A hét egy 40-es években készült drámával kezdődik: a Fény és árnyék főszereplője Mária, a sikeres színésznő, akinek békés családi élete a feje tetejére áll, amikor jó szándékúan befogadja az elsőre gyámoltalannak tűnő, de később igencsak hálátlan statisztalányt (Kiss Manyi). Délben Schneiderék (Koltai Róbert és Pogány Judit) élete is fenekestül felfordul az új komornyik, Hippolyt (Eperjes Károly) érkezése miatt, Kabay Barna ezredfordulós átiratában, este pedig Martin Scorsese hozza ki a színészi maximumot az amerikai pénzügyi világ egyik leghírhedtebb, kamurészvényekben utazó brókerét játszó Leonardo DiCaprioból A Wall Street farkasában (akinek ehhez egy grizzly helyett elegendő Jonah Hill-el megbirkóznia).

Martin Scorsese: A Wall Street farkasa

Kedd este Lizát, a rókatündért kísérhetjük randizni, de az Országúti diszkóba is benézhetünk, ahol Patrick Swayze osztja a pofonokat a renitens vendégeknek a kései 80-as évek egyik emlékezetes akciófilmjében. Éjszaka Kamarás Iván oldalán eredhetünk rituális zsarugyilkosok nyomába a Cop Mortem című thrillerben, de ne maradjunk sokáig, mert szerda reggel már A Hanákné ügyben kell eljárjunk: Gobbi Hilda takarítónői beosztásából akar szabadulni, ezért pokollá teszi munkahelye, a TSZ dolgozóinak életét. Állására azonban nem tolonganak a jelentkezők, így a szövetkezet nem akarja elengedni. Este kilenckor meggyőződhetünk arról, hogy a Halálosztó nem rozsdásodik emberi álcája alatt: James Cameron sci-fi/akció klasszikusa, az első Terminator tér vissza a képernyőre, főszerepben az utánozhatatlan (de kiválóan parodizálható) Osztrák Tölggyel. Az est hátralévő részében Enyedi Ildikó díjnyertes rendezői debütálása, Az én XX. századom bűvölhet el sokadjára, amelyben egy gyönyörű ikerpár egymással teljesen ellentétes életpályáját követhetjük nyomon. 

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom

Csütörtök délelőtt Mucsi Zoltánnal és Koltai Róberttel tehetjük próbára szerencsénket a Montecarlo!-ban, este pedig a filmtörténet egy megkerülhetetlen darabjával, Ingmar Bergman Tükör által homályosan című remekművével ajándékoznak meg a műsorszerkesztők. Később Bajor Gizi tragikus halálát meséli el Mészáros Márta Ármány és szerelem Anno 1951 című tévéfilmjében. Pénteken előbb fácánra, majd vaddisznóra megyünk: Sára Sándor Holnap lesz fácán című vígjátékában egy kis dunai szigeten megy a harc a nyugalmas pihenésért, míg a 2017-es Vadkanvadászatban Zrínyi Miklós életének legbalszerencsébb napja elevenedik meg. Mielőtt éjfélt ütne az óra, Jim Jarmusch és Bill Murray is bejelentkezik a Hervadó virágok melankolikus komédiájával.

Sára Sándor: Holnap lesz fácán

Szombaton a világ (de legalábbis Németország) legidegesítőbb apukáját, az Oscarra is jelölt Toni Erdmannt láthatjuk vendégül, majd megismerkedhetünk azokkal, Akiket a pacsirta elkísér a Tordy Géza-Tolnay Klári páros főszereplésével készült 1959-es filmdrámában. Este Kállai Ferenc, Sinkó László, Sinkovits Imre és még jó néhány hazai színészlegenda mesél nekünk a férfi-nő kapcsolatok kényes témájáról a Férfiak mesélik... című tévéjátékban. Vasárnap hajnalban a sarkkör felé vesszük az irányt: A dolog egy elzárt kutatóállomáson rekedt főhőseinek társaságában (élükön az arcán terjedelmes téli bundát növesztett Kurt Russellel) az egyre inkább elharapódzó paranoia fűti a kedélyeket. A bizalmatlanságot valamelyest indokolja, hogy egy vérszomjas, alakváltó földönkívüli garázdálkodik közöttük, aki bármelyikük küllemét magára öltheti. Délután Madarász Isti tavalyi gasztro-musicaljét, az Egy szerelem gasztronómiáját tálalják fel, este Szabó István Szerelmesfilmje csavarja el a fejünket, főszerepben Halász Judittal és a nemrég 75. születésnapját ünneplő Bálint Andrással, éjjel pedig a Brazilokkal tarthatunk levezetőedzést.

John Carpenter: A dolog

Május 14. Hétfő

Fény és árnyék (r.: Tüdős Klára) / Duna World / 11:15
Hippolyt (r.: Kabay Barna) / Film+ / 12:45
A Wall Street farkasa (r.: Martin Scorsese) / Mozi+/ 23:10

Május 15. Kedd

Liza, a rókatündér (r.: Ujj Mészáros Károly) / Film Cafe / 21:00
Országúti diszkó (r.: Rowdy Herrington) / Mozi+/ 21:00
Cop Mortem (r: Kovalik József) / Film+ / 22:55

Május 16. Szerda

A Hanákné ügy (r.: Horvai István) / Duna World / 11:45
Terminátor - A halálosztó (r.: James Cameron) / Mozi+/ 21:00
Az én XX. századom (r.: Enyedi Ildikó) / Duna TV / 22:35

Május 17. Csütörtök

Montecarlo! (r.: Fischer Gábor) / Film Cafe /10:10 /M5 / 21:15
Tükör által homályosan (r.: Ingmar Bergman) / M5 / 21:15
Ármány és szerelem Anno 1951 (r.: Mészáros Márta) / Duna TV / 23:35

Május 18. Péntek

Holnap lesz fácán (r.: Sára Sándor) / M5 / 22:00
Vadkanvadászat (r.: Pajer Róbert) / Duna TV / 23:20
Hervadó virágok (r.: Jim Jarmusch ) / Film4 / 23:45

Május 19. Szombat

Toni Erdmann (r.: Maren Ade) / Cinemax 2 / 13:05
Akiket a pacsirta elkísér (r.: Ranódy László) / Duna TV / 15:25
Férfiak mesélik… (magyar r.: Gaál Albert) / M3 / 19:20

Május 20. Vasárnap

A dolog (r.: John Carpenter) / Mozi+ / 03:20
Egy szerelem gasztronómiája (r.: Madarász Isti) Duna TV / 15:15
Szerelmesfilm (r.: Szabó István) / M3 / 19:50
Brazilok (r.: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor) / Cinemax 2/ 22:20

Borítókép: Toni Erdmann