2021 őszén mutatták be az Eltörölni Frankot, mely egy 80-as évekbeli magyar underground zenekar karizmatikus frontemberének, Franknak a szocialista rezsim elnyomásával szembeni harcát mutatja be. A főszereplőt követve a néző betekintést nyer a késő Kádár-korszak vasfüggöny mögötti világágának politikai pszichiátriájának titkokkal átszőtt, kínzásokkal teli, és eddig a közvélemény által szinte teljesen ismeretlen világába.

A filmet legutóbb a New Yorkban, az Amerikai Pszichológiai Társaság éves kongresszusára hívták meg vitaindítóként, ahol a szakma tagjai beszélgettek a diktatúrák pszichére gyakorolt hatásáról a vetítést követően a rendezővel.

Az Eltörölni Frankot alapvetően egy fesztivál film, ami elsősorban ezzel a közeggel rezonál, de nagyon örülök, hogy most, hogy a Netflix magyar kínálatába is bekerült újabb nézőkhöz juthat el.” – mondta el a rendező, Fabricius Gábor.

 

Az Eltörölni Frankot főszerepét Fuchs Benjámin alakítja, akit Filo művésznéven ismer a magyar underground zenei közönség. Benjámin mellett a több nemzetközi elismeréssel díjazott színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is fontos szerepeket kapnak, mellékszerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi István”, Székely B. Miklós, Frenák Pál, Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea köszönnek vissza.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A film a magyarországi mozikba 2021. október 7-én került a Mozinet Kft. forgalmazásában, a Netflixen a magyar felhasználók számára pedig 2022. december 1-jétől lesz látható.