Két generáció kedvence látható este az HBO-n: a csatorna zászlóshajója, a Trónok harca mindössze hét részes hetedik évadának nyitó része ma debütál este 8-tól, a Twin Peaks 25 év után visszatérő harmadik évadának pedig a tizedik epizódja érkezik a 18-ból. A Trónok harca alkotóinak nem lesz könnyű dolga, ha maguknak akarják tudni az év legfontosabb sorozata címet, mivel az egyelőre David Lynch-é. A Twin Peaks új évada elég hullámzó színvonalat hoz, vannak benne olyan üresjáratok, amiket csak a kultrendező engedhet meg magának, viszont a 8. rész experimentális blokkja egészen biztosan tévétörténeti jelentőségű. Izgalmas estének nézünk elébe, a 8. rész agymenését ugyanúgy nem jósolta volna meg senki, mint a Trónok harca hírhedt gyilkosság-szcénáit. Mi cikkünkben így vezettük fel az új évadot: "Azt kevesen vitatják, hogy David Lynch és Mark Frost 1990-ben debütáló sorozata, a Twin Peaks minden idők egyik legjobb szériájaként vonult be a televíziózás történetébe, de legalábbis forradalmasította a műfajról alkotott korábbi elképzeléseket, a kisvárosi szappanoperák világát ötvözve a misztikus elemekkel telepakolt krimivel vagy a romantikus szálakkal. "


Ami a honi sorozatokat illeti, a Csak színház és más semmiből a hat részes második évad ötödik epizódját, A mi kis falunkból a negyedik, Az átokból a 11, a Tóth Jánosból pedig a 20. látható. Utóbbinak kint jártunk a forgatásán, ezt írtuk róla: "A Munkaügyek legnépszerűbb karaktere, a neurotikus Tóth János önálló sorozatot (közismert szakzsargonnal élve 'spin-off'-ot) kapott: az 52 részből álló széria a válságba került Tóth János útkeresését és családi viszályait mutatja be, hasonlóan abszurd és humoros módon, ahogy elődje tette. (...) Az egy éven át futó sorozat epizódjainak forgatókönyveit vezető íróként az első 26 epizódban Litkai Gergely jegyzi, a második 26 rész írásában pedig az Aranyélet vezető írója, Lengyel Balázs vezetésével négyen osztoznak: Kovács András Péter, Vinnai András, Kormos Anett és Szabó Borbála. A vezető rendezői feladatokat a Terápia második és a Csak színház és más semmi első évadában dolgozó Nagypál Orsi látja el, mellette az eddig rövid- és dokumentumfilmekben jeleskedő, magát sorozatban elsőként kipróbáló Lakos Nóra dolgozik rendezőként. A képi világ megteremtéséért Márton Balázs felel vezető operatőrként."


Dokumentumfilmek közül az HBO-n ismét látható az ULTRA, aminek ott voltunk a premierjén. Simonyi Balázs rendező-főszereplő "és hét operatőre remek munkát végeztek: ritka az ilyen látványosan felvett dokumentumfilm. Statikus beállítások és beszélő fejek helyett itt folyton mozgásban van a kamera is, legyen szó légi felvételekről vagy kocsizásról. Emiatt aztán mozivászonra kívánkozik a film, de persze tévéképernyőn vagy monitoron nézve is garantáltan kedvet csinál a futáshoz, ami nem kis eredmény."


Ami a magyar filmeket illeti, szerdán a Bunkerember érkezik a Dunára 2009-ből Zsigmond Dezső rendezésében, csütörtökön adja ugyanezen csatorna a Sípoló macskakő című Gazdag Gyula-klasszikust, szombaton láthatjuk A Pendragon legendát Szerb Antal regényéből, főszerepben Latinovits Zoltánnal, a hetet pedig egy 1942-es klasszikus zárja vasárnap, a Bán Frigyes rendezte, Jávor Pál nevével fémjelzett Az utolsó dal. A főhős Fehér János, az ismert énekes, aki örökre elvesztette a hangját. Titkára, Bokros, és zongorakísérője, Erzsébet eltitkolják előle a tragikus igazságot. Egyszer Jánosék egy autókirándulás során eljutnak egy bányászünnepségre, ahol egy fiatalembernek, Péternek, ugyanolyan a hangszíne, mint Jánosnak. A tökéletesen hasonló hang meghallása különös ötletet sugall János barátainak.

Forrás: port.hu, fotó: HBO

2017.07.17. hétfő

Trónok harca 7/1.

HBO, 20:00

Twin Peaks 3/10.

HBO, 22:00

2017.07.18. kedd

ULTRA

HBO, 15:20

Csak színház és más semmi

Duna, 20:25

2017.07.19. szerda

Az átok 11.

Duna, 21:25

Bunkerember

Duna, 23:00

2017.07.20 csütörtök

Tóth János 20.

Duna, 20:25

Sípoló macskakő

Duna, 22:35

2017.07.22. szombat

A Pendragon legenda

Duna, 14:45

A mi kis falunk 4.

RTL Klub, 20:00

2017.07.23. vasárnap

Az utolsó dal

Duna, 15:35