Azt már megtudtuk, hogyan készülnek a hazai mozik az újranyitásra, és az is biztos, hogy a látogatásuk védettségi igazolványhoz lesz kötve. A nyitás már itt van a nyakunkon, hiszen péntekre teljesülni látszik a kulturális intézmények, köztük a mozik nyitásához szabott 4 millió fős hazai átoltottság (az április 29-i hivatalos adatok szerint 3 millió 870 főnél tartunk).

A mozihálózatok között akad olyan, amely már meg is hirdette a péntektől érvényes, friss műsort. Mivel a magyar filmek bemutatónaptára még meglehetősen hiányos, megkerestük a forgalmazókat, hogy kiderítsük, az idei premierek közül mire számíthatunk már a nyitást követő hetekben és a nyár folyamán. Fontos, hogy az alábbi időpontok javarészt előzetes tervek a forgalmazók részéről, így változhatnak a későbbiekben.

Arra az esetre, ha április 30-án valóban sor kerül a nyitásra, a Budapest Film már feltüntette mozijainak oldalán Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál premier előtti vetítéseit. A filmet forgalmazó Vertigo Média kommunikációs munkatársa, Migray Ivett jelezte számunkra, hogy a hivatalos mozipremierre május 13-án kerülhet sor. A tóparton játszódó drámában Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna között szövődik titokzatos háromszög, amiből a film forgatásán kaptunk ízelítőt, tavaly ősszel pedig a varsói világpremier alkalmával írtunk róla.

FRISSÍTÉS: A Budapest Film mozijai május 1-vel nyitnak újra!

Az országos premiert megelőzően már ezen a hétvégén műsorra tűzik a budapesti artmozik a Fűzfa című észak-macedón-magyar-belga filmdrámát is, amit korábban csak a Távmoziban lehetett megnézni. Milcho Manchevski számos nemzetközi díjat bezsebelt filmje három történeten keresztül vizsgálja a termékenység és meddőség témáját. A film festői képei Dobos Tamás operatőr munkájának köszönhetők, a Budapest Film álat forgalmazott alkotás előzetesét itt mutattuk.

A Spirálhoz hasonlóan Varsóban debütált Gothár Péter legújabb alkotása, amit itthon tavaly novemberben terveztek bemutatni, de a járvány miatt eddig csak egyetlen alkalommal, egy online vetítésen lehetett elcsípni. Május 13-tól viszont elindul a Hét kis véletlen elővetítése a mozikban, amit május 20-án követ az országos premier a Film Partners forgalmazásban. A Mészáros Máté, Rezes Judit és Mészáros Blanka főszereplésével készült rendhagyó családi történet tavalyi fesztiválbemutatójáról itt számoltunk be. 

Május 27-én jön a mozikba a tavalyról átcsúszott romantikus komédia, a Becsúszó szerelem. Nagy Viktor Oszkár filmje a lelátók világa és a gyermekvállalás kérdése körül forog, a főszerepekben Ötvös Andrással, Gombó Viola Lottival, Stefanovics Angélával és Thuróczy Szabolccsal. A filmet a Vertigo Média mutatja be.

Egy hiperérzékeny, a világtól hermetikusan elzárva élő nő (és a kezelésére kirendelt pszichiáter kapcsolatáról szóló Éden mozipremierjére május 27-én kerül sor a Mythberg Film forgalmazásában. Kocsis Ágnes harmadik nagyjátékfilmjét tavaly Szolnokon láttuk, ekkor írtunk róla bővebben, az előzetese pedig itt nézhető meg.

Az idei Berlinalén a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével jutalmazott Természetes fény a Vertigo Média tervei szerint június 3-án kerülhet a mozikba. Nagy Dénes kíméletlenül realista háborús filmjéről itt olvasható kritikánk, a rendezővel pedig podcastunkban is beszélgettünk.

Július 1-én landol a vásznon az Űrpiknik, ami egy magát kevésre tartó űrlény (Takács Zalán) és egy problémás egyetemista lány (Walters Lili) egyetlen éjszakáját meséli el Budapesten. Badits Ákos sci-fi vígjátéka remek nyári kikapcsolódásnak ígérkezik, a készítéséről itt lehet megnézni az NFI werkfilmjét, Walters Lili pedig nekünk is mesélt róla. Az Űrpikniket a Mozinet hozza el a vászonra.

Bakony Alexa dokumentumfilmje egy női testbe született kamaszfiúról és családjáról szól. A Tobi színei fontos filmnek ígérkezik az identitás és az elfogadás témájában, a múlt hónapban Európa legnagyobb LMBTQ+ filmfesztiválján mutatkozott be, itthon július 1-től játsszák a mozik, a Cirko Film forgalmazásában.

Deák Zsuzsanna, a Cirko Film kommunikációs munkatársa elmondta, hogy terveik szerint július 8-án a Kövek című dokumentumfilmet is bemutatják, amely először a tavaly online megrendezett ZsiFi programjában volt látható. Dobray György alkotása önkéntes fiatalokról szól, akik egy zsidó temetőben tisztítják meg az elhanyagolt sírokat, valamint szerepel benne a német művész, aki Európa szerte botlatóköveket helyez el a holokauszt áldozatainak emlékére.

Csak a megfelelő időpontra vár Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem, a filmet forgalmazó Intercom kommunikációs menedzsere, Palotás Laura szerint. Az első világháborút követő években játszódó kísértettörténet egy vándorfotósról (Klem Viktor) szól, aki egy nyughatatlan holtakkal teli faluba vetődik. A film útját a forgatás óta követjük, ott voltunk varsói premierjén is.

Az Intercom úgyszintén a tökéletes alkalomra vár az Így vagy tökéletes, Varsics Péter romantikus vígjátékának bemutatásához. A filmben egy bukott író (Fekete Ernő) és egy ezoterikus bestseller szerző (Béres Márta) rivalizálása csap át szerelembe, már az előzetese is felcsigázott minket.

Az év hátralévő szakaszára eső bemutatókkal kapcsolatban még sok a kérdőjel a forgalmazók és az alkotók részéről is. Fliegauf Bence Berlinalén versenyző, és Kizlinger Lilla számára a legjobb színésznő Ezüst Medve-díját meghozó Rengeteg - Mindenhol látlak kapcsán Mécs Mónika producer egyelőre csak annyit mondhatott, hogy valamikor a nyár folyamán érkezik.

A Mozinetnél még annyit tudtunk meg, hogy valamikor az év második felében esedékes Enyedi Ildikó új filmje, a Léa Seydoux főszereplésével készült A feleségem története, Kis Hajni nagyjátékfilmes bemutatkozására, a Külön falka és a Vadlovak - Hortobágyi mese című természetfilm, a Budapest Filmtől pedig azt, hogy valószínűleg ősszel fogják bemutatni Krasznahorkai Balázs Hasadék című thrillerét.

A fenti lista tehát korántsem teljes, egyelőre még nincs információnk arról, mikor láthatjuk például Herendi Gábor Toxikomáját, a Szia, Életem! című vígjátékot Vékes Csabától és Rohonyi Gábortól, vagy Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámáját. Az elkövetkező hetekben viszont remélhetőleg további, régóta várt magyar filmek bemutatójának időpontjáról is hírt adhatunk majd.