Filmhu:Miről szeretnétek filmet készíteni?

Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta: Filmtervünk címe Műanyag égbolt, története egy olyan jövőbeli világban játszódik, ahol a termőföld a Föld teljes felszínéről eltűnik. A flóra és fauna végleges kipusztulása miatt egy különös növényt hoznak létre tudósok, amelynek hihetetlenül tápláló levelei vannak. Ez a növény azonban kizárólag emberi húsból képes táplálkozni, halálos szimbiózisban élve a gazdatesttel. Egy emberi testbe ültetett és az abból kikelő növény akár emberek százait képes táplálni hónapokon át. Ez az új társadalmi rendszer két részre osztja a megmaradt emberiséget: akik esznek és akik etetnek. Ez a sztorink kiinduló pontja.

Filmhu:Mióta foglalkoztat benneteket ez a téma?

B. T., Sz. S.: Jó pár éve foglalkoztat minket az alapötlet, de a történet maga rengeteget formálódott, újraíródott ez idő alatt. Úgy érezzük, most találtunk rá igazán, mi az az emberi történet, ami számunkra a legfontosabb, legszemélyesebb benne.

Nézd meg az alkotópáros Leftover című filmjének trailerét!

Filmhu:Milyen műfajban gondolkodtok, milyen vizuális világot képzeltek el?

B. T., Sz. S.: Ez egy felnőtteknek szóló animációs science-fiction film. A vizuális világ fejlesztése jelenleg folyamatban van és az utóbbi rövidfilmjeinkben kifejlesztett technikák egyfajta ötvözete lesz. Olyan világot szeretnénk kitalálni ami egyszerre lenyűgöző, újszerű, ugyanakkor beleférne abba gyártási keretbe, amelyet az Inkubátor program nyújt.

Filmhu:Mi inspirál benneteket ennek a történetnek a megfilmesítésére?

B. T., Sz. S.: A termőföld 60 éven belüli eltűnésének a réme valós és tudományos tény, az egyik “kellemetlen” következménye annak, amit az emberi civilizáció mára létrehozott a Földön. A téma azért nagyon izgalmas, mert egy lehetséges jövőről szól, amiben ugyanakkor van kaland, dráma, érzelem és akció.

Filmhu:Milyen lehetőséget láttok az Inkubátor programban?

B. T., Sz. S.: Az Inkubátor legnagyobb előnye, hogy olyan ötletek, témák és műfajok kerülhetnek a szakma és a közönség látóterébe, amiknek egyébként sokkal nehezebb lehetőséghez jutniuk és érvényesülniük. Különösen igaz ez azokra az animációs nagyjátékfilmekre, amelyek a felnőtt közönséget célozzák meg.

muanyag2 600
Bánóczki Tibor és Szabó Saroltaönarcképe

Filmhu:Hogyan készültök fel a pitch fórumra? Vettetek-e már részt ilyesmiben?

B. T., Sz. S.: Vettünk már részt pitch fórumokon, de azok rövidfilmes programok voltak, tehát a stressz faktor is kisebb volt. Az Inkubátor felkészítő workshop-okat tart, ahol szakmai visszajelzéseket kapunk a filmtervvel és a pitch-csel kapcsolatban. Ez egy remek lehetőség, mert rávilágít a gyengeségekre és erősségekre, segít, hogy a pitch fórumon minden résztvevő a legjobbat hozza ki az ötletéből.

Filmhu:Mennyire látjátok magatok előtt a „kész filmet”, illetve, mekkora szabadságot hagytok a változtatásokra?

B. T., Sz. S.: Minthogy a fejlesztési folyamat nem zárult még le, a film minden bizonnyal sokat fog változni. Remélhetőleg egy hosszú út elején állunk és nyitottak vagyunk arra, hogy a film megtalálja azt a tartalmat és formát, ami a legjobb neki.

Filmhu:Korábbi filmes tapasztalataitok, hogyan kapcsolódnak ehhez a tervetekhez?

B. T., Sz. S.: Szeretünk olyan húsbavágó, kortárs témákkal foglalkozni, amelyek provokatívak, amikről talán nem szeretünk beszélni, mégis égetően fontos mai kérdések. Animációban talán könnyebb elérni, hogy a nézőket egy másik univerzumba repítsük, hogy szórakoztassunk, de közben ugyanolyan fontos, hogy érdekes és felkavaró gondolatokat “ültessünk el” közönségünk fejében.

Az alkotópáros showreelje

 

Filmhu:Animációsként hányféle funkcióban vagytok jelen a filmkészítésnél, most hogy tervezitek, hogy osztjátok meg a feladatokat?

B. T., Sz. S.: Eddigi rövidfilmjeinket általában kis stábokkal készítettük és mi is több funkciót töltöttünk be a munka során - írás, rendezés, design, animatik, kompozitálás stb. A kreatív munkában mindig mindketten egyformán részt veszünk, legyen az a forgatókönyv vagy a dizájn. Ez azért jó, mert állandóan “ping-pongozunk” egymás között az ötletekkel; folyamatos párbeszéd, vita, vélemények, ellenvélemények ütköztetése által születik meg a filmterv, amelyet mindketten a legjobbnak, legerősebbnek érzünk.

Filmhu:Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátor Programra?

B. T., Sz. S.: Egy nagyon lelkes csapatra számítunk, amennyiben elindul a film.