Sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO Max, az Apple TV+, az Amazon Prime, a Filmio, a Cinego és más egyéb, Magyarországról elérhető platformok kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.


Requiem

Mikor és hol? Május 16. és Filmio

Fábri Zoltánt Ezüst Medvével jutalmazták az 1982-es berlini filmfesztiválon a huszadik mozifilmjének forgatókönyvéért, amit Örkény István novellája alapján készített. Hannover István a második világháború alatt részt vett az illegális kommunista mozgalomban. A háború után ifjúsági titkár lesz belőle, de egy napon mégis letartóztatják. Egy volt rabtársa fél évvel a halála után értesíti Hannover szerelmét, Nettit a történtekről. Hannover rajta keresztül az is megüzeni a lánynak, hogy menjen feleségül a tehetős ügyvédhez, aki annak idején védte a férfit a bíróság előtt. A lány így is tesz, de egy napon egy furcsa fiú csönget be hozzájuk, és Hannover hagyatékát kéri. Ezt követő beszélgetésük megidézi a múltat.


A homár

Mikor és hol? május 17. és HBO Max

 

Jórgosz Lanthimosz második nagyjátékfilmje, egyben első koprodukciós alkotása rögtön hatalmasat robbantott, a 2015-ös cannes-i fesztiválon debütált, ahol elnyerte a Zsűri díját, de Oscar- és BAFTA jelölt is lett. Azóta is dübörög Lanthimosz sztárokkal telezsúfolt morbid világa minden filmjében, elég csak A kedvencre vagy a Szegény párákra gondolni. A homár egy jövőbeli, különös szabályokkal rendelkező világban játszódik, ahol az egyedülálló embereket szállodába zárják. 45 napot kapnak arra, hogy társat találjanak maguknak, ehhez különböző rendezvények formájában minden segítséget megkapnak. Ha mégis kudarcot vallanak, egy általuk választott állat képében egy erdőbe száműzik őket. Az egyik férfi úgy dönt, megszökik a szállodából és csatlakozik az erdőben élő lázadókhoz. Természetesen itt sem maradhat el a világsztárok felsorakoztatása, Colin Farrell főszereplő mellett Rachel Weisz, Léa Seydoux és Olivia Colman is fontos szerepet kapott.


Elhagyott szoba

Mikor és hol? május 17. és HBO Max

 

Antal Nimród az Egyesült Államokban tanult filmezni, majd hazajött, itthon is elvégezte a főiskolát és 2003-ban megrendezte első egész estését, a gyorsan kultikus státuszba emelt Kontrollt. A 2007-ben bemutatott Elhagyott szoba az első hollywoodi munkája és ahogy az a legtöbbször lenni szokott, Antalnak egy ilyen filmnél tisztes iparosként kellett helytállnia. Ez pedig sikerült is. Az Elhagyott szoba egy hitchcocki ihletésű, a zsáner elemeit magabiztosan használó thriller, ami szinte végig egy nyomasztó útszéli motelben játszódik. Ide érkezik az egymástól elhidegült házaspár (Kate Beckinsale és Luke Wilson), miután lerobban az autójuk. A szobájukban aztán kegyetlen snuff videókat találnak, amikben maszkos idegenek a motel vendégeit mészárolják le. Innentől pedig menetrendszerűen érkeznek az akkoriban felfutó home invasion thrillerek fordulatai: furcsa kopogás, ijesztgetés, majd versenyfutás az idővel és a kedvtelésből emberekre vadászó gyilkosokkal. Az Elhagyott szoba műfaji ujjgyakorlat egy tehetséges rendezőtől, ami nem forradalmasította a műfajt, azonban egy másfél órás borzongásra a mai napig kiválóan alkalmas.


Dűne 2

Hol és mikor? HBO Max és május 21.

 

Frank Herbert sokáig megfilmesíthetetlenek hitt sci-fi regényét végül Denis Villeneuve tudta méltó módon vászonra álmodni – adaptáció sikeréhez többek között az kellett, hogy két részre bontva mesélje el Paul Atreides felemelkedését és császárrá válását. A második rész a magyar mozikban is óriási sikert aratott, 2024-ben eddig erre a filmre adták el a legtöbb jegyet, és valóban a nagyvászonra illő jelenet a homokféreg-lovaglás vagy a Harkonnenek bolygóján játszódó gladiátorviadal, de otthon is nagyszerű élmény lesz újraélni ezeket. Szerencsére a látvány mellett a tartalomra is odafigyeltek az alkotók, és az eredeti mű szellemében a messiásvárás és messiástudat problematikus mivoltára is kitér a film. Ha minden jól megy, pár év múlva a harmadik részt is elkészíti Villeneuve a Dűne messiása alapján, és teljessé fog válni Paul története.


