Az idei év legjobb magyarjai:

Az U20-as magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki bronzérme.

Nem álmodok bőrlabdákkal, és elkapcsolok, ha meccset látok, de amikor srácok végigalázták a világot, akkor én is valahogy jobb kedvvel álltam, sorba a munkaügyi központban és rózsaszínűbbnek láttam a világot. Hazajöttek a nemzet hősei, aztán kiderült, hogy lehet, hogy bundáztak korábban, és pont azt a srácot hívják be raportra, aki az elődöntőben olyan csúnyán eladta a labdát,de aki addig hibátlanul játszott. Remélem a következő részben elvarrják a szálakat a srácok, jön a happy end, értsd megpicsáznak mindenkit.  De ez is bizonyíték arra, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró és sajnos pofátlanul olcsón dolgozik.

Orosz Dénes: Poligamy

Az osztálytársam filmje és nem írhatok rosszat róla. Végignéztem, hogy készül, és erre is igaz a Murphy törvénye, hogy aki szereti a virslit és a filmeket, ne nézze meg hogy készülnek. Már sokan kritizálták a filmet én most megpróbálom összefoglalni. A film jó, különösen az átlag magyar romantikus komédiákhoz képest, de a Melletted rövidfilmél nem. Na, ez legyen egy elsőfilmes legnagyobb baja.

Szajki Péter: Intim fejlövés

Nálam ez a film nyerte a szemlét, csak sajnos látszott, hogy mennyi pénzből készült, de ettől azért többen is megnézhették volna.

 

Szabó Simon: Papírrepülők

Szabó Simon huszonvalahányadik lett a legkoolabb arcok listáján. Igazi karakter és nagyon jó  karaktereket talált a filmjéhez, ha a forgatókönyv egy kicsit tudatosabb és szerkesztettebb lett volna, akkor szerintem nagy meglepetések lettek volna az A-kategóriás fesztiválokon.

Almási Tamás: Puskás Hungary

A legjobb magyar dokumentum film rendező a legnagyobb magyarról. Almási Tamás általában élő kisemberekről forgat filmet nagyon érzékenyen. Most egy legendában próbálta megtalálni a magyar kisembert, nekünk magyaroknak, akik semmilyen teljesítményt nem vagyunk hajlandóak elismerni. Az igazi emberi pillanatok hiányoztak nekem nagyon a filmből, de vagy nagyon profik voltak a nyilatkozók, illetve az igazi szemtanúk már nincsenek nagyon köztünk. De az a kép, amikor a súlyosan leépült Öcsi bácsi, hosszan nézi az ablakából az udvaron focizó gyerekeket az szívszorító, nem is értem miért nem ezzel fejezték be a filmet.

Fonyó Gergely: Made in Hungária

Ismeritek a rock’n’roll szentháromságot? Elvis, Fenyő, Komár. Ezzel a keresztel is sikerült egy szórakoztató musicalt készíteni egy nem olyan szórakoztató  korról. Ahogy a Csinibaba útjára indította a retrot hazánkban talán a Made in Hungária zárja le. Engem csak egy dolog zavart a filmben, ez pedig a rejtett „kiszólások”, volt még egy pár ilyen, amiken én nem értettem, de valaki elmagyarázhatná.

 

Az elmúlt évtized legjobb magyar filmjei:

Antal Nimród: Kontroll

Minden magyar filmnek legalább így kellene kinéznie, ennyire érthetőnek kellene lennie, ennyire rejtélyesnek kellene lennie, ilyen eredeti magyar karaktereket kellene szerepeltetnie, ennyire közhelyesnek kellene lennie, ennyire tudatosnak kellene lennie, ennyire mázlistának kellene lennie, ennyi díjat kellene nyernie, ennyien kellene hogy megnézzék itthon és külföldön. Minden magyar filmnek ilyennek kellene lennie. Minimum.

Tarr Béla: Werckmeister harmóniák

Tarr Béla életművének esszenciája, nem a legjobb filmje, de mindenkinek ezt kellene megnéznie először.

Török Ferenc: Moszkva tér

„Mert mit adtak nekünk a törökök?” A gőzfürdőn, a mézen, a minareteken, a bőrnyakkendőn, a döneren, a vaníliás tejberizsen, a Moszkva téren, a Szezonon, az Overnighton, a Koccanáson és az Apacsokon kívül?

Fliegauf Benedek: Rengeteg

Fliegauf Benedek lesz pár éven belül a legnagyobb magyar filmrendező, de akkor is ez lesz a legjobb filmje.

Gigor Attila: A nyomozó

A kritika imádta, a nézők nem annyira. Szerintem erről is a válság tehet.

Sopsits Árpád: Torzók

Pedig remekmű.

Goda Krisztina: Csak szex és más semmi

Hollywood magyar hangja.

Orosz Dénes: Poligamy

Orosz Dénes én vagyok, nyilatkozta Woody Allan a Poligamy New York-i premierjén.

Incze Ágnes: I love Budapest

Én is, és még a filmet is

.

Pálfi György: Hukkle

A magyar film szódabikarbónája, ékköve, pezsgése vagy amit akartok.