Az évekkel ezelőtt bezárt Szabolcs utcai Szellemkórház teljesen üres, a számos orvosi célra használt épületet idővel felverte a gaz, enyészetnek indult. Miután megtaláltuk a gazdasági bejáratot, ami a hangulatos Vágány utcáról nyílt, és élve megúsztuk a portás vérszomjas kutyáinak támadását, a 10-es épület keresésébe fogunk. A kórház területe teljesen kihalt, sehol senki. Aztán megtaláljuk a büfékocsit és a sminkbuszt is, és az épületen kívül várokozó stábtagok is előkerülnek. Az épület harmadik emeletén zajlik a munka, természetesen egy szűk folyosón forgatnak, délután még robbantás és próbarobbantás is lesz, igaz, a belső jeleneteket tekintve nem túl látványos.

 

Nézd meg a forgatáson készült videónkat:

Az Isteni műszak forgatása 42 napon át tart, túl vannak már a felén, a város legrosszabb környékein dolgoztak és állandóan éjszakában, most pedig a Boszniában játszódó részeket veszik fel a Szabolcs utcában - végre nappal. “Az MMKA-tól egy huszonéves elsőfilmes rendező kapott volna 80-100 millió forintot, míg most egy féléven át tartó, alapos fejlesztői munka után 206,5 millió forint állami támogatást kaptunk a Filmalaptól. Az összköltségvetés 305 millió forint - ez a pénz lehetővé teszi, hogy majdhogynem kompomisszummentesen forgassuk le a filmet. Olyan háttere van ennek a filmnek, technikában, kiszolgálásban, aminek van azért költsége. Emberi körülmények között, nem belepusztulva tudjuk csinálni ezt a filmet.” -beszél a gyártási részletekről Bodzsár István producer, aki egyben (másodsorban) Bodzsár Márk rendező édesapja is. 

istenimuszak 02
Stork Natasa és Bodzsár Márk Még több kép

Az Isteni műszak története évekkel ezelőttre nyúlik vissza: az akkor még Örök béke címet viselő filmtervet még az MMKA is szerette volna támogatni, de utolsó lehelletükből csak egy pilotfilmre futotta. Ez sem volt hasztalan, az elkészült demó kiverte a mentősöknél a biztosítékot, Győrfi Pál szóvivő és Bodzsár Márk rendező még nyílt levélben is összecsaptak. Az elkészült 12 perces anyagból azonban több minden is kiderült, például a szereposztás (Ötvös Andris, Keresztes Tamás és Rába Roland), valamint a groteszk stílus és a fekete humor is érzékelhető volt. Ez mind a múlt, a sok éves várakozás után végre forog a film, és a féléves berlini tartózkodással járó Nipkow-ösztöndíj és a Filmalap féléves forgatókönyvfejlesztése során is változott már a történet. "Több mint másfél év telt el a pilot óta, a forgatókönyvnek azóta több változata is született. Alapvetően sokkkal összetettebbé, groteszkebbé, szélsőségesebbé vált, még jobban keveredik a dráma és a komikum. Ami nem változott: az a történet gerince, az a fajta sötét tónus, hogy az egész az éjszakában játszódik. Legkevesebbet maguk a karakterek változtak, egy-két új mellékfigura került csak a történetbe." - mesél a különbségekről Bodzsár Márk rendező a forgatás szünetében egy üres kórteremben. Korábbi interjúnk a rendezővel.

Az Isteni műszak pilotja:

A film főszereplője egy jugoszláv menekült, aki kedvesét Szarajevóban hátrahagyva a kilencvenes évek Budapestjén mentőorvosnak áll. Míg a fiú Pesten próbál boldogulni és pénzt szerezni, kedvese ápolónőként dolgozik az ostromzár idején egy bosnyák kórházban. Távkapcsolatukat telefonon igyekeznek fent tartani, időről időre beszélnek egymással telefonon - ezeket a részeket rögzítette a stáb a Szabolcsi utcai kórházban. Az évek óta bezárt intézmény lepukkantsága így hát jól illusztrálja a háborús helyzetet, az évek óta fűtetlen falak között dideregve dolgozott a stáb. 

istenimuszak
Az operatőr Reich Dániel Még több kép

Noha a felvett jelenetekben csak Tányát, azaz a paplankabátban didergő Stork Natasát, a Nemzeti Színház ifjú színésznőjét láthattuk, a főszereplő Milan Kolarov, azaz Ötvös Andris is jelen volt, hogy segítsen végszavazni. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen a jelenetek horvát nyelven zajlanak - vagyis ‘92-es szarajevói akcentussal, pontosít rögtön Ötvös Andris. A stáb munkáját egy horvát tolmács is segíti, a szünetekben Stork Natasa folyamatosan gyakorolja a szöveget. “Nagyon fontos volt, hogy tudjam, mit mondok, úgyhogy addig tanultam, amíg össze nem álltak bennem szó szerint a mondatok jelentései.”

A nyelvtudáson kívül még orvosilag is kellett készülni a színészeknek: Ötvös András könnyebb helyzetben volt, hiszen az öccse is mentőorvosnak tanul, és már ő is dolgozott már patológián a Színművészetis tanulmányai során. Stork Natasa pedig egy rehabilitációs intézetben gyakorolta a mesterséget. “Milán mindenképpen egy zártabb alak, kuktaeffektusként tudom megfogalmazni, hogy egy csomó érzelem el van benne fojtva. A telefonfülkében törnek ki belőle ezek a dolgok. Mivel nem otthon van, ezért van egy álarca, ami szépen lassan megreped, ahogy egyre jobban távolodik Tányától, és egyre közelebb kerül Fék doktor csapatához. Egy ember, aki elmenekül a háborúból, mert nem tud ölni, és egy olyan helyzetben találja magát, ahol békeidőben ölnek meg embereket.”

