A ScripTeast négy részből álló tréning Közép- és Kelet-Európai forgatókönyvírók számára, amelynek záróeseményére május 13 és 20 között kerül sor Cannes-ban. A tizenkét alkotás között, amely pályázik a május 19-én átadásra kerülő Krzysztof Kieslowski ScripTeast díjra, megtalálható Ferenczi Gábor és Can Togay A barátkozás lehetőségei című filmje is – tudatta a Film New Europe.

baratkozas_lehetosegei_500
A barátkozás lehetőségei


Átadták a Focus Fox Kft. stúdióját

Mintegy 400 millió forintnyi beruházással, az Európában elemeiben egyedülálló technológiát alkalmazó hang és színkorrekciós stúdiót adott át a Focus Fox Digital Video Stúdió Kft. – tudatta a Kultúra.hu. Szekeres Dénes, a társaság társtulajdonosa elmondta, hogy a mozifilmek hang és képi utómunkálataira komplex módon használható stúdió elsősorban külföldi filmgyártók bérmunkában Magyarországra kitelepített produkcióinak kínálna szolgáltatást. Ezen kívül magyar filmeseknek és a közép-kelet-európai játék- és reklámfilmgyártóknak nyújtana szervizszolgáltatást, miután hasonló technológiát a térségben nem alkalmaznak. Az európai kontinensen egyedülálló superdolby, illetve az Egyesült Államokban használatos Lucas Film követelményeinek eleget tevő új stúdió alkalmas akár 3D-s mozifilmek munkálataira és minden eddig ismert fényelem használatára is.

focusfox_cinemix_ujstudio_500
Az új stúdió

Kiosztották a Országos Drogprevenciós Kisfilm-készítő Verseny díjait

Az Életrevaló Karitatív Egyesület 2010. január 1-jén írta ki drogprevenciós kisfilm pályázatát, amelyre az ország 19 településéről, 117 alkotó és számtalan szereplő közreműködésével 29 alkotás érkezett. A verseny kiírásakor az volt az elsődleges cél, hogy a fiatalok saját ismereteik felhasználásával, az iskolai drogprevenciós órákon hallottakra alapozva, 2-5 perces filmet készítsenek kortársaik számára. Egy fődíjas, két-két második és harmadik helyezett, valamint öt különdíjas film kapott elismerést. A legjobbak videokamerákat, fényképezőgépeket, és DVD lejátszókat vihetnek majd haza a Szociális és Munkaügyi Minisztérium jóvoltából.