Az idei nagyjátékfilmek versenyszekciójában 19 film versenyez az Arany Pálmáért. A mezőny igazán sokszínűre sikeredett, az elsőfilmes Nemes Jeles László mellett kosztümös Shakespeare feldolgozást, családi drámát és fantasztikus mese-horrort is találunk. A zsűri elnökei idén a Coen fivérek, akik mellett Rossy De Palma, Sophie Marceau, Sienna Miller, Rokia Traoré, Guillermo del Toro, Xavier Dolan és Jake Gyllenhaal foglal helyet a bírák asztalánál.

Mi mással kezdhetnénk ajánlónkat, mint a fesztiválon szereplő magyar filmmel? A versenyszekcióban találkozhatunk Nemes Jeles László Saul fia című alkotásával, amely az auschwitzi Sonderkommando egy foglyát állítja története középpontjába. A férfi egy kisfiú holttestében saját fiát véli felfedezni és elhatározza, hogy zsidó tradíciók szerint eltemetteti. (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!) Nemes Jeles László elsőfilmesként kiemelt figyelmet élvez a fesztiválon, de a befutott nevekre is érdemes lesz odafigyelnünk.

saul2 600

Röhrig Géza a Saul fia főszerepében

Az Oscar-díjas Paolo Sorrentino Youth című filmje remek színészeket és csodálatos fényképezést ígér. A történet szerint a Michael Cain által alakított nyudíjas karmester egy hegyvidéki hotelben vakációzik lányával (Rachel Weisz), ahol szembe kell néznie az idő múlásával és az elkerülhetetlen öregkorral. A film legtöbb jelenetét a svájci Alpokban vették fel, de a trailer alapján nem csupán a gyönyörű tájak, hanem a békés hotel kissé bizarr, de bájos felvételei is különlegesnek ígérkeznek.

Paolo Sorrentino: Youth - trailer

Teljesen más világba invitálja a nézőket Matteo Garrone Il Racconto dei Racconti (Tale of Tales) című filmje, amelyben Salma Hayek óriási véres szívet habzsol, Vincent Cassel pedig egy középkori orgiában találja magát. A fesztivál hivatalos oldalának egyik kommentelője nem véletlenül hasonlította a Trónok harcához a szürreális alkotást. A film a nápolyi író, Giambattista Basile történeteit dolgozza fel elképesztő látványvilággal, mese és horror varázslatos keverésével, groteszk figurákkal és némi erotikával megfűszerezve. De nem ez az egyetlen kosztümös film az idei fesztiválon: Justin Kurzel rendező Marion Cottilard és Michael Fassbender főszereplésével dolgozta fel Shakespeare klasszikusát, a Macbethet.

Tale of tales - trailer

Idén sem hiányozhat a fesztiválról az Arany Pálma díjas Gus van Sant, aki 2003-ban Elefánt című filmjéért vitte el a fesztivál fődíját. Idén Matthew McConaughey hozhatja el számára a sikert, az ő főszereplésével készítette el The Sea of Trees című drámáját, melyben két férfi találkozik Japánban, az “öngyilkosok erdejében”. A családi drámák is hódítanak a versenyszekcióban. A Gerard Depardieu főszereplésével készült Valley of Love egy házaspár történetét meséli el, akik fiúk utolsó kívánságát teljesítik azzal, hogy kettesben elutaznak Amerika legszárazabb és legforróbb sivatagába, Death Valley-ba. A norvég rendező, Joachim Trier pedig egy család újraegyesüléséről készített filmet Louder than Bombs címmel, melyben egy apa és fiai három évvel egy családi tragédia után kerülnek ismét egy fedél alá.

Guillaume Nicloux: Valley of Love - trailer

A nagyjátékfilmek mellett idén is díjazzák a rövidfilmeket. Ebben az évben csaknem 1000 filmmel több érkezett be a fesztivál Rövidfilm szekciójába, mint tavaly, így a zsűri több mint 100 ország 4550 rövid filmjéből választotta ki a versenybe kerülő 9 alkotást, amelyek között belga, ausztrál és argentin filmet is találunk. A filmek többsége egy-egy társadalmi problémára reflektál. Így például Eva Riley Patriot című alkotása egy 11 éves kislányról szól, aki megismerkedik egy, a város “tiltott részén” élő fiúval. Basil Khalil 14 perces Ave Maria című filmjének főszereplői, a zsidó család egy kolostor falának ütközik autójával, ahol épp apácák űzik napi némasági gyakorlatukat.

Eva Riley: Patrior - trailer

A hivatalos versenyprogramon kívül még öt különböző kategóriában vetítenek filmeket. Az Un Certain Regard elnevezésű szekció az egyedi látásmódú alkotókat vonultatja fel, itt idén 19 film kerül bemutatásra. A Cinefoundation szekció a kezdő filmesek támogatására jött létre, míg a Cannes Classics a filmtörténet nagy klasszikusait tűzi ismét a vászonra, amelynek keretein belül idén Jancsó Miklós 1966-os Szegénylegények című alkotása is vetítésre kerül. Az ikonikus filmet stílusteremtőként tartják számon, sokrétű formanyelve és szimbolikája miatt az egyik legkiemelkedőbb alkotása a hazai filmművészetnek. A fesztiválon a film felújított változatát tárják a nézők elé, olyan klasszikus filmek mellett, mint például a Rocco és fivérei című 1960-as Visconti alkotás.

Szegénylegények - részlet

A fesztivál különleges vetítései között megtaláljuk Natalie Portman első rendezését. Az A Tale of Love and Darkness című filmjében nem csak a kamera mögött tevékenykedett a színésznő, hanem a film főszerepét is ő játssza. Az alkotás Amon Oz önéletrajzi regényét dolgozza fel, melyben nagy szerepet kap a lány anyjával való kapcsolata és az íróvá válásának története. A versenyprogramon kívüli filmek között Woody Allen rendezését is megtalálhatjuk. A 79 éves rendező újabban Emma Stone-ért rajong, így a 2014-es Káprázatos holdvilág című filmje után a 2015-ös Irrational Man-ben is a fiatal színésznőt kérte fel főszereplőnek. De nem Emma Stone lesz az egyetlen hollywoodi sztár a vásznon, igaz sokaknak csak a hangja lesz jelen, ugyanis Mark Osborne várva várt animációs filmjében, A kis hercegben olyan színészek kölcsönzik a szereplők hangját, mint Jeff Bridges, Rachel McAdams vagy James Franco.