Emma és Eddie – A képen kívül

Mikor és Hol? május 21. és Max

 

Hörcher Gábor (Drifter) új dokumentumfilmje Emma és Eddie Lovettről, két Magyarországon élő ,,erotikus kontent készítőről” szól, akiknek a megélhetése abból származik, hogy webkamera előtt szexelnek, mégsem az explicit tartalom miatt kényelmetlen őket nézni. Sokkal inkább az online térben magukat álompárnak mutató főhősök ezer sebből vérző párkapcsolata okozza. Házasságuk sérült vadként vergődik, majd végül dicstelenül kimúlik, ezt a válságos, öt éven át tartó időszakot rögzítette Hörcher a két Insta-kompatibilis szexmunkás életéből. Két emlékezetes karaktert mutat meg egy teljesen másik oldalról, mint ahogy a privát chatszobákban és az erotikus videókban prezentálják magukat a világnak.


Tökéletes napok

Mikor és hol? május 23. és Cinego

 

Bármelyik japán rendező büszke lehetne egy olyan tokiói városszimfóniára, mint amilyen a Tökéletes napok” – méltattuk Wim Wenders legutóbbi játékfilmjét tavaly. A Kôji Yakusho által alakított vécés bácsi története azonban nemcsak a japán főváros hangulatát képes megragadni. A film a titokzatos, vélhetően traumatizált, mégis rendezett körülmények között élő főhős mindennapjait mutatja meg, ezáltal pedig az élet apró szépségei mellett érvel. Az utópisztikus japán közvécék csendes szerzetese alázattal végzi munkáját, holott hobbijaiból (fényképezés, növények nevelgetése), valamint zenei és irodalmi tájékozottságából sejthető, hogy ő ennél többre lenne hivatott. Wenders kezei között a vécépucolás is zen-élménnyé válik, Yakusho pedig a tavalyi év egyik legemlékezetesebb színészi teljesítményét nyújtja. Bár az idén Oscarra is jelölt Tökéletes napok elsősorban mozis körülmények között működik igazán, mindenképp érdemes vele tenni egy próbát a nappaliban is.


Eric

Hol és mikor? Netflix és május 30.

 

New Yorkban járunk, a 80-as években, és egy 8 éves kisfiú az iskolába menet eltűnik. Így indul a Netflix legújabb mini-sorozata, amelyben Benedict Cumberbatch alakítja a gyermekét kétségbeesetten kereső, bábszínészként dolgozó apát. Az érzelmileg egyre labilisabbá váló férfi a gyermeke rajzaiban keresi a rejtély megoldását, a rögeszméjévé válik egy felskiccelt szörny, és úgy gondolja, ha azzal bejut a tévébe, a fia is visszatér. A nyomozás közben New York veszélyes és örült oldala is feltárul, és már csak ezért is érdekes, hogy a sorozatot részben Budapesten forgatták. Sötét és zaklatott thrillerre van kilátás, Cumberbatch egy démonaival küzdő apa megformálásával gazdagíthatja emlékezetes szerepeinek hosszú sorát.


Lefkovicsék gyászolnak

Mikor és hol? május 30. és Cinego

 

A februárban bemutatott film ugyan még elcsíphető budapesti művész mozikban, május végén a Cinegora is felkerül. Breier Ádám első nagyjátékfilmje, amely bár szívmelengető családi vígjáték, nagyon fontos, és magyar mozgóképen még sosem taglalt témát jár körbe. Egyrészt túllép az emberekben élő sztereotípiákon a zsidósággal szemben, másrészt megmutatja, hogy hogyan élnek itthon azok a zsidó származású emberek, akiknek nincs köze a valláshoz. Lefkovics Tamás (Bezerédi Zoltán) nagyszívű, de konok bokszedző, akinek viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelben, ortodox zsidóként él, ott alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak.