ló sorsán.
... és beszélgethettünk Baltasar Kormakurral is.

Az idei Titanic Filmfesztivál zsűrielnöke az izlandi filmrendező Baltasar Kormákur volt. Tavaly elnyerte a fődíjat, ám ezúttal sem csak értékelni érkezett hazánkba, hanem elhozta legutóbbi munkáját, a Fehér nászéjszakát, amely Csehov Ivanov című darabja alapján készült.

A tavasz Cannes-t is elérte, ennek ellenére Haneke nyert.

Egy kedves 3D-animációval indult, aztán vér, izzadság, könny, és még ki tudja, mi csordogált napokon át, hogy végül a nagy európai kultúrszkeptikus, Michael Haneke megdicsőüléséig fajuljanak el a dolgok. Huppert kisasszony választása, azaz ezt írtuk Cannes-ról az idén.
Közben észrevétlenül 15 éves lett a Cirko-Gejzir, e jeles alkalomból Balassa Péter mozivezetővel beszéltünk.

15 éve él és virul a   Cirko-Gejzír mozi.   Ezt ünnepelheti a közönség egész júniusban, a sok kísérőprogram mellett újranézhetjük a mozi történetében forgalmazott összes filmet, köztül olyan csemegéket is, amelyekhez a hétköznapokon lehetetlen hozzájutni. Balassa Péterrel, a mozi vezetőjével beszélgettünk kedvenc filmekről, múltról és jövőről, fűtési rendszerekről és 30-as értelmiségi nőkről.  A nagy ünnepésben nem felejtkeztünk meg a kétévente aktuális KAFF-ról sem - ömlöttek az animációk az immár A kategóriás kecskeméti animációs seregszemlén:

Bár a magyar animációs szakma sem mentes a konfliktusoktól, azzal szemmel láthatóan mindenki egyetért, hogy fontos egymás munkáit megismerni és elismerni, és a külföldi trendekkel kapcsolatban sem árt képbe kerülni. Mindezen tevékenységekhez ideális terep a KAFF, ahol kétévente találkozik az animációs szakma és a műfaj iránt rajongó közönség. Ez történt Kecskeméten.Nagyszerű volt az idei Cinefest, Kevin MacDonald személyében igazi sztárvendég is adatott, nem mellesleg Emmeric Pressburger unokája, eképp miskolci kötődésű filmes. És persze sok-sok film.

Az idei Cinefestet a szervezők a rekordok fesztiváljának tartják, ami a nagyjátékfilmes versenyprogramra mindenképpen igaz. A meghívott tizenkét filmből ötöt emelünk ki: hármat magyar vonatkozásai miatt, kettőt pedig azért, mert nagyon tetszett.

Az átépítés alatt álló velencei Mostra a szükségből kovácsolt erényt, és a maga nagypolgári-artisztikus stílusában kiosztotta díjait - Tóth Orsi filmje díjat kapott, Gryllus Dorka pedig az új Fatih Akin-filmben volt látható.  

Diadalmaskodtak a politikai témájú filmek, de szó sincs politikai döntésről. Magyar film nem, de magyar színésznők voltak a Lidón. (A képen a vörös nyakkandős különítmény: Oliver Stone rendező és Hugo Chavez elnök - a szerk.)


Ha november, akkor Verzió: az emberi jogi fesztiválon részt veni nem mindig kellemes, de mégis az év egyik csúcspontját jelenti a dokumentumfilmeket szeretők körének.

Az idei Verzión a világ legfrissebb dokumentumfilmjeit felvonultató Nemzetközi panoráma szekció alkotásainak nem annyira a valóság ábrázolása, még kevésbé az igazság feltárása az elsődleges céljuk, hanem a történetmesélés. A Föld legkülönfélébb országaiból érkező igaz mesékben előtérbe kerülnek a fikciós, játékfilmes elemek: a legtöbb esetben nemcsak a játékidő nagyjátékfilmnyi hosszúságú, de a szerkezet, az építkezés és a filmnyelvi eszközök használata is ennek megfelelő.


De mi van a rövidfilmekkel? Láttunk párat azokból is:

Lelkes és ambíciózus fiatalok, a rövdfilm feltétlen hívei 2007 után második alkalommal rendezték meg az EUShortsot Budapesten, amelynek keretében hat napon át kényeztették a rövidek kedvelőit a Toldi moziban. Mészárlás, romantika, abszurd humor és tabudöntögetés.

A vörös szőnyeges, fesztiváltermes típusú filmes találkozások után végül emlékezzünk meg egy rendhagyó osztálytalálkozóról is:

November 27. és 29. között zajlott le a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2005-ben végzett, Grunwalsky Ferenc és Simó Sándor vezette filmrendező osztályának első hivatalos találkozója. A rövidfilmek vetítése után az eddig elkészült, bemutatkozó nagyjátékfilmekre is sort került. Faur Anna Lányok, Mátyássy Áron Utolsó idők, Kocsis Ágnes Friss Levegő és Gigor Attila A nyomozó című filmjét nézhette végig újra a szerény számban megjelent közönség.