A mentősök világát Bodzsár Márk elég karakteresen mutatja be: a pilotban is érzékelhető blazírtság, vagy akasztófahumor egyfajta védekezés a rendező szerint. "Van egy általános hozzáállásuk a drámákhoz és a határhelyzetekhez. Ha ők kitennék magukat ezeknek az elég szélsőséges hatásoknak, akkor valószínűleg hamar tönkremennének testileg, emberileg és lelkileg. Ezzel védekeznek az élet fájdalmai ellen. Így aztán a karaktereknek is lett egy ilyen tónusa." 

istenimuszak 14
Bodzsár Márk rendező a forgatáson Még több kép

A rendező és a színészek is irodalmi szövegeken keresztül próbáltak belehelyezkedni a '92-es Szarajevó világába, elsősorban versek és novellák tudták átadni azt az érzést, ami az ostromzárral körülvett városban rekedt emberek életét leírja. "Irodalmi szövegeket keresztül jobb kulcsokat találtam, mint filmen. Persze voltak fontos filmek is a témával kapcsolatban, főleg dokumentumfilmek, amik segítettek megérteni, de inkább versek, novellák hatottak rám, és az derült ki, hogy a színészek is ebből tudnak leginkább dolgozni." Sőt, Ötvös Andrisnak lehetősége nyílt találkozni egy túlélővel is, akivel éjszakákon át beszélgettek. "A menekültségről beszélgettünk, hogy milyen érzés otthagyni egy helyet, és közben izgulni azért, aki ott maradt. Ezek a telefonbeszélgetések azok a filmben, amiben az ember egy kicsit olyan lehet, mint otthon. De pont a telefonbeszélgetések nem szoktak működni. Pláne egy távkapcsolatban, pláne egy háborúban. Az igazán érdekes az, hogy mi történik a beszélgetések után, mert az ember csak azt nem tudja elmondani, amit szeretne."

Az Isteni műszak egy éjszakában dolgozó, zárt munkacsoportot mutat be, akik különböző embercsoportokkal kerülnek kapcsolatba, egy szervezet már tiltakozott is ellene - így adódik az összehasonlítás az utóbbi évek legsikeresebb filmjével, a Kontrollal. A forgatáson körbekérdezve senki sem tiltakozott a párhuzam ellen. "Azt érzem, hogy ennyi munka igenis látszódni fog a filmen. A burleszk, a western, a fekete humor és a Márk fejéből kipattant történet keveredik, szerintem nagyon-nagyon jó lesz. Filmnél nem szokás, de rengeteget próbáltunk előtte, és nagyon megérte." - bólogat Ötvös Andris. Bodzsár István producer sem zárkózott el, sőt: "Hát én is azt gondolom, hogy ez lesz az új Kontroll! (nevet) De nem, ez az Isteni műszak lesz, Bodzsár Márk filmje. A magunk támasztotta elvárások sem alacsonyak. De valóban, azt szeretnénk elérni, amit tudott a Kontroll, ami nem példakép, hanem egy nagyon jó nyom. Iszonyú sok ilyen magyar filmet kívánok magunknak." Egyedül a rendező ingatta kicsit a fejét: "Itt a forgatáson annyi praktikus dolog van, hogy nincs időm ennyire átfogóan gondolkozni. Nyilván felfedezhetőek párhuzamok a két film között, és nem bánom ezt az összehasonlítást, de bízom benne, hogy az Isteni műszak lesz olyan szuverén, hogy nem csak a Kontrollhoz képest fog létezni, hanem egyébként is jelenteni fog az emberek számára valamit." 

istenimuszak 18
Középen Bagota Béla, a rendező munkatársa Még több kép

Bodzsár Márk rendező nem először dolgozik együtt édesapjával, a producer Bodzsár Istvánnal, a Hajónapló-sorozatban készített Levegőt venni volt az első közös munkájuk. "Márk jobban kezelte ezt a dolgot. Hülyén hangzik, de az ő intelligenciája kellett hozzá, néhány jó mondattal helyükre kerültek a dolgok. Egy oldalon állunk, csak én sokkal mélyebben belelátok a számokba, ő meg a szent célért megy előre és mindenkit tapos. Mondtam is neki, hogy semmi sem különböztet meg a korábbi rendezőimtől, és nagyon imponáló, hogy nem vagy tekintettel arra, hogy van még köztünk egy családi viszony is. Szemrebbenés nélkül tapossa ki belőlem, hogy leforgathassa, amit megálmodott." 

A filmet tehát Bodzsár István cége, az Uniofilm gyártja, és beszállt koprodcerként a SPARKS is, sőt a fővilágosítói teendőket is a cég vezetője, Romwalter Ricsi látja el.  "Emlékszem, amikor Ricsit amikor arról beszéltünk, hogy tudna-e segíteni, akkor az felelte, hogy “18 éves korod óta ismerlek, kinek segítsek, ha nem neked?” - mesél az együttműködésről és a régi jó kapcsolatról a producer.

Az Isteni műszak médiatámogatója az RTL Klub lesz a bemutató idején: "Bennem ez azt igazolja vissza, hogy látnak benne fantáziát, és azt gondolják, ez a film közönségérdeklődésre számot tarthat. Reméljük, hogy szeretni fogják a filmet a nézők, de nemcsak Hegyeshalom és Záhony között lesz érvényes."