A wellness szállóban eltöltött nyaralás relaxáló kikapcsolódásnak ígérkezik Ilona és Teri számára, de csak azért, mert még nem tudják, mi vár rájuk Szabó Virág a szarajevói filmfesztivált is megjárt rövidfilmjében, a Wellnessben. A két idős hölgy ősidők óta barátok, a közös kikapcsolódásra is egyikük fiának jóvoltából érkeztek. Előbb szobájukban romlik el a légkondi, de ez csak a kezdet: felbukkan Ilona régi kollégája és vele együtt számos olyan titok is felszínre kerül, amely a nap végére alapjaiban változtatja meg a két nő sok éves barátságát. A balszerencsés hétvége történetét követően tovább csordogálunk a víz tematikájával Morgane Le Péchon rövid animációjában, az Insolation-ben is. Főszereplője, a fiatal Irvin, egy tóparton eltöltött családi délelőttöt próbál feldobni morbid fantáziájának segítségével.

Szabó Virág: Wellness

A balatonparti nosztalgia keveredik a 80-as évek sci-fi klasszikusainak hangulatával Reich Gábor rövidfilmjében. A Záridő fókuszában egy régi fényképező áll, amelyre a padláson bukkan rá balatoni nyaralását töltő Beni (Kovács Tamás). A fiú hamar újdonsült hobbijának rabjává válik, megszállottan fotózza a természetet, kutyáját és nővérét (Móga Piroska) is. Ám a fényképezkedés közben a lány egyszer csak különös módon felszívódik. Beni egy helyi nyomozó (Trill Zsolt) segítségével ered eltűnt nővére nyomába. Egy másik fiú is magára hagyva találja magát a vízparton Lucréce Andrea melankolikus hangulatú animációs rövidfilmjében, A rozmár nagyapában. Lucas nagyapját gyászolja egy barátságosnak távolról sem mondható tengerparton, miközben családjának többi tagja csak a saját dolgával törődik. Lucas nagyapja azonban igencsak furcsa figura volt, akitől talán mégsem kell örök búcsút vennie.

Reich Gábor: Záridő

Hiába a tengerparti forróság Ronny Tocker Estate (Summer) című alkotásában, az idő mégis megfagyott egy végtelen másodperc erejéig a filmben. A mozdulatlan jelenetben egy kimerült fekete férfi kúszik a homokban, miközben az őt bámuló napozók eltérő reakcióit vehetjük közelebbről szemügyre. Szintén egy szokatlan momentum határozza meg Dell'Edra Dávid Balkon című animációs filmjét. Egy különös idegen látogatása bolygatja meg a lakótelepi társasház betonszürke mindennapjait. A látogató jóvoltából a ház lakói végre kiereszthetik a fáradt gőzt, még ha csak pár intenzív pillanat erejéig is.

 Dell'Edra Dávid: Balkon

Rebbeca uszodába készül, ám folyamatosan sikerül találnia valamit, amivel tovább halogathatja az indulást Rosa Burstein Swimming Pool című rövidfilmjében. Mivel az uszoda nem a lány legkedvesebb úti célja, Rebecca egyre mókásabb elfoglaltságokkal próbálja megúszni az utat. Azonban nem csak a fiatal lánynak, hanem a Cosmic Jacuzzi két kamionsofőrének sincs kedve megmerítkezni semmiféle medencében. Hőseinknek azonban nincs beleszólásuk a dologba, ugyanis egy különleges harmadik típusú találkozásnak lesznek elszenvedői. A kamionosra jóval több vár, mint egy mezei kör Szaturnusz körül: Nem csak arra kapnak választ, honnan jön az emberiség, de arra is, hogy miért a delfinek az univerzum legrafináltabb élőlényei. Takács Anikó kisfilmje olyannyira humoros formában kalauzolja végig a főszereplőket (és persze a nézőt) az ufó-rajongó szubkultúra teljes mitológiáján röpke 10 perc alatt, hogy még Eric Von Däniken is elismerően csettintene (már ha nem venné a szívére, hogy a filmecske pellengére állítja fáradtságos munkával szorgosan felépített életművét).

Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi

 

A második blokkban Ducki Tomek Fürdő című kisfilmjével folytatódik a Friss Hús és a Secret Cinema rakpartmozija. A 4 perces kisfilm főhőse két idős néni, akik az úszómedence vízében sokkal mélyebbre merülnek, mint eddig bármikor. A vegyes technikával készült animációs film bejárta az egész világ filmfesztiváljait, ahol fődíjakkal, zsűri különdíjakkal és egyéb különleges elismerésekkel jutalmazták, köztük a 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is. Őket követi Szabó Saci és Hatvani Krisztián Wes Anderson kedves univerzumát megidéző kisfilmje, a Képzeletbeli Barátok Klubja. Főhőse a 17 éves különc kamaszlány, Zsófi. Az anyja lelépett, apja nem figyel rá, a legjobb barátnője pedig Britney, aki csupán a képzeletében létezik. A megőrülés határán azonban találkozik Misivel és az ő furcsa társaságával. A METU-n készült tündéri diplomafilm Wes Anderson mellett sok más filmet is eszünkbe juttatott: “a kétezres évek eleji milliőt mutatja be, amikor még mindenkinek, aki számított, „Toxic” midi feldolgozásra csörgött tégla méretű mobilja. Az alkotókat olyan filmek ihlették, mint a Garden State, a Little Miss Sunshine, a Napoleon Dynamite, az Amelie csodálatos élete, a Submarine vagy az Utóélet.

Szabó Saci, Hatvani Krisztián: Képzeletbeli barátok klubja

Kopasz Milán Frusztráció című kisfilmje egy fiatal fiú napi neurózisait mutatja be: rendszerbe szedve sorolja fel mindazokat a dolgokat, amik napi szinten frusztrálják, teszi mindezt ironikus humorral és egy izgalmas, fotokollázsos technika segítségével. A rövidfilmes blokk végére Ferenczik Áron (a VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatlan főszereplője) teszi fel az aggasztó kérdést: Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? Humoros szkeccsfilmjében erre keresi az alternatív válaszokat. Talán a bőröndöknek kell annyi hely a székek között? Vagy a kutyáknak? Vagy a hirtelen táncraperdülő balerináknak? Újabb égető kérdésre kapjuk meg a választ egy szellemes animációsfilm jóvoltából. Mivel töltené James Bond nyugdíjas éveit? Kántor Péter Ujj a ravaszon című animációja szerint búvárkodni járna! A MOME animációszakán készült diplomafilm főhőse, egy kiöregedett titkos ügynök, aki szkafandert öltve az óceán mélyét kutatja. Odalent aztán csupa olyasmit lel, ami kalandos szolgálati éveiből idéz fel emlékeket. Legújabb merülése során egy régi, gyötrő probléma nyitjára is választ kap. A nyár felett is eljárt az idő Csata Hanna kisfilmjében: a Késő Nyár egy egyedülálló anya (Nyakó Juli) és kamaszodó lányának története (Törley-Havas Sára), akik a családi nyaralóba mennek búcsúztatni a legmelegebb évszakot. A családja teljes széthullásától félő anya kénytelen szembenézni azzal, hogy lánya is felnő lassan. Egy utolsó próbálkozásként megpróbálja magához láncolni őt, de végül sok nehézségén árán jobb belátásra tél, és mindketten fontos leckével lesznek gazdagabbak.

Kántor Péter: Ujj a ravaszon

Pusztító árvíz mosta el Haru otthonát Sofie Nørgaard Kampmark Tsunami című 3d-animációs alkotásában. A férfi visszatér a tenger által alaposan megtépázott házba, ahol arra lesz figyelmes, hogy új lakótársai akadtak. A házba beköltözött kicsiny rákokkal még nem lenne gond, de az egyik szobában egy különös, nagyméretű hallal találkozik, aki ráadásul furcsa képességekkel bír és látomást bocsát a házigazdára. Februárban az Oscar-díjat söpörte be, most a rakpartmoziban is megnézhetjük Deák Kristóf kisfilmjét, a Mindenkit. A 10 éves Zsófi (Gáspárfalvi Dorka) új osztályba kerül, ahol összebarátkozik Lizával (Hais Dorottya). Zsófi újdonsült barátnője biztatására belép az iskola rangos versenyeket nyert kórusába, amit a mézesmázosnak tűnő Jutka néni (Szamosi Zsófia) vezet. Csakhogy Liza elfelejtet szólni Zsófinak arról, hogy Jutka néni sajátos szabályhoz köti a szerepelést. Az új jövevénynek sem hagy más választást, minthogy ebbe beletörődjön. Zsófit azonban más fából faragták, mint báránylelkű iskolatársait, így meggyőzi Lizát, hogy szálljanak szembe a tirannikus tanárnénivel.

Deák Kristóf: Mindenki

 

A rendezvény ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.  

A rendezvény időpontja: 2017. szeptember 30. 18:30

A rendezvény helyszíne: TRIP (Szilágyi Dezső tér, 2-es móló, Budapest, 1011)

Facebook oldal és program itt.