Ezzel együtt a televíziós csatornák műsora is számos csemegével szolgál, hazai klasszikustól vagy induló és már futó sorozattól kezdve az egyetemes filmművészetet alapjaiban meghatározó mozikig. Hétfő délelőtt az idén száz éve született Fábri Zoltán tévéjátékával, a Körhinta után egy évvel forgatott Bolond áprilissal kezdhetjük a hetet. Fábri Karinthy-feldolgozása könnyed, romantikus darab egy kibontakozó szerelemről, Krencsey Marienne és Mensáros László főszereplésével.

Estére a könnyedségnek még a szikrája is eltűnik a képernyőről, amiről David Lynch és az 1997-ben bemutatott Lost Highway - Útvesztőben gondoskodik. A durván két hónap múlva a Twin Peaks harmadik évadával visszatérő rendező ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: a megfejthetetlen rejtélyekkel telepakolt és többek közt Trent Reznor vagy Marylin Manson zenéitől még sötétebb árnyalatot kapó film legalább annyira szürreális történet, mint a (nem feltétlenül jobb) Mulholland Drive. Az ínyenceknek már feltehetőleg megvolt, de a többek közt Bill Pullmant vagy Patricia Arquette-et felvonultató film bármikor megérdemel egy újranézést.

 

Kedden a TV2 hozza a szokásos éjszakai műszakot: szerda hajnalra nyúlik át Sas Tamás 2009-ben bemutatott, Szélcsend című drámája. A három női szereplőt, Kováts Adélt, Pálmai Annát és Kovács Patríciát felvonultató kamaradrámáról, amely rendhagyó módon egy vitorláshajó fedélzetén játszódik, korábbi kritikánkban a következőket írtuk: „…nem egy korszak életérzésének pengeéles tükre, de nem is mélylélektani analízis, csupán három nő furcsa viszonyának fordulatos története, ahol a fenyegető bicska helyett - akár önironikus hommage-ként is értelmezhető – műanyag vízipisztoly és démoni vörös körömlakk kerül a fedélzetre.”

A csütörtök és a péntek elsősorban a hazai sorozatoké. 9-én, este 20:30-kor indul útjára a Duna tévé műsorán a Munkaügyek - Irrealiry showból ismert Tóth János (Mucsi Zoltán) életét egy éven keresztül, heti egy, szűk harminc perces epizódban bemutató, az egyes részek hosszát tekintve sitcomként, az összefüggő történet alapján viszont teleregényként kategorizálható széria, a főszereplő nevét viselő Tóth János. A néhány éve futó Munkaügyek spin-offja az egyik legnépszerűbb karakter munkahelyéről való elbocsátása utáni időszakot kezdi el boncolgatni.

 

Az első nagyjátékfilmjére készülő, ezúttal vezető rendezőként dolgozó Nagypál Orsi Lakos Nóra rendezővel közösen dirigálja a sorozat forgatását, amelynek szinopszisa a következő: „Az új sorozatban a (…) Munkaügyekből jól ismert Tóth János (Mucsi Zoltán) élete válságba kerül. Miután Jánost munkahelyéről kirúgják, és anyja (Csoma Judit) összeköltözik húsz évvel fiatalabb szeretőjével (Kőszegi Ákos), hősünk kénytelen 55 évesen új életet kezdeni. Elhagyja a családi fészket és összebútorozik vidéki unokaöccsével, Molnár Balázzsal (Csémy Balázs). Az agglegény János, akiről egész életében anyja gondoskodott, és a fiatal vidéki fiú, aki épp most kezdi gyógyszerész tanulmányait a fővárosban, együtt indul el a felnőtté válás rögös útján. Munkavállalás, pénz, siker és szerelem a cél, de helyzetükön nem könnyít a felbukkanó takarítónő, Valika (Bozó Andi) és lobbanékony lánya, Szilvi (Rujder Vivien) vagy a kétes erkölcsű pszichológus-vállalkozó, Dr. Angyal (Szabó Simon) sem.”

Maradva a hazai gyártású sorozatoknál, péntekre a Csak színház és más semmi második évadának aktuális epizódját ajánljuk. Senkit ne ijesszen el, hogy a két évadot tekintve összességében a kilencedik epizódról van szó, mivel péntek estig könnyen bepótolható a Médiaklikken online megnézhető eddigi nyolc rész. Azért is javasoljuk a romkom műfajához sorolható szériát, mert a zseniális színészi teljesítményeken túl kitűnően példázza annak a fiatal generációnak (íróknak, rendezőknek) a színre lépését, akik profi módon, bukfencek nélkül képesek elkészíteni egy, a nézőt a képernyő elé ragasztó, nemzetközi színvonalú sorozatot.

 

A hét megkoronázásaként vasárnap este Francis Ford Coppola mesterműve, A keresztapa második részét láthatjuk, amelyről kockázat nélkül kijelenthető, hogy ha nem is feltétlenül a filmművészet, de a filmkészítés csúcsa. Coppola Mario Puzo regényéből készült filmje, A keresztapa folytatása ugyan az első részben brillírozó Marlon Brando nélkül, de a történetet tekintve valamivel összetettebben viszi tovább a Corleone család történetét, hajszálpontosan mutatva be a tengerentúli, olasz-amerikai maffia működését. Ráadásul komoly szerepet kap benne a pályát akkortájt kezdő bizonyos Robert De Niro, aki a fiatal Vito Corleone alakjában mutatja meg zsenialitását a két idősíkon játszódó eposzban. Az egyre magabiztosabb Al Pacino és az ifjú De Niro mellett ne felejtsük el megemlíteni Lee Strasberg, a method acting szülőatyjának nevét sem.

március 6. hétfő

Bolond április (Fábri Zoltán, 1957). Duna World, 11:30

Lost Highway - Útvesztőben (David Lynch, 1997). Cinemax2, 20:30

március 8. szerda

Szélcsend (Sas Tamás, 2009). TV2, 02:25

március 9. csütörtök

Tóth János 1. évad, 1. epizód (Lakos Nóra, Nagypál Orsi, 2017). Duna, 20:30

Szerelempatak (Sós Ágnes, 2013). HBO, 21:30 március 10. péntek

március 10. péntek

Csak színház és más semmi 2. évad, 3. epizód (Miklauzic Bence, Nagypál Orsi, 2016). Duna, 20:30

március 12. vasárnap

Ponyvaragény (Quentin Tarantino, 1994). Paramount, 02:10

A keresztapa 2. (Francis Ford Coppola, 1974). Duna, 22:05

Hurok (Madarász Isti, 2016). HBO2, 23:15