A Szerelem nem szégyen vallja Jávor Pál és Tolnai Klári párosa a hétfőt indító, 1940-ben készült romantikus komédiában. Hőseink, Kázmér (Jávor) és Suzanne (Tolnai) mindketten elvesztették munkájukat, így ugyanott kötnek ki: a Duna közepén. Az szélnek eresztett nevelőnő ugyanis a folyóba ugrik, Kázmér meg utána, hogy kimentse. Egy uszály fedélzetén húzzák meg magukat, ahol annak a rendje és módja szerint egymásba gabalyodnak. Csakhogy Kázmér két fontos részletet is elhallgat újdonsült szerelme elől: a férfi igazából nemcsak grófi címmel bír, hanem menyasszonnyal is. A fenti eseten okulva talán jobb komolyan venni a délután sugárzott Rejtő Jenő-adaptáció címét: Férjhez menni tilos! - A romantikus kalandregény filmváltozatában egy magánnyomozónak kellene megakadályoznia, hogy egy lord jómódú lánya dacból hozzámenjen egy idegenhez, ám véletlenül a lány barátnője nyomába ered, aki viszont örökösödési okokból sürgősen házasodni készül.

Zsurzs Éva: Férjhez menni tilos

A kedd ezúttal a történelmi ihletésű filmek napja. Hajnalban ismét látható Bódy Gábor remekműve, a korokon átívelő Psyché, délben pedig Sopsits Árpád true-crime thrillere, a Martfűi rém pótolható. Jó ebédhez szól a Katonazene, a Bródy Sándor művének nyomán haladó filmben Kállai Ferenc alakítja a főszerepet. Báró Ferdinándy (Kállai) Barlay doktorral (Básti Lajos) készül párbajozni, a doktor feleségének kezéért, ám a viadalt megelőzően ellenfelét valaki más teríti le egy golyóval. Éjfél után nem sokkal a giallo, a horror és krimi elemeket stílusosan ötvöző olasz thriller-műfaj egyik alapvetéséhez, a Mélyvöröshöz lehet szerencsénk, egyenesen a zsáner nagymesterétől, Dario Argentotól. Az 1975-ös, fordulatokban gazdag darab főhőse Marcus Daly zongorista, aki egy titokzatos, fekete kesztyűs sorozatgyilkos nyomába ered. A napfelkeltét egy hazai thriller is megelőzi: a 2010-es Halálkeringőben Dobó Kata kiégett rendőrnőt alakít, Kern András pedig a bajba keveredett nő apját, a csalhatatlan szimatú öreg kopót adja. 

Dario Argento: Mélyvörös

Miközben nagyban dübörög a mozikban a Valami Amerika 3 (kritikánkat lásd itt), csütörtök délután Herendi Gábor két korábbi kasszasikere is fej-fej mellett versenyez a képernyőn: a Magyar Vándor és a Kincsem öt perc eltéréssel kezdődik. Hasonlóan aktuális választás az este adásba kerülő Mephisto. Az Oscar-díjjal jutalmazott alkotás rendezője, Szabó István a múlt hétvégén ünnepelte 80.születésnapját, alig egy hónap múlva pedig kiderül, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje folytatja-e az általa megnyitott sort. Pénteken is maradunk a mester életművénél, este egy korábbi rendezése, az 1965-ös Álmodozások kora kerül műsorra.

Szabó István: Álmodozások kora

Szombaton Makk Károlytól is egy klasszikus alkotást láthatnunk. Az 1956-os Mese a 12 találatról főhősei mind a maguk bajával vannak elfoglalva, de egy közös totózás eredménye elhozhatja a megoldást. Vasárnap szembe kell néznünk a ténnyel, hogy az Ember néha téved. Az 1937-es vígjátékban a szegény rádióboltos lánya (Tőkés Anna) hozzámegy egy gazdag férfihoz (Páger Antal), hogy megmentse apja csődközeli vállalkozását. Ám az értékes eljegyzési ajándékot, a platina brosst megkaparintja egy zsebtolvaj. Este egy remek rövidfilmet csíphetünk el a tévében. Szabó Szonja 2015-ös kisfilmje, ,,a Partizánok gyerekszemmel mutatja be 1956-os „októberi balhét”. Főhősei fiatal csínytevők, akiknek a felnőttek szabályai szerint nem lenne szabad barátkozniuk egymással." – jellemeztük a filmet a rendezővel készített interjúnk bevezetőjében.

Szabó Szonja: Partizánok

 

február 19. hétfő

A szerelem nem szégyen (r.: Ráthonyi Ákos) (magyar romantikus film, 1940) / Duna World / 11:25

Férjhez menni tilos! (r.: Zsurzs Éva) / M3 / 14:15

február 20. kedd

Psyché I-II. (r.: Bódy Gábor) /M5/ 02:00

A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO3 / 12:25

Katonazene (r.: Marton Endre) / M3 / 13:45

február 21. szerda

Mélyvörös (r.: Dario Argento) / Cinemax / 00:20

Halálkeringő (r.: Köves Krisztián Károly) / TV2 / 02:15

február 22. csütörtök

Magyar Vándor (r.: Herendi Gábor) / AMC / 15:00

Kincsem (r.: Herendi Gábor) / HBO / 16:00

Mephisto (r.: Szabó István) / Duna TV / 23:45

február 23. péntek

Álmodozások kora (r.: Szabó István) / M5 / 21:35

február 24. szombat

Mese a 12 találatról (r.: Makk Károly) / Duna TV / 15:20

február 25. vasárnap

Az ember néha téved (r.: Gaál Béla) Duna TV / 15:40

Partizánok (r.: Szabó Szonja) / M2 / 23:15

Borítókép: Mephisto