A martfűi rém (augusztus 24-től)

Sopsits Árpád neve az elmúlt időben egy másik sikeres alkotás kapcsán került gyakran szóba, ugyanis ő rendezte 1990-ben azt a Céllővölde című filmet is, amely a Bebukottakban és Káin gyermekeiben feltűnő Pali tragédiáját vitte vászonra. Most ismét a bűnügyi rovat ihlette meg a rendezőt, hiszen a magyar kriminalisztika történet egyik egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot dolgozza fel pszicho-thrillerében.

A rendező utoljára 2008-ban jelentkezett filmmel, akkor kiskamaszok ártatlan és gonosz oldaláról értekezett A hetedik körben. A martfűi rém 1957-67 között a szocializmusban megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel fikciós elemekkel vegyítve. “A korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológia légkörében játszódó pszicho-thrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik” - olvasható a film leírásában.

“Jövőbeni filmterveiről kérdezve Sopsits csak annyit mondott, hogy három új forgatókönyve van, amelyik közül az egyik át is ment a rostán. (…) Ő maga, ragaszkodik a Dosztojevszkij regényének kérdésköréhez: a bűn, a bűnhődés és a büntetés hármasához. Ahhoz, hogy az életben mindig van valami komor, valami szorongató érzés is. A megbocsátás és a bizalom, amivel újra és újra megküzd az ember. Ez a kilátástalanság érződik a Balázs Béla-díjas filmrendező legtöbb filmjén.” - írtuk nemrég, amikor a rendező a BKF Fényíró filmklubjának vendégeként mesélt terveiről is.

A martfűi rém operatőre Szabó Gábor (Jób lázadása, Meteo), producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila a Focux-Fox képviseletében. Az alkotást a Filmalap 609,821.902 millió forinttal támogatta, és előreláthatóan 2016 őszén kerül majd a mozikba.

sopsits 600

Vándorszínészek (augusztus 26-tól)

Sándor Pál neve az elmúlt években leginkább producerként jelent meg a stáblistákon: Török Ferenc Senki szigete, Szekeres Csaba Örvény, Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, Sopsits Árpás A hetedik kör, Faur Anna Lányok, Jeles András Párhuzamos halálrajzok vagy Szőke András Hasutasok című filmjének útját egyengette. Utoljára 2006-ban rendezett mozgóképet, a Noé bárkáját, amelyben állandó színésze, Garas Dezső Kállay Ferenccel együtt terelgeti a hamvas Stefanovics Angéla életét.

“Benne lesznek egy kicsit a vágyaink, az egymáshoz való viszonyunk, és ez az, ami szerintem ahhoz kell, hogy az emberek szeressék azt, amit néznek. Én pedig a filmek esetében ezt tartom a legfontosabb dolognak." - nyilatkozta nekünk a Török Ferenc által rendezett Senki szigete forgatásán a rendező-producer, és talán a most készülő alkotás is ilyen lesz. Sándor Pál legújabb filmje, a Vándorszínészek az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös „road movie” egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Szabadíts meg a gonosztól és a Szerencsés Dániel rendezője nem először forgat komédiásokról, hiszen a Ripacsok és a Miss Arizóna is a kulisszák mögötti világágban játszódik.

A forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen írta, a főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila lesz látható, az operatőr Garas Dániel lesz. A forgatás során a stáb körbejárja Magyarországot, hiszen mintegy 60 különböző belföldi helyszínen dolgoznak. A Vándorszínészek gyártását 547,625 millió forinttal támogatta a Filmalap. Sándor Pál új filmje a tervek szerint már 2016 őszén látható lesz a mozikban.

sandorpal regiidok 600
Sándor Pál a Rédi idők focija forgatásán Szabó Ildikóval és Garas Dezsővel

Halj már meg (nyár végétől)

Szintén nyár végén indul el Kamondi Zoltán legújabb filmjének a forgatása, aki nyolc éve, 2007-ben mutatta be legutóbbi nagyjátékfilmjét, a Dolina (Az érek látogatása) című Bodor Ádám adaptációt. A rendező most ismét irodalmi alapokhoz nyúlt, hiszen legújabb filmjének forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A szatirikus, sok humorral átszőtt krimi forgatása nyár végén kezdődik salgótarjáni és budapesti helyszíneken.

“Rendben? A film? Olyan sohasem lesz, velem legalábbis sosem fordult még elő.” - mesélte nekünk a rendező még a Dolina forgatásán, amikor azt kérdeztük tőle, hogy mikor van az a pont, amikor fel tud sóhajtani, látja a végét, és azt, hogy most már rendben lesz az alkotás. “A fordulatos történet mozgatórugója egy 60-as éveiben járó MÁV mozdonyvezető hirtelen halála, mely következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában.” - áll a film szinopszisában.

