Csütörtöktől látható a mozikban Herendi Gábor legújabb, nagyszabású munkája, a történelmi kalandfilmként is aposztrofálható Kincsem. Aki kíváncsi Herendi terebélyesedő filmográfiájának egy korábbi fejezetére, annak a Magyar vándort ajánljuk. Herendi 2004-ben bemutatott filmjére szintén ráragaszthatjuk a történelmi bélyeget, persze csak a bemutatott esemény, a Honfoglalás miatt, egyébként egy könnyed vígjátékról van szó, amelyben a hét vezér nyoma veszett népét kutatja, elvégre hont foglalni nép nélkül nem érdemes.

 

Témában és stílusban is nagyot ugorva: ezúttal sem ússzuk meg a hét első napját David Lynch nélkül. A múlt héten vetített Útvesztőben után most a Twin Peaks - Tűzz, jöjj velem! kerül képernyőre, ahonnan megtudhatjuk, mi történt az amerikai kisvárosban az előtt, hogy egy ködös reggelen a hullámok a tópartra sodorták volna Laura Palmer nejlonba tekert holttestét.

Visszatérve a hazai vígjátékokhoz: műsorra kerül a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban Rohonyi Gábortól, aki áprilisban szintén új filmmel, az M. Kiss Csabával közösen rendezett Brazilokkal tér vissza a mozikba. Rohonyi a 2007-es Filmszemle legjobb zsánerfilmjének díját és a közönségdíjat is bezsebelő komédiája egy rendhagyó Bonnie és Clyde történet a postákat vagy benzinkutakat kirámoló nyugdíjas házaspár, Hédi és Emil ámokfutásáról, akiknél a film címének megfelelően tényleg megvolt az utolsó csekk a pohárban. (A film egyik producere egyébként az a Mécs Mónika volt, akivel a minap közöltünk nagyinterjút.)

Szerdán, a nemzeti ünnep alkalmából A Hídembert vetíti a Duna tévé Bereményi Gézától, később pedig Sára Sándor drámáját, a 80 huszárt láthatjuk. Bereményi Gróf Széchenyi Istvánról szóló filmjének természetesen kihagyhatatlan része az 1848-as forradalom és szabadságharc, míg a 80 huszár kifejezetten a jelentős történelmi eseményhez kapcsolódik. „1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja ezer veszéllyel teli, harcot kell vívniuk a természettel, az út nehézségeivel, az őket üldöző osztrák hadsereggel, és saját felőrlődő idegeikkel.” - írja Sára 1978-as rendezéséről a port.hu

Csütörtökön és pénteken, miután szerdán kellőképp kiünnepeltük magunkat, érdemes elmerülni a fantázia és a rejtélyek világában. Ebben segít többek között Antal Nimród Kontrollja, amely annak ellenére, hogy elsősorban thrillerként működik, a főhős pszichéjében való turkálással mégis masszívan bevonja a tudatalatti vizsgálatát a történetbe. Ennél jóval továbbmegy Alejandro Jodorowsky, akinek egyik legismertebb filmje, A vakond kerül adásba. A már említett David Lynch a misztikummal való kapcsolatát tekintve időnként akár kiscserkésznek is tűnhet Jodorowsky árnyékában. A vakondban kőkemény erőszak és abszurd humor keveredik vallásos szimbólumokkal és különféle rítusokkal, és mintha nem is látnánk, csak hallucinálnánk a szemünk előtt lezajló jeleneteket. Jodorowsky művészete mélyvíz, kizárólag tapasztalt úszóknak ajánljuk.

 

A misztikumnál maradva: péntek este debütál az HBO-n a kurrens hollywoodi férfiszínészek hadának e cikk írója szerint kimagaslóan a legjobbja, Tom Hardy minisorozata, a Tabu első része. Hardy ötletgazdaként, producerként és főszereplőként is részt vesz a nyolc epizódban, ami annyira jól sikerült, hogy a BBC máris zöld lámpát adott a vadonatúj széria második évadának. A történetben Hardy halottnak hitt karaktere apja halálát követően tűnik fel Londonban. Mint kiderül, egy, Afrika partjainál elsüllyedt hajó egyetlen túlélőjeként a fekete kontinensen töltötte az elmúlt jó néhány évet, ahol nem csak a hőséget tanulta meg elviselni, hanem az őt megmentő őslakosok révén olyan tudásra tett szert, amit a küszöbön álló ipari forradalom racionalitásában nem igazán tudnak hova tenni Őfelsége udvartartásának vagy a Kelet-Indiai Társaság legfelsőbb vezetésének reprezentánsai, akikkel a főszereplő feloldhatatlan konfliktusba kerül.

A valóságba repít vissza Reisz Gábor pár év alatt kultfilmmé avanzsált debütáló nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, melyet péntek délelőtt sugároz az AMC. Az épp második nagyjátékfilmjén dolgozó Reisz mozijáról nem érdemes túl sokat mondanunk, e sorok olvasói úgyis mindent tudnak róla, akik viszont mégsem, ők a filmhez kapcsolódó Dossziénkban válogathatnak Reisz munkájához fűződő anyagaink közül, legyen szó kritikáról, interjúkról vagy aktuális hírekről.

 

Vasárnap ismét tévében látható a Saul fia, amely lassan a második éve kapja folyamatosan a díjakat és elismeréseket a rangosabbnál rangosabb átadókon. A szintén újabb munkáján dolgozó Nemes Jeles László filmje tehát még mindig ott van a csúcson, valószínűleg az HBO is ezért vetíti főműsoridőben vasárnap este.

március 13. hétfő

Magyar vándor (Herendi Gábor, 2004). AMC 20:00

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (David Lynch, 1992). Cinemax2 20:30

március 15. szerda

Konyec - Az utolsó csekk a pohárban (Rohonyi Gábor, 2007). TV2 02:10

A Hídember (Bereményi Géza, 2002). Duna 18:30

80 huszár (Sára Sándor, 1978). Duna 22:00

március 16. csütörtök

Kontroll (Antal Nimród, 2003). Filmcafe 17:10

A vakond (Alejandro Jodorowsky, 1970). Filmmania 23:25

március 17. péntek

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gábor, 2014). AMC 10:05

Tabu, 1. rész (Steven Knight, 2017). HBO 20:00

március 18. szombat

Te rongyos élet (Bacsó Péter, 1983). M3 21:00

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Steven Spielberg, 1989). TV2 21:05

március 19. vasárnap

12 év rabszolgaság (Steve McQueen, 2013). Filmcafe 18:25

Saul fia (Nemes Jeles László, 2015). HBO 20:00

Címlap: A vakond (Alejandro Jodorowsky, 1970)