A fél nap alatt játszódó film főhőse Ádám, egy átlagember, akinek úgy alakul az élete, hogy gyógyszercsempészetből tudja eltartani a kábítószerfüggésből éppen kilábaló terhes barátnőjét, Annát. Új életet szeretnének kezdeni, de Anna meghal egy balesetben, amit Ádámnak újra és újra át kell élnie, amíg megtanulja elviselni a döntéseinek következményeit. Ezt a két főszereplő története - Száraz Dénes és Martinovics Dorina meséli nekünk, amíg várakoztunk a technikusokra, hogy összeszereljenek mindent a film fináléban látható látványos autós ütközéshez.

A Hurok már 8 éve van jelen a fiatal filmrendező, Madarász Isti életében, de mindig is foglalkoztatta a valós idő megbontása (Offbeat, Előbb-utóbb, superDIGITAL), és a díszletben is találunk utalásokat a 12 majomra és a Vissza a jövőbe-trilógiára.

hurok1 600
Látványosan összetört autó

Az akció-sci-fi-thriller ötletével 2007-ben megnyerte a Central European Pitch Forum legjobb pitch díját, és ennek hatására továbbfejlesztette a filmet, amit rövidfilmként Dyga Zsombor barátja rendezett volna. A Köntörfalak és a Couch Surf alkotójával évek óta egymás filmjeinek rendezőasszisztensei, most sincs ez máshogy, Isti nyugodtan vonul félre nekünk mesélni, mert a stábja addig is a legjobb kezekben van. Az írás fázisairól elmondta, hogy elsőre egy olyan bonyolult sztori volt a Hurok, hogy hiába tetszett az ismerőseinek, senki nem értette, és elsőre nem is válaszoltak a producerek, akiknek elküldte. Aztán felkereste Hutlassa Tamást is, aki látott fantáziát benne, és együtt pályáztak a Filmalaphoz.

hurok2 600
Madarász Isti, Száraz Dénes, mögöttük pedig Nagy András operatőr

A forgatókönyv fejlesztése során egyrészt letisztultabb, másrészt drámaibb, a nézőt jobban megmozgató történet kerekedett, amit Isti egyáltalán nem bán, mert fontosabb neki, hogy sokakhoz eljusson a film, mint hogy egy tökéletesen érthetetlen, de alapos képletet alkosson meg. Ahogy ő fogalmaz, nem matekzseni akar lenni. A rendező célja valahol a Kontroll nimbusza körül van, ami szakmai és nézői elismeréseket is egyaránt kapott, és amit annak idején szintén Hutlassa vett a szárnyai alá.

hurok3 600
Martinovics Dorina

A producer, miután néhány technikai részletet elárul nekünk, beáll a technikusokhoz helyére tolni a hamarosan törve ugrató autót. Megtudtuk tőle, hogy a film 450 milliót kapott a Filmalaptól, 28-30 nap alatt forog, év elején kezdik vágni és a végeredmény 90-100 perces lesz. A CGI-effektekkel nem fognak spórolni, de ezek az univerzalitást fogják szolgálni: az események bárhol játszódhatnának, nem feltétlenül pesti a történet. Láthatjuk majd mellékszerepekben Hegedűs D. Gézát (a főhős nőgyógyász apjaként), Elek Ferencet és Sztarenki Dórát is, illetve Anger Zsolt lesz a főgonosz, akivel Isti már dolgozott a Hacktionben is.

Száraz Dénest a rendező még 5 éve nézte ki egy reklámban, és azóta őt képzelte el fiatal, hősies, jóképű főszereplőjeként – habár a színész minderről csak két hónapja szerzett tudomást. Neki a Jóban rosszban után ez az első nagyjátékfilmje, kérdésünkre elmondta, hogy jól érzi magát a profi körülmények között, viszont nincs rajta semmi nyomás a türelmes, laza és nyitott rendező részéről. Az ismétlődő jelenetek jelentették eddig a legnagyobb kihívást Száraz számára – mindig képben kell lennie, hogy ez hányadik deja vu-s eszmélése, és akkor mit tudhat és mit nem.

hurok5 600
Anger Zsolt a volán mögött

A beszélgetéshez csatlakozó Martinovics Dorina a forgatás és a sztori izgalmairól beszél. "Azért baromi jó ez a forgatókönyv, mert egy másodpercig nem áll le a film, minden apróság közben derül ki, és semmi nincs szájba rágva." Egy-egy verekedésjelenet reggeli felvétele egész napra felpörgeti, néha viszont kaszkadőröket kell használniuk. "Folyamatosan könyörgünk az Istinek, hogy hadd csináljuk meg mi, ő pedig megpróbál minket lebeszélni róla." Végül belenyugodnak, hogy a komoly mozgásképzésük ellenére még nagyobb az önbizalmuk, mint a csontjaik törhetetlensége. Visszamegyünk a gyártelep másik részébe, ahol egy szempillantás alatt lejátszódik a Nagy András operatőr által négy kamerával felvett végső karambol.

A Hurok várhatóan 2015-ben kerül a mozikba.