A francia központú EURODOC (európai dokumentumfilm fejlesztési és gyártási hálózat) képzési programján évente harminc, különböző országból származó dokumentumfilmes producer vesz részt: a háromszor egyhetes képzés első fordulóját 2011-ben Budapesten, a Margitszigeti Thermál Hotelben rendezték meg február 28. és március 5. között. A három alkalom három különböző európai országban lesz: a budapesti kurzus után Horvátországban folytatódik a képzés júniusban, majd szeptemberben Franciaországban fejeződik be.

A képzést Magyarországra a Havas Films-en keresztül jutott el: Havas Ágnes és Ugrin Julianna nagyon sokat tettek azért, hogy az EURODOC első fordulóját Budapesten rendezzék meg, támogatókat, partnereket kerestek, amelynek köszönhetően a három hetes képzésen résztvevő László Sárának, és a regionális csoportban dolgozó 12 fős csapatnak a részvételi díjat nem kellett kifizetnie. “Az EURODOC a konkrét projektfejlesztés mellett képzést is ad a producerek számára és a projekteket már eleve úgy választják ki és fejlesztik, hogy azok a nemzetközi piacokon meg tudjanak majd élni” - magyarázta nekünk Ugrin Julianna, aki a Havas Films képviseletében szervezte a workshopot.

“A háromszor egyhetes képzés két csoportban történik, van egy francia és egy angol munkanyelvű csoport. A három hét során az első hét főleg a tartalomról szól, a második a költségvetésről, a harmadik héten pedig olyan nemzetközi csatornáktól jönnek a dokumentumfilmes commissioning editorok, mint például az Arte, a Canal+, a svájci TSR vagy az ITVS. AZ EURODOC végén nem klasszikus pitching forum van, hanem 40 perces egyéni találkozók a döntéshozókkal, ami nagyon nagy lehetőség a résztvevők számára.” - emelte ki Ugrin Julianna.
bebukottak_500
Mi lehet most a Bebukottak szereplőivel - László Sára kérdése


A teljes, három hetes workshopra egy magyar producer, László Sára jutott be, ő is a tévésekkel való találkozót emelte ki az EURODOC számos érdeme közül: “Nagy előnye ennek a workshopnak sok másikhoz képest, hogy nem egy tipikus pitching fórumon veszel részt, ahol van a végén hét perced és azon múlik minden, hanem a dokumentumfilmben érintett televíziók képviselőivel háromnegyed órát tudsz beszélni, ami egy nagyon nagy kincs a továbbiakban. Nyilván az a célja mindenkinek, hogy szeptemberre olyan formába jöjjön a projekt, hogy el tudjon kezdődni egy kapcsolatfelvétel.”

László Sáráék filmterve olyan szempontból különleges, hogy Monory-Mész András 1985-ös filmjének, a Bebukottak-nak a fonalát szeretné felvenni. “Onnan indult ki az egész, hogy nagyon megragadtak minket ezek a történetek, ezek az arcok. Sokat beszélgettünk egymás között arról, hogy mi lehet velük most. És hogy hogyan lesz ebből film? Részben ezért is vagyok itt.” - mondta a fiatal producer a filmhunak. A fiatalkorúak börtönének belső hierarchiája érdekli az alkotókat, illetve az, hogyan változik meg a személyiség, ha tizenegy évet tölt egy ilyen környezetben.

Az EURODOC budapesti vendéglátása azért olyan fontos, mert a workshopot fogadó országok számára különleges lehetőség nyílik. Az adott országok dokumentumfilmesei mintegy 30 külföldi producerrel teremthetnek kapcsolatot és a nemzetközi dokumentumfilmes szakma legjobb szakembereivel, döntéshozókkal találkozhatnak, s így bekerülhetnek a nemzetközi dokumentumfilmes véráramba. Tizenkét magyar dokumentumfilmes kapott lehetőséget arra, hogy regionális csoportmunka keretében fejlesszék projektjeiket: Papp Bojána, Horn Márton/Hörcher Gábor/Iványi Marcell, Kocsis Tibor, Stalter Judit, Lakos Nóra, Balogh Rita, Kovács Lili Szofi, Nordin Eszter, Trencsényi Klára, Kovács László, Szitás Tamás és Závorszky Péter projektjeit választották ki a francia központban. A regionális csoportban való részvétel egyébként komoly pénzbe kerülne, de a magyar támogatóknak köszönhetően a magyar résztvevőknek nem kellett kifizetni a tetemes részvételi díjat. A magyar csoport Martichka Bozhilova bolgár producer irányításával dolgozik, akinek a nevéhez olyan dokumentumfilmek fűződnek, mint a nagy sikerű Corridor No. 8, vagy a The Mosquito Problem. Az egyhetes közös munka során minden filmtervet részletesen elemeznek, a nemzetközi életképesség szempontjából megvizsgálják, tartalmilag és költségvetési téren egyaránt. “Azért is vagyunk nagyon boldogok, hogy Martichka Bozhilova elfogadta a felkérésünket, mert Bulgáriában nagyon hasonló helyzetben van a filmfinanszírozás, így nagyon hasznos tanácsokat tud adni a hazai dokumentumfilmeseknek.” - mondta Ugrin Julianna.

