Makk Károly Megszállottak című 1961-es filmjében a magyar ugaron hozza össze a sors Bene László vízügyi mérnököt (Pálos György) és Kecskés igazgatót (Szirtes Ádám), aki az állandó vízhiány ellen küzd. Együttes erővel kezdenek el dolgozni az öntözőrendszer megtervezésén, de folyton bürokratikus akadályokba ütköznek. Este egy egészen más típusú megszállottság is dobozba kerül: Neil Jordan 1994-es horror-klasszikusa, az Interjú a vámpírral van műsoron, amiben az arisztokratikus Louis (Brad Pitt) kétszáz éves vámpír-pályafutásáról mesél egy riporternek.

Júlia és a szellemek

Kedden Federico Fellini egyik örökérvényű alkotása a sok közül, a Júlia és a szellemek pótolható, 1965-ből. Főhőse Júlia (Giuiletta Masina), aki miután csaláson kapja a férjét (Mario Pisu), nem rendez jelenetet vagy dobja ki a házból a férfit, inkább magában dolgozza fel a történteket. Spirituális fényt kapva szellemeket kezd megidézni, akik segítik őt a trauma feldolgozásában. Szerdán egy hasonló kaliberű rendező, Werner Herzog 1979-es Woyzeck adaptációja van soron a klasszikusok pótlásában, főszerepben Herzog örök alkotótársa és nemezise, Klaus Kinski látható. Georg Büchner drámai regényének adaptációja, amit Szász János is líraian feldolgozott 1994-ben.

Talpuk alatt fütyül a szél

Csütörtökön Herendi Gábor nyertes lova, Kincsem és Sopsits Árpád történelmi sorozatgyilkosa, A martfűi rém is visszatér, az éjszakát pedig Szomjas György betyárjai nyitják, a Talpuk alatt fütyül a szél-ben. Farkas Csapó Gyurka (Djoko Rosić), a magyar puszta betyárja megszökik a börtönből és bosszúhadjáratba kezd azok ellen, akik feladták őt. A kapitalizálódó vármegye miatt elszegényedő pásztorok melléállnak és kezdetét veszi a véres harc. Pénteken Török Ferenc ‘így jöttem’ diplomafilmje, a kultikus Moszkva tér látható (tavaly felújított változatban, moziban is újra műsorra tűzték egy rövid időre), vele egyidőben pedig Clint Eastwood mutatja meg, hogy egy mogorva koreai veteránnak is van még szíve, a 2008-as Gran Torinoban.

Ralph Fiennes és Szabó István

Ami a héten magyar filmben kimaradt, azt szombaton bőségesen bepótolják a műsorszekresztők: animációs sorozat (Egy kupac kufli), abszurd vígjátékok (Zimmer Feri, Megy a gőzős), századközepi romantikázás (Férjet keresek) és modern verziója (Megdönteni Hajnal Tímeát), akcióvígjáték (Argo), 60-70-es évekbeli klasszikusok (Csak egy telefon, Kár a benzinért!), és román-magyar roadmovie (Utazás apánkkal) közül is lehet szemezgetni. Vasárnap is a klasszikusok dominálnak (Házasság, Hét tonna dollár, A harmadik testőr), de műsoron lesz Szabó István három generációt felölelő családi drámája, A napfény íze is. Ralph Fiennes alakítja a Sonnenschein család három felmenőjét, akik a Napfény nevű, titkos receptből főzőtt likőrre alapozzák vagyonukat. Családuk átível az egész huszadik századi magyar történelmen, amiben zsidóként élik a mindennapjaikat és küzdenek a megélhetésért, szerelemért és a túlélésért. A film operatőre Koltai Lajos volt, 1999-ben pedig három Európa Filmdíjjal jutalmazták.

április 9., hétfő

Mazsola és Tádé (r.: Kende Márta) / M2, 11:45
Ida regénye (r.: Félix László) / M3, 13:55
Megszállottak (r.: Makk Károly) / Duna World, 02:05
Interjú a vámpírral (r.. Neil Jordan) / Super TV, 23:35

április 10., kedd

Misi Mókus kalandjai (r.: Foky Ottó) / M2, 05:20, 11:45
Júlia és a szellemek (r.: Federico Fellini) / Cinemax, 12:00
Hideghegy (r.: Anthony Minghella) / HBO, 01:05

április 11., szerda

Social network - A közösségi háló (r.: David Fincher) / HBO2, 17:20
Woyzeck (r.: Werner Herzog) / Cinemax2, 00:20
A Richter-skála szerint 6,9-es (r.: Nae Caranfil) / HBO, 03:55

április 12., csütörtök

Kincsem (r.: Herendi Gábor) / HBO, 11:35
A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) / HBO2, 19:30
Tóth János II/4. (r.: Lakos Nóra, Nagypál Orsi) / Duna TV, 20:25
Talpuk alatt fütyül a szél (r.: Szomjas György) / Duna TV, 00:40

április 13., péntek

Moszkva tér (r.: Török Ferenc) / M5, 21:25
Gran Torino (r.: Clint Eastwood) / Super TV2, 21:00

április 14., szombat

Férjet keresek (r.: Martonffy Emil) / Duna World, 11:25
Csudapest (r.: Deák István) / M3, 12:25
Egy kupac kufli / Gyűjtsél te is Fityircet! (r.: Jurik Kristóf, Pálfi Szabolcs) / M2, 14:00
Csak egy telefon (r.: Mamcserov Frigyes) / Duna TV, 15:35
Megy a gőzős (r.: Koltai Róbert) / RTL+, 17:10
Kár a benzinért! (r.: Bán Frigyes) / M3, 19:10
Reményvasút (r.: Trencsényi Klára) / HBO2, 19:30
Zimmer Feri (r.: Tímár Péter) / Duna TV, 20:35
Argo (r.: Árpa Attila) / RTL+, 21:00
Utazás apánkkal (r.: Anca Miruna Lazarescu) / Cinemax, 21:55
Megdönteni Hajnal Tímeát (r.: Herczeg Attila) / Cool TV, 23:00

április 15., vasárnap

Házasság (r.: Vaszary János) / Duna TV, 15:25
Hét tonna dollár (r.: Hintsch György) / M3, 19:40
A harmadik testőr (r.: Mihályfi Imre) / M3, 21:10
A napfény íze (r.: Szabó István) / Duna TV, 21:10

Borítókép: A napfény íze