titanic_ellytortenete_sz1
Elly története


A Titanic – a versenyprogramon kívül – rengeteg csemegét tartogat. Hódít az animáció műfaja, amelynek az idén külön szekciót szenteltek a szervezők. A fesztivál nyitófilmje is egy animáció, A fantasztikus Róka úr lesz, amelyet Bafta és Oscar díjra is jelöltek. Az animációs program másik izgalmas darabja a svéd Metropia, amely egy egyedi látványvilágú, Orwell 1984-ét idéző romantikus sci-fi, Tarik Saleh első filmje.  „Az elmúlt másfél év fesztiválfilmjeinek legjava szerepel ebben a szekcióban” - mondta büszkén a programkoordinátor, aki még a Kutyám, Tulipán című, egy öregúr és kutyája barátságáról szóló, hagyományos technikával készült animációt emelte ki a programból, illetve a nagy múltú cseh rendező, Jiří Barta A padláson című stop-motion animációját. (Ez utóbbiról és a Metropiá-ról már írtunk a Cartoon Movie kapcsán.)


titanic_harang_metropia_sz2
Metropia


A Tigris éve című szekcióban négy kínai és két tajvani alkotást láthatunk majd. A szekció izgalmas és provokatív darabjait nagy műgonddal válogatták, van itt kosztümös film, thriller, szerelmi dráma és háborús film is. Itt lesz látható a San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztivál fődíjas alkotása - a kínai Schindler listájaként is emlegetett - Élet és halál városa is, amely az 1937-es véres nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. Ez a film a fesztivál kínai versenyzője, és a fesztiváligazgató első számú kedvence. „Nagyon izgalmas film, és mélyen megérinti a nézőt. Szerintem sokkal jobb, mint a Schindler listája” - mondta Vízer Balázs.


titanic_harang_eleteshalal_sz3
Élet és halál városa


A Titanic közönségének nagy kedvencei a zenés filmek, amelyek közt idén is jócskán találunk érdekesnek ígérkező darabokat. Ezek egyike a No Distance Left To Run, amely a Blur két évtizedes történetét végigkövető dokumentumfilm. A szekció Perzsa macskák című iráni filmje fiatal teheráni zenészeket állít a középpontba, akik életüket veszélyeztetik azzal, hogy az országban tiltott könnyűzenei műfajban tevékenykednek. A gerillafilmes módszerekkel leforgatott film már bezsebelte a Cannes-i zsűri különdíját, a fesztivál során főszereplői is jelen lesznek, és fel is lépnek a Gödörben indie-rock zenekarukkal, a Take It Easy Hospitallal. Vízer Balázs a zenés programból a White Stripes-ról szóló alkotást emelte még ki, illetve Iványi Marcell Lélektánc című filmjét,  amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető, azonos című előadásának felvétele. „Mindig számonkérik rajtunk, hogy nincsenek magyar filmek a programban, ezért különösen örülünk, hogy most találtunk egy ideillő filmet” - mondta a fesztivál programkoordinátora.


titanic_harang_lelektanc_sz4
Lélektánc


A Titanicon szereplő mintegy 60 alkotás Vízer Balázs elmondása szerint kevésnek számít, ha azokat a fesztiválokat vesszük alapul, ahová válogatni járnak. „Mi eldöntöttük, hogy nem megyünk e fölé a szám fölé, mert az a tapasztalatunk, hogy ennél több filmet nem tud befogadni a fesztivál közönsége” - mondta. A hihetetlenül színes felhozatalból szinte kiemelni is nehéz, de mindenképp meg kell még említeni a Budapest című magyar-brazil-portugál alkotást, amelyben egy brazil írót végzetesen megbabonáz a magyar nyelv és egy  budapesti tanárnő, akit Hámori Gabriella alakít, illetve Claire Denis francia rendező 35 pohár rum című, zajos nemzetközi sikert aratott filmjét. A programigazgató személyes kedvencei közt megemlítette még a Elly története című iráni alkotást, amely elmondása szerint egy szép, lírai, egyszerű eszközökkel megalkotott fajsúlyos film, továbbá a Közeli ellenségek című mozit – amely a fesztivál idei arculatában is megjelenő, és a programban is hangsúlyos szerepet kapó háborús-film tematikába illeszkedik. A francia film az algériai háborút dolgozza fel, olyannyira hitelesen, hogy csak két évvel elkészülte után engedték a nemzetközi forgalmazók kezébe.


titanic_harang_budapest_sz5
Budapest