kubala_500
Miért nem tudunk semmit Kubala Lászlóról? Kocsis Tibor kérdése


Kocsis Tibor (WAPRA-jelentés, Új Eldorádó) ezúttal egy focis történettel jelentkezett a workshopra: Kubala László portréját szeretné megrajzolni. “Nemcsak kiváló focista volt, hanem minden idők legjobb Barcelona játékosa is, valamint ő volt az egyetlen olyan futballista, aki játszott három válogatottban is, a csehszlovákban, a magyarban és a spanyolban. Azért nem tudunk sokat róla, mert 1948-ban elhagyta az országot.” A spanyolok azonban annál többet tudnak róla, hiszen 1954-ben egész estét játékfilmet forgattak róla Spanyolországban. “Nagyon sok segítséget kaptam a bolgár tutorunktól, Martichka-tól, úgy érzem ebben a Kubala-sztoriban van egy kiemelkedő nemzetközi potenciál. Az ír, az izraeli és a katalán televíziótól is van érdeklődés, úgy érezzük, ez egy olyan film lehet, ami nemcsak a sportról, a fociról szól, hanem a kitartásról, a küzdésről, és arról, hogy az álmok megvalósulhatnak.”

Az Almási Tamás osztályában rendező szakon diplomázott Lakos Nóra (Coming soon, Otthon) a magyar bajusz nyomába eredt. “A Magyar Bajusz Társaság tavaly indult a Bajusz Európa Bajnokságon magyar bajusz kategóriában, ugyanis a dali, birodalmi és egyéb kategóriák mellett van magyar bajusz kategória is! Ők azt gondolták, hogy ki más nyerné a magyar bajusz kategóriát, hiszen a magyarok igazán autentikusak, de kiderült, hogy a németek sokkal jobbak magyar bajusz kategóriában, hiszen igazi perfekcionisták, még külön workshopokat is szerveznek erre.” - mesélt a filmtervéről Lakos. “A filmem a második esélyről fog szólni, a két csapat felkészüléséről és viadaláról.”

Papp Bojána (A tévé és én) filmterve még nagyon az elején tart: “De az EURODOC nemcsak a konkrét filmterv megvalósulását segíti, hanem úgy általában, ha valaki fiatal producernek tekinti magát, akkor nagyon sok tanulnivalója van. Martichka elképesztően hasznos tanácsokat ad: hogyan lehet európai koprodukciót készíteni, hogy milyen alapvető ismérvei vannak egy európai projektnek, hogy milyen csatornához fordulhatnak, milyen stratégiát javasol. Emellett a többiektől is nagyon sok segítséget kaptam, melyik szereplő érdekes a projektben, milyen trailert kell készíteni hozzá, stb. Az elemzés kapcsán merülnek fel olyan praktikus szempontok is, hogy milyen alapokhoz, milyen csatornákhoz, lehet fordulni Európában - főleg esettanulmányok keretében.”

bajusz_500
Milyen a magyar bajusz? Lakos Nóra kérdése


“Az EURODOC elsősorban producereknek szól, hogyan lesz a tervből film, honnét tudsz forrásokat bevonni.” - tette hozzá Kocsis Tibor. “Végigmegyünk minden egyes projekten, részletesen megbeszéljük, illetve emellett vannak esettanulmányok is, kész filmeket vizsgálunk meg, hogyan keletkezett, hogyan hozták össze rá a pénzt.” Lakos Nóra rendezőként vett részt a projektben: “Több workshop után kiderült, hogy külföldi piacokon is meg lehetne jelenni ezzel a filmmel, hiszen vannak nemzetközi vetületei is, most ezt próbálom kideríteni, hogy mik ezek. De szó van például szerzői jogokról, amikről én korábban például semmit sem tudtam, ezért nagyon izgalmas számomra.” - tette hozzá a rendező. Az EURODOC esti programjai előzetes regisztráció után nyitottak voltak a magyar dokumentumfilmes szakma számára: Michel Gyory jogász a szerzői jogokról adott elő, Kiss Enikő a Media programokról, a Kino moziban pedig két dokumentumfilmes esettanulmány is volt: az Ezüst Leopárd díjas Jacques Bidou és a Grammy díjra jelölt Pierre-Olivier Bardet ismertették filmjeiket.

Működésének 11 éve alatt az EURODOC 565 dokumentumfilmes szakembert fogadott 46 országból. Az EURODOC égisze alatt fejlesztett dokumentumfilmes projektek 80%-a gyártásba került. Az Eurodoc-on résztvevő külföldi producerek és dokumentumfilmes szakemberek maximálisan elégedettek voltak a magyar szervezéssel és azzal mentek el, hogy az EURODOC a jövőben szeretne visszatérni Magyarországra.


Bővebb információ