A Halj már meg! Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével készül, művészeti vezetője Koltai Lajos, producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (Focus-Fox), operatőrei pedig Nagy András és Medvigy Gábor lesznek. Kamondi legújabb alkotása a Filmalaptól 476,871.827 millió forint gyártási támogatást kapott és 2016 végén kerülhet a mozikba.

kamondi 600
Kamondi Zoltán Budai György producerrel és Medvigy Gábor operatőrrel a Kísértések forgatásán

A tökéletes gyilkos (októbertől)

“Felmerül, hogy milyen jó lenne szórakoztatni, de az is, hogy akkor feláldozol két-három évet az életedből úgy, hogy nem próbálsz meg valamiről beszélni, valami érvényes gondolatot megfogalmazni. Ezt kicsit luxusnak érzem.” - nyilatkozta A vágyakozás napjai kapcsán Pacskovszky József. Utolsó filmje elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb forgatókönyvért járó díját, most pedig A tökéletes gyilkos címmel készíti a napjainkban, Budapest dzsungelében játszódó pszichológia thrillerét.

A több szálon futó cselekmény nem várt, néhol borzongató fordulatokat is tartogat a nézőknek. A képi világért a Szamba, a Magyar szépség és az Iszka utazásának operatőre, Gozon Francisco felel, a forgatókönyvet Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt közösen írták, a film producere pedig Hábermann Jenő (Film-Art Stúdió) lesz.

A Filmalap 415,5 millió forinttal támogatta A tökéletes gyilkost, amelyet valószínűleg októberben kezdenek majd el forgatni, és amelyet a nézők valamikor 2016-ban láthatnak.

pacskovszky 600
Pacskovszky József a VII. Olivér forgatásán

Aurora Borealis - Északi fény (október közepe)

Mészáros Márta az elmúlt években nagy történelmi alakokról mesélt, 2009-ben Kéthly Anna sokszínű életébe engedett bepillantást az Utolsó jelentés Annáról-ban, előtte pedig Nagy Imre életét dolgozta fel a Temetetlen halottban. Új filmje ismét a múltba kalauzol: a megszálló orosz katonák által nemzett gyermekek történetét tárja fel. „Ha az igazat akarod elmondani, nem elég őszintének lenni.” – hangzik az Aurora Borealis - Északi fény mottója.

“A történet Bécsben élő főhőse, Olga, rájön, hogy hazugságok, titkok vannak családja múltjában, és amíg ki nem deríti az igazságot, a saját családi életét sem tudja megoldani. Anyja, a Magyarországra visszatért idős Mária viszont mindent arra tett fel, hogy soha ne derüljön ki a múlt. Mária évtizedekig őrizte szörnyű titkát, hazudott a lányának, de amikor kómába esik és kórházba kerül, Olga talál egy titokzatos fényképet, és nyomozni kezd…” - olvasható a film szinopszisában.

"Nem azzal a szándékkal készítek filmet, hogy példamutató hőst formáljak, akkor kezdek hozzá egy forgatókönyvhöz, ha úgy érzem, a történetben érdekes az ember vagy a jelenség, és ehhez én rendezőként hozzá tudok tenni valami pluszt." - nyilatkozta a Filmhunak a rendező az Utolsó jelentés Annáról kapcsán.

Mészáros Márta, az Arany Medve-díjas Örökbefogadás, a FIPRESCI-díjas Kilenc hónap és a Cannes-ban Zsűri különdíjat nyert Napló gyermekeimnek  forgatókönyvírója és rendezője október közepén kezdi forgatni új filmjét, leginkább magyarországi helyszíneken. Az operatőr a lengyel ifj. Piotr Sobociński, a díszlettervező Lódi Csaba lesz, a forgatókönyvet a rendező, állandó társával, Pataki Évával (Olvasd el kettejükkel készült interjúnkat!) és Jancsó Zoltánnal közösen jegyzi. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társproducere Gül Togay. A főszerepekben Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, valamint Törőcsik Franciska lesz látható. A Filmalap 580 millió forinttal támogatta az alkotást.

meszarosm 600
Mészáros Márta Jan Nowiczkival a Temetetlen halott forgatásán

Budapest noir

Az elsősorban vágóként dolgozó (Szabadás szerelem, Miniszter félrelép) Gárdos Éva, szüleivel kalandos módon kislányként emigrált Amerikába, első rendezése miatt azonban mégis hazautazott Magyarországra. Ő volt az, aki az akkor még közel sem világsztár kamasz a Scarlett Johanssont  szerepeltette Nastassja Kinski mellett a 2001-ben készült Amerikai rapszódiában. A Filmalap most 60 479 623 forintos támogatást ítélt neki, hogy nekiláthasson a Budapest noir című sikerkönyv filmre viteléhez. Kondor Vilmos krimije kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte.

"A vágás sok szempontból közel áll a rendezéshez. Ugyanúgy végigköveted a film menetét. Mint sokan mások, én is jó ideje mondogattam, hogy már készül a forgatókönyv, és hamarosan forgatok egy filmet. Aztán amikor ott van a lehetőség, hirtelen megszeppensz. Belevágsz, felkelsz minden nap ötkor, és csak folysz együtt az eseményekkel, amíg azt nem látod, hogy kezd összeállni a filmed." - fogalmazta meg Gárdos Éva nekünk az Amerikai rapszódia kapcsán.

Az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet film feldolgozásának előkészületei hamarosan megkezdődnek. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Szekér András Kondor bestselleréből írta. Hamarosan elkezdődik a helyszínkeresés, a szereplőválogatás és a próbafelvételek.

A Budapest noir című film gyártását a Pioneer Pictures (Burgundy hercege /The Duke of Burgundy, Houdini, Fleming) készíti elő, vezető producere Kemény Ildikó.