Filmhu:Miről szeretnél filmet készíteni?

Schwechtje Mihály: A filmtervem a mai tinédzserek világáról szól, azokról, akik már szinte beleszülettek abba az internetes-okostelefonos kommunikációba, amelyet mindannyian használunk, de az ő életüknek ez olyan origójává vált, hogy az önmeghatározásuknak is a része az, hogy magukról miként és milyen platformokon adnak hírt.  Szűkebben véve, a filmem egy internetes zaklatás története.

Filmhu:Mióta foglalkoztat ez a téma?

Sch. M.: Második éve dolgozom ezen a filmterven, de tágabban a kamaszok világa már jó ideje foglalkoztat és nem ez az egyetlen film, amit szeretnék megvalósítani ebben a témában.

schwechtje1 600
Schwechtje Mihály

Filmhu:Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Sch. M.: Ez a történet egy dráma, amibe a tinik csetlései-botlásai sok humort csempésznek.

Filmhu:Mi inspirál ennek a történetnek a megfilmesítésére?

Sch. M.: Úgy látom, hogy a tinédzsereknek a gyerekkor és a felnőttkor határán lévő érzelmileg és hormonálisan is nagyon érzékeny világa pontos lenyomata lehet a kornak, amiben élünk, és ha igyekszünk megérteni őket, akkor sok mindent megsejthetünk a közeljövőről, aminek ők lesznek az irányítói.Az alma - a rendező egykorábbi kisflmje

Filmhu:Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban?  

Sch. M.: Filmet lehet készíteni, kevés pénzből, szabadon, belátható időn belül.

Filmhu:Hogyan készülsz fel a pitch fórumra? Vettél-e már részt ilyesmiben?

Sch. M.: Külföldön vettem részt több helyen is, de ez merőben más lesz, mert azok hatszemközti pitchek voltak, amelyeknek co-produkciós puhatolózások a céljai, ezzel szemben ez a pitch sok ember előtt hangzik el, és a tétje is hatalmas, hiszen ott dől el, hogy kapunk-e támogatást a filmre vagy sem. Ennek megfelelően készülök rá. Maga az Inkubátor program is ad segítséget, és én magam is próbálom egy szűk csapattal kitalálni, hogy miként tudjuk a legérzékletesebben átadni annak a filmnek a világát, ami számunkra nagyon fontos, és amit mindenképpen el szeretnénk készíteni.

schwechtje5 600
Ő lesz a főszereplő lány

Filmhu:Mennyire látod magad előtt a „kész filmet”, illetve, mekkora szabadságot hagysz a változtatásokra?

Sch. M.: Elég mélyen benne vagyok már ebben a filmtervben, és látom magam előtt a mozit.  Ismerem azt a vezérszándékot, amihez kötnöm kell magamat. Ha ez megvan, akkor tisztán meg tudom ítélni, hogy milyen változtatások hatnak rá megtermékenyítőleg és mik azok, amik tévútra vezetnek. Nagyon szeretnék az alkotótársakkal együtt létrehozni valamit, ehhez pedig nyitva kell hagyni ajtókat, csak tudni kell, hogy mi az irány, ami felé megyünk. Azt hiszem, ez már megvan.

Filmhu:Korábbi filmes tapasztalataid, hogyan kapcsolódnak ehhez a tervedhez?

Sch. M.: Minden filmes tapasztalat része az építkezésnek, a hibák segítik az embert abban, hogy új dolgokat tanuljon meg a filmrendezésről, a legrosszabb az, ha nem tud az ember forgatni, mert az megakadályozza a tapasztalatszerzést, amitől bővülhet a tudása. Ennek a filmnek a korábbi alkotásaim közül leginkább a Porcukor című kisjátékfilmemhez van köze és a Szerelmi vallomás című dokuhoz, ami első éves rendezőhallgatóként forgattam a tinédzserek szerelmi életéről.

Porcukor - a rendező diplomafilmje

Filmhu:Hosszú évek óta készítesz kisfilmeket, milyen élményeket, tapasztalatokat jelentettek a számodra?

Sch. M.: Az ember úgy tanul meg képek segítségével fogalmazni, hogy erre gyakorlatokat végez, kipróbálja felsnittelve elmondani, aztán megnézi, milyen, ha belső vágást alkalmaz, megérti, mit befolyásol a ritmus, és tapasztalatot szerez abban, hogy melyik színész tehetségéhez, milyen úton lehet eljutni. Eközben pedig a filmjein keresztül próbál valami látleletet adni arról, hogy ő az adott pillanatban miként érzékeli a világot. Ezek a filmek egymásra épülnek, még akkor is, ha nem szólnak ugyanarról a témáról. Tehát egyszerre szerez az ember élményeket a forgatásról, mint munkáról, a filmben dolgozókon keresztül tanul magukról az emberekről úgy általában, közben az alkotásról  is szerez tapasztalatokat, és létrehoz valamit, ami aztán önálló útra indul, és ez szintén nagyon izgalmas tapasztalás.

schwechtje7 600
A látszat ellenére csek egy fiú főhős lesz

Filmhu:Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátor Programra?

Sch. M.: A legfontosabb posztokon stabil csapattal dolgozom évek óta, velük szeretném most is leforgatni a filmet.

Tudj meg még többet a többi 11 tervről!