A Dunán szerda este 21:25-től és 21:55-től sugárzott Az Átok első két része egy középosztálybeli magyar család vidéki hétvégéjét meséli el. Apropója a hirtelen elhunyt apa temetése, akinek hamvait végakarata szerint a Balatonba szórják. Miközben váratlanul újabb és újabb dolgok derülnek ki az apa magánéletéről, a családtagok kénytelenek szembenézni azokkal az elhallgatott problémákkal, amelyek felszínes, ám belül feszültségekkel teli viszonyaikhoz vezettek. A főszereplők Pálfi Katalin, Szamosi Zsófia, Bánsági Ildikó, Hevér Gábor és Vilmányi Benett. A négy részes első évadot még további kettő követte, melyek közül az utolsó műfajilag már thriller, Mátyássy itt edződött a Víkendhez és főleg az Aranyélethez. A sorozat a rendező kézjegyét is magán hordozza, elég a sok dalbetétre gondolni például a záró évad fináléjában.

 

Ami a mozifilmeket illeti, nem mással kezdhetjük a hetet, mint Mundruczó Kornéllal, akinek épp csütörtökön került mozikba a Cannes-ban bemutatott Jupiter holdja című új alkotása. A film, amit újranézhetünk tőle a TV2-n, a Delta, melyben "egy hallgatag fiatalember visszatér a Duna-delta világtól elzárt, vad vidékére. Ez a hely a vízi utak, apró szigetek és a nádas labirintusa, melynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Az ifjú, aki gyermekkora óta nem járt itt, megismerkedik addig soha nem látott húgával. A lány törékeny, félénk és eltökélt. Úgy dönt, testvéréhez költözik annak vízparti kunyhójába. Együtt kezdenek el építeni egy lábakon álló házat távol mindentől és mindenkitől, a tó közepére. Egy napon meghívják a falubelieket egy közös lakomára, ám nyilvánvalóvá válik, hogy a földhözragadt helyiek nem fogadják el "természetellenes" kapcsolatukat." (Forrás: port.hu)

 

Csütörtökön a Dunáról egy Latinovits Zoltán főszereplésével készült, Simó sándor rendezte filmet ajánlunk, A legszebb férfikort 1971-ből, amiben a negyvenes Alker Tamás üzemi újságíróként dolgozik, elvált, körülményei rendezetlenek, lakása nincs (mint oly sok más hasonló körülmények között élő kortársának). Szerelmével, Eszterrel sem élhet együtt, mert az asszony nem mer elválni, fél a bizonytalantól. Tamás most két évre bérbe vehetne egy lakást, de ehhez húszezer forintra lenne szüksége. Megkezdődik a pénz utáni hajsza. A munkahelye nem segít, Alker megpróbálja hát apránként előteremteni az összeget. Volt felesége még a bútorait is eladja, sőt a vállalati takarítónő is beszáll. A lakásavató azonban veszekedéssel végződik: Eszter nem akar válni...(Port.hu)

Ami a hétvége kínálatát illeti, az Üvegtigrist nem kell bemutatni, de A meztelen diplomata és a Jelmezbál talán már sokak emlékezetéből kikopott. Előbbi Rejtő Jenő regénye alapján készült . "Bubópestis járványra hivatkozva lezárták a Grand Hotel szállodát. Ennek ellenére Félix azon veszi észre magát, hogy mezítláb, pizsamában ücsörög ott, és nyomában egy kövér és egy nyakigláb gengszter is megjelenik, de vannak itt diplomaták, bankárok is, és mindannyian egy füzetért törik magukat, mely állítólag vagyonokat ér..." A film műfajilag komédia 1963-ból, Márkus László  és Krencsey Marianne főszereplésével. Utóbbi krimi, Rodriguez Endre rendezte, 1942-ben mutatták be. A filmben "Agáth doktor és felesége életét megzavarja Széky festőművész rámenős viselkedése, aki Agáthné visszautasítása ellenére fölkeresi az asszonyt, férje távollétében. Erőszakosan behatol a lakásba, és szerelmével ostromolja. A hazatérő férjben a gyanús jelek bizonyossággá válnak, amikor kollégájától megtudja, hogy a festő nem a menyasszonyába szerelmes."

 

Ajánlunk végezetül egy-egy doksit és rövidet is: előbb a Seb az HBO gyártásában, mely "A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban a közös az, hogy sebeket hordoznak. Vágták vagy vágják magukat. Pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. A film ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog." (Forrás: HBO)

 

A Kötelék, avagy a rab és a börtönőr című rövidfilm egy hatvanon túli házaspárról szól, akik "együtt élnek, de nem egy fedél alatt laknak. Eduárd, a férfi az ablak előtti teraszon lakik. Szerényke, a nő pedig belül, a valamikori közös lakásukban él. Az ablak, a rácsok és egy világ választja el őket egymástól. A napi rutin és a férfi nyugdíja még összeköti őket…" (Forrás: Médiaklikk)

Delta

TV2, Június 13, 02:40

Az Átok

Duna, Június 14, 21:25|21:55

A legszebb férfikor

Duna, Június 15, 22:55

Kötelék, avagy a rab és a börtönőr

Duna, Június 16, 0:20

Meztelen diplomata

Duna, Június 17, 14:55

Jelmezbál

Duna, Június 18, 15:25

Meztelen diplomata

Duna, Június 18, , 21:50

Seb

HBO, Június 19, 05:05